Norske bedrifter går på høygir – og sjefene tror festen fortsetter

Én av tre bedrifter ser for seg at de blir nødt til å ansette flere folk i år, viser Nordeas ferske konjunkturbarometer.

OPTIMISME: Utsiktene blant norske bedrifter for de neste tre årene er lysere enn noen gang, viser Nordeas nye konjunkturbarometer Nordea Business Insight.
 • Ingvild Sagmoen
 • Martin Hagh Høgseth
Publisert:

Optimismen blant norske bedriftsledere er på topp, viser Nordea Business Insight, som legges frem for første gang onsdag.

Bekymringene for hva som venter norske bedrifter de neste årene ser ut til å være nær forsvunnet. Åtte av ti bedrifter i Nordeas konjunkturbarometer ser lyst på utviklingen de neste tre årene.

Etter en god inngang på året, hvor én av tre har opplevd omsetningsvekst, venter nå to av tre toppledere på at omsetningsveksten vil fortsette resten av året.

Én av tre bedrifter ser også for seg at de blir nødt til å ansette flere folk i år. I Stavanger og Oslo tror 40 prosent av bedriftene at de vil trenge flere ansatte.

Direktør for bedriftsmarkedet Jon Brenden i Nordea mener norsk næringslivs selvfølelse med god grunn er høyere enn noen gang, og viser til at mange bedrifter drives sunt, forsvarlig og innovativt. Samtidig mener han at norske bedriftsledere skal se opp for endringer som kan komme til å utfordre dem.

– Selv om solen varmer godt over hele landet nå om dagen, er det skyer på vei mot den norske bedriftshimmelen. Vi har store behov for omstilling i vente, også er her i Norge, sier Brenden i en pressemelding.

Les også: Oljeprisen kan gå til værs, men mange jobber kommer aldri tilbake

Optimisme særlig i nord og vest

Brenden sikter til at digitalisering og robotisering vil kunne føre til store samfunnsmessige endringer de neste årene.

SER BEDRING: Direktør for bedriftsmarked Jon Brenden i Nordea.

– Når folk plutselig kjøper bil på nett i stedet for hos forhandler, og Ikea plutselig skrinlegger omfattende utbyggingsplaner, har noen hver grunn til å kikke inn i krystallkulen. Norsk næringsliv er i en privilegert situasjon fordi oppgangen gir handlingsrom til å gjøre nødvendige endringer i tide, sier han.

Det er særlig i Nord-Norge og i Stavanger bekymringene virker å være forsvunnet. Annenhver leder i alle bedrifter med mindre enn 50 ansatte forventer økt vekst og utvikling de neste årene.

Undersøkelsen er gjennomført av Norstat blant 1.600 toppledere i norske bedrifter.

DNB bekrefter optimisme

Konserndirektør for bedriftsmarkedet Benedicte Schilbred Fasmer i DNB bekrefter at de ser den samme optimismen blant sine kunder.

– Norske bedrifter har definitivt kommet seg på bena etter oljekrisen. Det er økt aktivitet i bedriftene, og det ser vi på etterspørselen etter kreditt og på resultater i de bedriftene vi følger, sier hun.

I likhet med Nordea er det spesielt i de nordlige delene av landet DNB ser høy vekst.

– I Midt-Norge og Nord-Norge rapporteres det om høy vekst, særlig i havbruk- og fiskerinæringen, i form av økt byggeaktivitet og av økt vekst i reiselivsnæringen, sier Schilbred Fasmer.

På Østlandet og Sørlandet rapporteres det også om jevn vekst, men ikke på samme nivå som i nord, opplyser hun.

Også DNB venter at digitaliseringen vil kreve omstilling, men Schilbred Fasmer opplever at bedriftene har konsekvensene av digitaliseringen på sin agenda.

– Alt i alt er tilstanden i norsk næringsliv nå svært positiv, oppsummerer hun.

Positivt også i Regionalt nettverk

Bildet som tegnes av bedriftene i Nordeas konjunkturbarometer stemmer godt overens med løypemeldingen fra bedriftene i Norges Banks regionale nettverk.

Den siste undersøkelsen fra sentralbanken fra mars viser at de 338 bedriftene som intervjues hvert kvartal venter at aktivitetsveksten vil ta seg opp.

Bedriftene melder om god vekst i offentlig etterspørsel og en forbedring i eksportmarkedene.

Enkelte av bedriftene melder også om oljesektoren nå øker etterspørselen. Bedriftene innenfor tradisjonell eksportindustri rapporterer om en markert vekst i aktiviteten. I hjemmemarkedsindustrien er veksten mer moderat og fortsatt drevet av bygg- og anleggsnæringen.

– På vei mot en normalsituasjon

– Vi har ment og mener det er stabil vekst i norsk økonomi, sier seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets.

VENTER STABIL VEKST: Seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets.

Han påpeker at BNP-tallene for første kvartal viser at veksten i fastlandsøkonomien var sterkere enn mange hadde fryktet, og at totalinntrykket er at veksten ser ut til å holde seg godt oppe. Gonsholt Hov viser også til Norges Banks forventningsundersøkelse, hvor bedriftene melder om at de venter stabil vekst fremover.

– Vi er i en situasjon nå hvor veksten er sterkere enn normalt, og det skyldes at vi har en periode bak oss hvor veksten bremset veldig opp, og at vi nå tar igjen det tapte, sier han.

– Denne utviklingen vil ikke fortsette i det uendelige, men vi tror vi vil se en stabil vekst gjennom 2018, før BNP-veksten dabber litt av fra neste år, også hjulpet av at Norges Bank hever renten fra september for å stabilisere økonomien. Det er imidlertid ikke noe dramatisk ved dette. Vi ser en unormal sterk vekst nå, så det vi har i vente er mer en normalsituasjon.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Arbeidsledighet
 2. Nordea
 3. Arbeidsliv

Flere artikler

 1. Nordea-undersøkelse: Miljøhensyn ikke viktig for norske bedrifter

 2. Sterkt resultat for SR-Bank: - Merker oljeoppturen godt

 3. – I ferd med å bli veldig umoderne med mannsdominans

 4. Ferske tall: Rekordhøy optimisme blant oljebedriftene

 5. Betalt innhold

  DNB stokker om: Dette er ledelsen etter Rune Bjerkes avgang