Kinas hodepine for 2022: Å få folket til å bruke penger

Vanskelighetene med eiendomsmarkedet er godt kjent, men det er også en annen stor utfordring eksperter peker på for den kinesiske økonomien i året som kommer: Forbruket.

FOLKEHAV: Kinesere stimler sammen utenfor et kjøpesenter i Beijing i forbindelse med nyttårsfeiringen fredag.
Publisert:

CNBC har snakket med flere eksperter hvis vekstprognoser skisserer lave forbrukstall som en stor utfordring.

Dette trekkes frem av myndighetene også. Under et nylig toppmøte i Beijing ble det slått fast at veksten i kinesisk økonomi presses fra tre kanter: Lavere etterspørsel, svekkede forsyningslinjer og svakere forventninger.

Vil påvirke

Befolkningens forbruk står for 65 prosent av det kinesiske BNP, og er ikke unaturlig en svært viktig driver av den økonomiske veksten i gigantlandet.

Detaljhandelen i fastlands-Kina falt i 2020, og målt mot disse lave nivåene viste de samme tallene øking i de 11 første månedene av 2021 – men farten på veksten er ikke så stor som myndighetene hadde håpet.

Goldman Sachs har i analyseestimater spådd at de kinesiske realhusholdningene vil øke konsumet med syv prosent i 2022 – men selv om det skulle slå til, vil man ende det nye året på lavere trend enn før covid. Samme bank justerte nettopp sine forventninger til den kinesiske økonomien i 2022, og spår nå en vekst på 5,5 prosent.

– Hvordan det private forbruket henter seg inn igjen vil påvirke økonomien betydelig det neste året, sier Jianguang Shen, sjeføkonom hos den kinesiske netthandelsgiganten JD.com til CNBC.

Kunstneren Kong Ning poserer i selvlaget drakt nyttårsaften.

Svake tall siden covid

Konsum- og forbrukstallene har vært svake siden pandemien først rammet rundt årsskiftet for to år siden. Dette er ekstra bekymringsverdig, da varehandelen er en sektor investorer har satset på, i troen på at den i utgangspunktet voksende og stadig mer bemidlede kinesiske middelklassen skulle få mer kjøpekraft.

Om lag 700 millioner av Kinas 1,4-milliarders-befolkning defineres som middelklasse nå, ifølge PEW-instituttet. En ufattbar vekst fra bare vel 38 millioner ved tusenårsskiftet.

Morgan Stanley har tidligere slått fast at middelklassens økonomiske forbruk vil doble seg det neste tiåret, men det var anslag fra før corona.

FORMIDDAGSTUR: Folk går på Nanluoguxiang-alleen i Beijing.

Boligkrisen

Wang Jun, sjeføkonom i Zhongyuan Bank, forteller CNBC at kjerneproblemet er den fallende etterspørselen, og at folk har mindre penger å bruke etter pandemien.

– Om etterspørselen øker, økes også forventningene, sier han.

Bekymringene kommer på toppen av usikkerheten rundt omikron og utviklingen av coronaviruset. Kina endte 2021 med den verste smitteuken siden den opprinnelige pandemien ble slått ned - og nå skal nesten 14 millioner innbyggere i byen Tianjin massetestes. I tillegg henger boligkrise-spøkelset fortsatt over landet.

Boliggiganten Evergrande, med halvannen million boliger, 200.000 ansatte og gjeld på 2.645 milliarder kroner, og den også enorme Kaisa Group, er ennå ikke ute av krisen. Evergrande-aksjens verdi falt nesten 90 prosent i året som gikk.

Eksplosiv leilighetsbygging – men uten nok kjøpere – har gitt spøkelsesbyer og gjeldsberg som truer med å velte dem begge – og ta enorme børsverdier, banker, folks sparepenger og veksten i verdens nest største økonomi med seg i fallet.

Publisert: