Mack-direktør og slakter advarer: Frykter dyr strøm kan ødelegge bedrifter i nord

Mens bedriftene i Sør-Norge roper om strømstøtte, advarer nordnorske bedrifter mot Ernas støtte til forslaget om utbygging av strømkabler fra nord til sør.

Direktør Roger Karlsen i Macks bryggerier i Tromsø (t.v.) og daglig leder Kurt Mydland i matprodusenten Mydland AS i Tromsø.
  • Vegar Fjell
Publisert: Publisert:

Hos Macks Bryggerier AS i Nordkjosbotn går energikrevende maskiner i ett, og 4,2 millioner liter med drikke står plassert på lageret.

Bryggeriet produserer drikke til jula og sender snart enda flere produkter ut til butikkene. Store mengder vann og strøm må til i de store produksjonslokalene, der Mack bruker en brøkdel i strømutgifter sammenlignet med konkurrentene sørpå.

– Jeg har full forståelse for at strømprisene er plagsomme for de i sør, siden det trengs mye strøm til brygging og produksjon, sier direktør Roger Karlsen i Macks Bryggerier, som er glad for de lave strømprisene nordpå.

Strømprisen i Tromsø lå sist uke på under 1 øre pr. kilowattime, mens strømprisen i Oslo samtidig var 257 øre pr. kilowattime.

– Det er ikke mange fordeler med distansene vi har her vi befinner oss, men vi har mye vann og bra med strøm, sier han.

Bryggeriet merker likevel at kostnadene øker, selv om strømprisen i nord er lav.

– Alle prisene stiger på grunn av økte energipriser, så vi har større utgifter på transport og råvarer, sier Karlsen.

STRØMFORBRUKERE: Daglig leder Kurt Mydland i matprodusenten Mydland AS i Tromsø advarer mot å sende nordnorsk strøm sørover. Bedriften bruker mye strøm på å tørke pinnekjøtt og fenalår: – Økte strømpriser kan bli katastrofe for oss, sier Mydland.
Les også

Vestre vurderer låneordning til strømprisrammede bedrifter

Tredobling i produksjonskostnadene sørpå

Bedriftene i sør har vært kritisk til det de omtaler som manglende handlekraft hos regjeringen. Bryggerisjefene i Aass Bryggeri i Drammen og Sagene Bryggeri i Oslo er blant dem som retter kraftig kritikk mot de nasjonale politikerne for mangelen på strømstøtte til bedriftene.

Daglig leder i Sagene Bryggeri, Knut Johannessen, sier til E24 at dagens strømpris fører til en tredobling i produksjonskostnadene.

Regjeringen har lovet økt strømstøtte til husholdninger, men strømstøtte til bedriftene lar vente på seg. Regjeringen møtte partene i arbeidslivet om situasjonen i næringslivet mandag, og nå har de fått en tidsfrist fra både Høyre og Stortingets presidentskap til å komme med konkrete løsninger, melder VG.

Mens strømprisene skaper trøbbel for bedriftene sør for Dovre, er strømprisene i Nord-Norge langt lavere for nordnorske bedrifter.

– Vi har fastpris, så vi har ingen økning på strømkostnadene og holder budsjettet, sier daglig leder Kurt Mydland hos kjøttprodusenten H. Mydland AS i Tromsø.

STRØM: Macks Bryggerier i Tromsø bruker mye strøm på å produsere og kjøle øl og brus. Macks direktør Roger Karlsen mener det er galt å la Nord-Norge betale for den norske strømkrisen.
Les også

Ny årstopp for strømprisen på Østlandet og Vestlandet

– Strømkrisen må løses umiddelbart

Det står i sterk kontrast til situasjonen for lignende bedrifter sørpå opplever. Jens Eide slakteri AS i Lillesand i Agder opplyste til TV2 om en firedobling i strømregningene.

NHO Arktis forteller til iTromsø at krisen treffer annerledes i nord enn i sør.

– Bedriftene i sør sliter mest med prisstigningen på strøm. Enkelte bedrifter forteller om fire- og femdobling av utgiftene. Den hverdagen møter heldigvis ikke bedriftene i nord, men jeg har forståelse for bekymringene i sør, sier avtroppende regiondirektør i NHO Arktis regiondirektør, Målfrid Baik.

