Ekspert om Fly Vikings nedleggelse: Vil gi økte flypriser i nord
Det ble ingen lang ferd for Fly Viking som setter flyene på bakken 12. januar. Flyekspert mener det var galt av selskapet å gå i konkurranse med Widerøe.
Det går uomtvistelig mot slutten for Fly Viking.
Fredag kom beskjeden om at selskapets styre har besluttet å legge ned driften fra midten av januar, etter bare 8 måneder på vingene.
Flyekspert og professor ved NHH, Frode Steen mener nedleggelsen er trist, men var likevel ikke veldig overrasket over beskjeden.
– Det er et fryktelig vanskelig konsept de har forsøkt seg på. Rutene de fløy var i stor grad i direkte konkurranse med Widerøe, som har anledning til å legge prisene på disse rutene så lavt de bare vil, sier Steen til E24.
Han forklarer at årsaken til at Widerøe ikke har noe problem med å sette ned prisene på de konkurranseutsatte rutene, er fordi de kan gjøre stort sett hva de vil på resten av rutenettet, hvor de ikke har konkurranse.
– Fremover vil vi nok se at prisene stiger i Nord-Norge, spesielt på de rutene hvor Fly Viking har konkurrert mot Widerøe, mener NHH-professoren.
FlyViking legger ned driften
Startet etter konflikt
Oppstarten til Fly Viking kunne for mange minne om en såpeopera. Etter 32 år som pilot i Widerøe, mistet nemlig det som skulle bli Fly Vikings største aksjonær, Ola Giæver, jobben.
– Glasnost, sa Gorbatsjov. Jeg liker det ordtaket. Jeg er for åpenhet, og vil gjerne vise folk hvordan selskapet behandler en ansatt som har promotert sin arbeidsgiver på tv, i media og overfor politikere gjennom mange år, sa Giæver til iTromsø da han hadde lagt ut Widerøes begrunnelse for oppsigelsen på Facebook.
Giæver hadde til da vært eier i Widerøe gjennom det daværende eierselskapet Torghatten, hvor han hadde aksjer for over 10 millioner kroner.
Det hele ble en offentlig skittentøyvask som endte opp med opprettelsen av Fly Viking noen år senere.
Steen forteller at Fly Viking gikk i en felle som mange andre selskaper har gått i tidligere.
– Vi har sett mange som har lagt mange millioner i kassen, men hvor det likevel har gått galt. Det må svært store penger til for at opprettelsen av et flyselskap skal gå bra. Man møter tøff konkurranse og uforutsette utfordringer som gjør det hele svært vanskelig, sier han.
Senker prisene før rivalens inntog
– Norwegian slet
Han trekker frem Norwegian som et eksempel på hvordan det ikke gikk så veldig bra i starten.
– Konkurransetilsynet var jo svært aktive mot SAS i opprettelsen av Norwegian, slik at SAS ikke skulle kunne gjøre hva de ville for å presse Norwegian ut. Selv om de hadde mye penger tilgjengelig, var det bare så vidt det gikk bra før de begynte å tjene penger, forteller Steen.
Professoren sier forskjellen mellom de Norwegian og Fly Viking er at Norwegian valgte å gjøre ting ingen andre kunne gjøre.
– De tok på seg ruter SAS ikke hadde kundegrunnlag for å sette opp, eller som ikke var gunstige i SAS-nettverket. Problemet med Fly Viking er dermed at de har blitt for like Widerøe, sier Steen.
Giæver har vært en aktiv frontfigur for Fly Viking så lenge det varte. Både når selskapet måtte hente inn nye piloter og ved lanseringer av nye flyruter har Giæver stort sett vært den som har frontet selskapet.
Tilsynet fant 17 avvik hos FlyViking
«Nytt år, nye muligheter»
Men etter at nedleggelsen ble kjent har det vært stille. E24 har forsøkt å kontakt med Giæver, men han ønsker ikke å snakke med mediene. Han kom likevel med en kort beskjed til offentligheten på sin private Facebook-side fredag, hvor han siterte den tyske filosofen Friedrich Nietzsche.
«That which does not kill us, makes us stronger. Nytt år snart og nye muligheter,» skrev Giæver med henvisning til en artikkel om nedleggelsen.
Mange har reagert på at Fly Viking nå legger ned driften, én av dem fylkesmann i Troms Elisabeth Aspaker.
«Virkelig synd! Den nye regionen som etableres fra 2019, ville trengt tilbudet og konkurransen i flymarkedet,» skriver den tidligere EØS-ministeren i en kommentar til Giævers innlegg. Overfor E24 utdyper hun:
– Min kommentar på Facebook baserer seg på det faktum at vi fra 2019 får et nytt fylkesmannsembete med delt lokalisering mellom Vadsø og Tromsø. Med 80 mil mellom er fly eneste realistiske reisemåte, skriver hun i en SMS.
Aspaker vil etter fylkessammenslåingen av Troms og Finnmark i 2019 være fylkesmann i den nye regionen. Hun mener det er viktig å holde kostnadene nede, og dermed hadde det vært bra med konkurranse i luften.