Airbnb-sjefen har ikke egen bolig: Har en stor blå Ikea-pose med klær på kontoret

Even Heggernes leder overnatting-nettstedet Airbnb i Norden. Selv har han ikke eget sted å sove.

- JEG HAR KLÆRNE MINE I EN BLÅ IKEAPOSE: Uten egen bolig bruker Even Heggernes tjenesten han selv er sjef i for å finne soveplass.

Maren Løhre
  • Maren Løhre
Publisert:Airbnb er en internasjonal nettplattform som tilrettelegger for at folk kan leie ut sin egen bolig til reisende.

Landsjefen i Norge har gått et skritt lenger.

– Jeg har ikke egen bolig. Jeg har bare en stor blå Ikea-pose på kontoret, og en full kjeller hjemme hos foreldrene mine hvor jeg har alt jeg eier, sier han til E24.

Filosofien er at en «temmelig god måte å finne ut hva leierne ønsker, er å leie selv».

Heggernes anslår at han i løpet av de tre årene han har jobbet i Airbnb, har tilbrakt rundt 500 netter i hjemme hos folk han har møtt gjennom tjenesten.

For å illustrere tar han frem mobilen og viser bilder av hjemmet til Anna – en kvinne i Malmö som han skal bo hos når han denne uken skal til Sverige og holde foredrag.

Han føler seg i trygge hender fordi Anna har fått topprangering av tidligere gjester på Airbnb.

Fredag skal han til København på jobbreise. Heller ikke da bor han på hotell, men finner overnattingsted gjennom eget nettsted.

Les også

- Airbnb verdsatt til 85 milliarder kroner

Selskapet er en av de store innenfor den såkalte delingsøkonomien, hvor privatpersoner leier ut egne eiendeler til fremmede.

Flere selskaper har dukket opp den siste tiden, for å legge til rette for at folk kan dele på alt fra sjåførtjenester til verktøy, luksusvesker - og middagsrester.

– Vi gjør det mulig å gjøre boligen din til en business, sier Heggernes, som har tittelen Airbnbs landssjef i Norden og Nederland.

Nettstedet har 800.000 boliger i 190 land til utleie på tjenesten. Over en million gjester bruker Airbnb i måneden.

– Delingsøkonomien er en voksende trend, sier Heggernes.

- Jeg vil si Airbnb er i førersetet. Boligen er jo den største eiendelen man har, og brukerne kan gjerne tjene 600- 700 per natt for å låne ut sin bolig, hevder han.

Tar sin bit av kaken

Heggernes tror absolutt det er mulig å tjene penger på delingsøkonomien.

– Jeg tror det er viktig at man setter det i et system slik at man kan nå massene, sier han.

Forretningsmodellen til Airbnb er at de tar cirka 10 prosent for hver booking gjennom tjenesten:

– Vi tar en «cut» på 3 prosent fra utleier og mellom 6 og 12 prosent av den som booker avhengig av lengden på oppholdet, sier Heggernes.

– Sånn sett «selger» vi hva kundene våre tilbyr. Uten brukerne er vi ingenting, sier han og forteller at det meste av jobben hans er å tilrettelegge for at brukerne ønsker å bruke Airbnb når de skal komme i kontakt med leietagerne.

– Vi ser på brukerne som våre businesspartnere, og jobben vår er å lytte til dem og sørge for at de får så mange bookinger som de ønsker. Vår største konkurrent er to gutter som sitter på et soverom og lager et system som er bedre, sier han.

Les også

– De nye aktørene tilfredsstiller ikke norske lover og forskrifter

Følger utviklingen nøye

Rolf Forsdahl er direktør for reiseliv utland i hovedorganisasjonen Virke.

Han tror ikke Aribnb for øyeblikket er et alvorlig konkurranseelement for verdens hoteller og reisevirksomhet:

- Airbnb har veldig fort fått en høy popularitet, vedgår han.

- Det er mange aktører som følger utviklingen nøye, men det er for øyeblikket mer av interesse og overaskelse over at det har fått såpass gjennomslagskraft i markedet så kjapt. Vi har ikke fått noen bekymringsmeldinger fra våre medlemmer, sier han.

(Saken fortsetter under bildet...)

BRUKERPROFIL: Slik ser det ut når man skal leie rom gjennom Airbnb.

Sjermdump/Airbnb

Han tror ingen ser på Airbnb som en trussel:

- Det er ikke et alvorlig konkurranseelement, men det har vært snakket om. Det er jo også en vinn-vinn situasjon for utleier og reisende. Men en mulig hake for utleier er jo hvor mye man kan leie ut før det kan kalles kommersiell virksomhet, og man må forholde seg til skatt- og momsregler. Det blir det jo opp til hvert lands skattemyndigheter å se på, sier Forsdahl.

Hipsterfaktor

Heggernes tror ikke delingsøkonomien vil erstatte verdens hoteller.

– Nå som jeg har reist så mye er det viktigere for meg hvem jeg bor med enn hvordan det ser ut, sier han til E24.

- Det handler om at man kan få fantastiske opplevelser, og prate med folk man aldri hadde møtt ellers. Det åpner for å bo i en bydeler hvor det gjerne ikke finnes hoteller. Hipsterne på Grünerløkka liker å ha det andre ikke har – mindre kvantum og personlig preg, sier han.

Han mener delingsøkonomien er et steg i miljøvennlig retning:

– Det er ikke nok idealister til å endre verden. For å endre miljøet må man endre brukervanene og det får man til ved at brukerne får en økonomisk vinning, sier han.

– Vi må utnytte den kapasiteten som er. Hvor mange sover i sin egen seng 360 dager i året? Hvorfor la det stå tomt? Man må utnytte den kapasiteten som er.

Les også:

Norgestaxi tilbyr fastpris i de største byeneDrosjene har høyere omsetning og færre turer- Vi har mye å lære av måten Haxi gjør ting påForbyr omstridt taxi-app i hele Tyskland

Flere artikler

  1. – Even er en rockestjerne innen delingsøkonomien

  2. Leieboerforeningen vil begrense Airbnb-utleie

  3. Mandag kommer delingsøkonomi-rapport: Blir Uber og Airbnbs tjenester ulovlig?

  4. Annonsørinnhold

  5. Betalt innhold

    Nettet snører seg sammen rundt Airbnb

  6. Airbnb verdsatt til 216 milliarder kroner