Vestre skeptisk til strømstøtte for bedrifter

Næringsminister Jan Christian Vestre er bekymret for overoppheting i norsk økonomi dersom bedriftene får en for raus strømstøtteordning.

Næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) besøker solcelleselskapet Rec Solar i Kristiansand mandag. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
Publisert:

Næringslivet skriker etter strømstøtte, og en ordning er ventet å komme på plass i september.

Torsdag ble det kjent at solcelleprodusenten Rec Solar Norway har gitt permitteringsvarsel til rundt 250 ansatte på grunn av høye strømpriser.

Mandag besøkte næringsminister Jan Christian Vestre bedriften for å lytte til utfordringene Rec står ovenfor. Etter besøket sier Vestre at han prøver å forstå hvorfor selskapet valgte å si nei til fastprisavtaler på nær 60 øre per kilowattime i mars/april. Rec Solar mener avtalen var dårlig ettersom den gjaldt en tiårsperiode.

– Jeg har hatt flere samtaler med Agder Energi. De sier seg villig til å strekke seg langt og vil gi nye tilbud om fastprisavtaler for å finne en god løsning, sier Vestre til E24 over telefon fra Kristiansand.

Les på E24+

Rec Solar takket nei til gunstig fastprisavtale

Redd for overoppheting

Næringsministeren har flere ganger uttrykt skepsis til en strømstøtteordning for bedrifter, men har likevel sagt at han jobber med å sikre en ordning. Grunnen til at han er skeptisk kan oppsummeres slik:

  • Bedrifter skal kunne drive for egen regning og risiko. Det betyr å ta gevinst når det går bra, og tap når det går dårlig.
  • Hvis det skapes et inntrykk i næringslivet at skattebetalerne nærmest er en slags forsikringskasse dersom ting blir vanskelig, så kan næringsaktører ta dårlige beslutninger og unngå å tenke risiko, som f.eks. å vurdere om det er best å betale spotpris eller fastpris.
  • Det kan igjen bidra til dårlig konkurransekraft og svakere verdiskapning.
  • Det må være helt ekstraordinære kriser for at staten skal gripe inn.
  • Nå går det veldig godt i norsk økonomi generelt og det er en bekymring for overoppheting i økonomien.

Ingen «quick fix»

E24 har tidligere avslørt at støtteordningen til næringslivet under pandemien var så raus at halvpartene av bedriftene kunne betalt tilbake pengene uten å gå i minus.

– I ettertid kan vi vurdere om det var en overdreven bruk av skattepenger, sier Vestre.

På strømkrisen er det ingen «quick fix» som kan hjelpe, mener Vestre. Flere økonomer har advart om at en støtteordning for næringslivet kan føre til enda høyere renter.

– Når vi ikke har kommet med en ordning ennå, så er det ikke fordi vi er en handlingslammet regjering. Det er tvert imot fordi vi har stått imot presset av hensyn til det samlede bildet i norsk økonomi. Dette er en fattig trøst for bedrifter som sliter, men de vil slite enda mer hvis rentene stiger for raskt.

– Nå gjennom sommeren ser vi at ting har endret seg. Prisene har blitt betydelig høyere og situasjonen ser ut til å vare mye lenger, sier Vestre.

Les også

LO før strømmøte: Støtte må kun gis til seriøse bedrifter

Vil stille grønne krav

Næringsministeren er samtidig forsiktig med å love en stor støtteordning.

– Vi må passe at ordningen ikke blir en for stor kostnad. Vi må også for eksempel øke forsvarsbudsjettene som følge av krigen i Ukraina. Ellers er vi opptatt av at den skal kunne bidra til energieffektivisering og mer fornybar kraft, sier Vestre.

– Opplever du et stort press fra LO og NHO?

– Jeg opplever dem som veldig konstruktive. De ser de samme problemstillingene som vi ser. Rec Solar har allerede gått til steget med å permittere, og det kan komme flere. Vi må hele tiden balansere dette bildet: Store deler av økonomien går godt samtidig som vi må veie opp hensynet til bedriftene og arbeidsplasser, sier Vestre.

Det viktigste med den nye ordningen er ifølge Vestre at den har målrettede støttetiltak som vil komme de mest utsatte bedriftene til unnsetning. Tiltakene vil etter planen legges frem senest i september.

Les også

SV vil gi strømstøtte kun til bedrifter som oppfyller energikrav

Publisert:
Gå til e24.no