– Det er en strømkrise og en ekstraordinær situasjon. Den må løses umiddelbart, legger hun til.

Bryggerisjefene i Aass og Sagene Bryggerier sier til E24 at kostnadsøkningene hos bedriftene til slutt vil gå utover forbrukerne. Det sier Kurt Mydland vil være helt naturlig.

– Det samme gjelder for Mydlands forbrukere dersom strømkrisen også skulle nå Nord-Norge i langt større grad, sier han.

VANNDRIVENDE: Mack Bryggeriers produksjon krever både mye vann og strøm.

Uenig med Erna

Nord-Norge har lave strømpriser fordi det er overskudd på kraft i landsdelen. Det er ikke kapasitet i strømnettet til å overføre mer kraft fra nord til sør.

Høyre-leder Erna Solberg har har støttet forslaget om utbygging av strømkabler fra nord til sør for å løse kraftkrisen, noe hennes partikollega i Tromsø Erlend Svardal Bøe er uenig i.

Ifølge Kurt Mydland vil konsekvensene av en slik fremskynding kunne bli katastrofale for hans bedrift, og føre til en lignende situasjon som den bedriftene opplever lenger sør i landet.

– Det vil jo gi samme utslag for bedriftene i nord som for bedriftene i sør, og vi har andre store kostnader de ikke har sørpå, som for eksempel frakt. Jeg er uenig i at det er løsningen, sier Mydland.

– Det handler heller om at vi først må sikre eget forbruk før vi eksporterer. Vi bruker over én million kroner på strøm, så en økning i strømprisen vil kunne være katastrofalt, legger han til.

Direktør Roger Karlsen i Macks bryggerier i Tromsø mener det er galt å overføre norsk strømkrise nordover, der bedriftene har lave strømpriser.
Les også

Svært lav kraftproduksjon i sør: – Viser at politikken virker

– Vi i nord kan ikke bare ha ulemper

Også Roger Karlsen i Macks Bryggerier er uenig med Erna Solberg i å øke kraftoverføringene fra nord til sør. Han peker på viktigheten av å ivareta de fordelene man har i nord.

– Jeg er uenig i det forslaget. Det løser jo ikke noe å overføre fra nord til sør, overskuddet vil jo bli solgt ut. Det må heller på plass løsninger for bedriftene i sør, og skal man holde på bedriftene i nord må man ta vare på de fordelene man har ved at man holder til der man er. Vi i nord kan ikke bare ha ulemper, sier Karlsen.

ENERGIKREVENDE: Produksjonen av øl på Macks bryggerier i Balsfjord utenfor Tromsø krever store mengder strøm.

Turmatselskapet Drytech AS i Tromsø tapte i fjor mye penger på coronakrisen. Økte strømpriser vil kunne føre til ytterligere negative konsekvenser, forteller daglig leder i Drytech AS, Trond Børre Hansen.

– Det vil gi betydelige konsekvenser for en så energikrevende produksjon som vi har. Det vil kunne gå utover kjøpekraften vår, og vi kjøper mye lokalt. Vi er avhengig av handlekraft, og overskudd til å videreutvikle en bærekraftig bedrift, sier Hansen.

Tror prisene vil stige uansett

Uavhengig av forslaget om økt overføringskapasitet tror NHO Arktis det bare er et tidsspørsmål før Nord-Norge vil kjenne på økte strømpriser, og minner om at en slik økning uansett ikke vil skje over natta:

– Vi har full forståelse for bekymringene for økte strømkostnader for bedriftene i nord, men en økt overføringskapasitet er et langsiktig perspektiv. Dessuten skal vi huske at strømmen går begge veier, sier Baik til iTromsø.

– Prisene i Nord-Norge blir blant annet påvirket av overskuddet i Sverige, men de har en svært ambisiøs industripolitikk og dette overskuddet vil være brukt opp om noen år. Derfor er det viktig å øke forsyningskapasiteten og det er et behov for å forene Norge til ett energirike, legger hun til.

Les også

Øker takten for fossilfritt jern og stål: Trenger 12 prosent av svensk strøm i 2030

Publisert: