SAS vil tvinge leasinggiganter til forhandlinger
SAS har forpliktet seg til å leie fly for 16 milliarder kroner. Fire asiatiske leasingselskaper står for nær halvparten av dette. Nå vil SAS tvinge dem til å kutte i leien og ta tilbake fly.
– Chapter 11 er et verktøy for å tvinge kreditorer og leasingselskaper til forhandlingsbordet. For å få fortgang i SAS Forward-planen vår.
Det sier konserndirektør Kjetil Håbjørg i SAS. Han er eneste nordmann i konsernledelsen til flyselskapet.
Leasing er en egen form for leie.
SAS fikk i forrige uke såkalt konkursbeskyttelse i USA. En slik ordning kalles for Chapter 11. Den gjør at ingen kreditor kan slå SAS konkurs, eller ta tilbake eiendeler som er lånt til flyselskapet, så lenge beskyttelsen gjelder.
– Hvem er det som stritter imot? Leasingselskapene som har leid dere fly?
– Leasingselskapene og ... Det er varierende. Men vi trenger et verktøy for å komme videre, og Chapter 11 er et slikt verktøy, svarer Håbjørg.
Fra samtaler til tvang
SAS leaser totalt 80 fly, mens selskapet selv eier 20 fly.
SAS har hittil mislykkes både i å få leasingselskapene frivillig til å kutte i leien disse krever av SAS og til å ta tilbake fly som SAS ikke lenger ønsker å leie.
De titalls leasingselskapene som SAS har avtaler med, står helt sentralt i SAS’ spareplan SAS Forward.
Det gjelder både når det gjelder SAS’ ambisjon om kutte årlige kostnader med 7,5 milliarder svenske kroner og målet om å omgjøre gjeld for 20 milliarder svenske kroner om til egenkapital.
SAS betaler over 4 milliarder kroner i året for å lease de 80 flyene. Og SAS har samlede forpliktelser til leasingselskapene på over 15 milliarder kroner. Dette er opplysninger gitt i SAS’ søknad om å få beskyttelse fra sine kreditorer.
Regelverket til Chapter 11 i USA åpner opp for at SAS både kan kansellere eksisterende leasingkontrakter og at SAS leverer tilbake fly de ikke vil leie lenger.
Dermed håper SAS-ledelsen at de nå kan tvinge leasingselskapene på plass ved bruk av Chapter 11.
Asiatiske leasingkjemper
Ett kinesisk og tre japanske leasingselskaper er SAS’ største kreditorer med sikkerhet i pant. SAS oppgir å ha en samlede forpliktelser til de fire leasingselskapene på til sammen 704 millioner dollar, eller vel 7 milliarder kroner.
Disse fire står dermed for nær halvparten av SAS’ samlede leasingforpliktelser.
De fire har leid ut til sammen fem av de desidert største flyene i SAS’ flåte. Det er snakk om fem Airbus A350-fly med plass til ca. 300 passasjerer hver.
Leasing-armen til statskontrollerte China Development Bank er desidert størst målt i hva de har av pantsikret utstående hos SAS. Kineserne har hele 2,8 milliarder kroner til gode. SAS har leaset to Airbus A350 av dem.
China Development Bank og to av de japanske leasingselskapene ser ut til å ha gått sammen i forhandlingene med SAS. De tre er i alle fall representert av samme globale advokatfirma.
Det kan derfor bli vanskelig for SAS å satse på en splitt og hersk taktikk når det gjelder disse selskapene.
Vil gi dem tilbake
Disse store flyene ble levert til SAS i 2019, mens himmelen ennå var blå for verdens flyselskaper. De var tenkt satt inn på ruter til særlig Asia, men også USA.
Men først pandemi og nå krigen i Ukraina gjør at noen av SAS’ leasede A350-fly står mest på bakken.
To av deres A350 er, ifølge nettsteder som følger alle bevegelsene til kommersielle fly, kun oppført med et femtitall flyvninger hittil i år.
Det koster SAS fryktelig mye penger å betale full leie for uvirksomme fly. SAS ønsker derfor å bli kvitt flere av sine Airbus A350.
Dette har SAS’ konsernsjef Anko van der Werff uttalt offentlig tidligere i år. Men når Aftenposten/E24 spør om hvor mange fly SAS nå vil bli kvitt, er svaret fra SAS’ kommunikasjonsavdeling:
– Dette kan vi dessverre ikke svare på fordi forhandlinger pågår nå.
I tillegg til å bli kvitt noen av Airbus A350-flyene, vil SAS trolig også ønske å levere tilbake noen av sine leasede Airbus A330. Disse flyr også langdistanse med en kapasitet på nær 270 passasjerer.
Hevder SAS foreslo tiårig tariffavtale: – Vanskelig å bortforhandle streikeretten i ti år
Varsler nye møter mellom SAS og pilotene denne uken
Utestående blir usikret krav
Leasingselskapene har hittil har sagt nei, no, nein, いいえ og 不 til SAS’ ønsker om å få levere tilbake fly. Men med Chapter 11 blir det fortgang på sakene.
Mens SAS i utgangspunktet er sikret mot sine kreditorer i hele den planlagte Chapter 11- perioden i 9–12 måneder, så gjelder andre regler for fly.
For fly er hovedregelen at leasingselskapene kan ta flyene tilbake etter 60 dager dersom de innen da ikke er enige med selskapet som har misligholdt kontrakten.
Et leasingselskap som selv tar et fly tilbake, eller blir påtvunget det av SAS, kan svare med å rette et solid krav til SAS for gjenstående leiebeløp.
Men kravet på den gjenstående leien blir under reglene for Chapter 11 gjort om til et usikret krav. Og leasingselskapene vet at man ikke får så mange prosentene dividende utbetalt på et usikret krav.