Hurtigruten fikk motorstans: – En dramatisk situasjon da vi fikk første melding

Hurtigruteskipet MS «Kong Harald» var 500 meter fra land da ankrene fikk feste tirsdag kveld. Redningslederen hos HRS anslår at skipet kan ha vært minutter fra å gå på grunn.

Publisert:

Skipet gikk etter hvert til land i Molde for egen maskin hvor det la til kai like over midnatt. Det vil nå bli avklart når det kan seile videre.

Det ble slått full alarm da Hovedredningssentralen (HRS) like etter klokken 21 tirsdag kveld fikk melding om at hurtigruteskipet MS «Kong Harald» hadde fått motorstans i det røffe farvannet Hustadvika, forteller redningsleder Andreas Bull til VG:

– Det var en dramatisk situasjon da vi fikk første melding, med kort avstand til land i tillegg til at det blåste godt med pålandsvind. Vi varslet umiddelbart fire helikoptre, og det gikk ut mayday til skip i området. I tillegg varslet vi alle nødetatene i Møre og Romsdal.

FULL ALARM: HRS tilkalte alt av tilgjengelige ressurser da de fikk melding om motorstansen.

På land hadde ordføreren satt krisestab som ved den dramatiske redningsaksjonen for skipet «Viking Sky» i 2019. Politiet forberedte mottak av evakuerte, og det ble tilkalt redningsskøyter og kystvaktskip.

Det var stiv kuling i området, ifølge yr.no.

– Ressursene var raskt på vei. Etter en stund begynte situasjonen gradvis å bedre seg. «Kong Harald» fikk ut ankrene og drev ikke nærmere land. Den siste timen har alt egentlig gått bedre og bedre. Skipet fikk i gang én maskin og nå har den selv satt kurs inn mot Molde. Der inne er skipet mer og mer skjermet, forteller Bull.

Klokken 00.35 melder både politiet i Møre og Romsdal og Hovedredningssentralen Sør-Norge at skipet er kommet til kai i Molde. Redningsaksjonen er avsluttet.

Hurtigruten informerer om at det var 236 passasjerer og et mannskap på 70 om bord.

– Hvor langt var skipet fra å gå på grunn?

– 500 meter.

– Hvor lang tid ville det tatt med hastigheten skipet drev i mot land?

– I den farten ville det vært snakk om minutter, sier redningsleder Bull.

KASTET ANKER: Hurtigruten MS «Kong Harald».

Ambulansebåt på grunn

Under redningsarbeidet gikk en ambulansebåt på grunn. Ingen av de fire personene om bord i ambulansebåten er skadet.

Ivar Kristiansen var om bord i en sjark i nærheten av MS «Kong Harald».

– Det ligger en del båter rundt. Skipet har prøvd å få ankerfeste en stund, sa han til VGTV ved 21.40-tiden tirsdag kveld.

– Skipet ligger nærme land og vi ligger fem båter rundt og er klare for å slepe om den trenger det. Det ser selvfølgelig dramatisk ut. Det er mange båter rundt, og skipet ligger nærme land uten særlig motorkraft.

– Det blåser en del, 15–16 meter i sekundet, og det er en del bølger. Vi er klar til å bistå med redning om det skulle være behov for det, været kunne vært mye verre, sa Kristiansen før MS «Kong Harald» igjen gikk for egen maskin.

MASKINSTANS: Hurtigruten MS «Kong Harald» fikk maskinstans i Hustadvika.

Tarjei Kramviken, som er pressevakt i Hurtigruten, bekrefter at skipet fikk motorstans, og forteller at selskapet har satt stab for å håndtere hendelsen.

– Skipet har fått start på en hovedmotor, har tatt opp ankrene og går nå for egen maskin mot Molde. Ankerhåndteringsfartøyet ML «Saltfjord» vil følge MS «Kong Harald» inn mot havn. MS «Kong Harald» går i rutetrafikk mellom Bergen og Kirkenes og var på vei sørover fra Kristiansund til Molde, sier han til VG rundt klokken 22.30 tirsdag kveld.

Utfordrende farvann

Området er kjent for å være utfordrende farvann.

Havstykket Hustadvika ligger utenfor Hustadvika kommune – som befinner seg ytterst på Romsdalshalvøya mellom Molde, Aukra og Romsdalsfjorden i sør og Lauvøyfjorden og Kornstadfjorden i nordøst.

I 2019 ble det iverksatt en dramatisk redningsaksjon da cruiseskipet «Viking Sky» fikk motorstans i området. Skipet drev mot land og var kun en skipslengde fra å gå på grunn.

I flere dramatiske timer jobbet redningsmannskap med å evakuere de 1373 personene om bord.

VG har snakket med Anne Berit Røthe Klette som var passasjer om bord på Hurtigruta tirsdag kveld:

Publisert:
Gå til e24.no