Bedrageritiltalt pågrepet på Gardermoen med enveisbillett til Dubai

Mannen sier han skulle gjøre undersøkelser til sin egen straffesak. Det festet ikke tingretten lit til.

Den bedrageritiltalte mannen ble pågrepet på Gardermoen. mandag. Tirsdag ble han varetektsfengslet frem til rettssaken 27. februar.
Publisert: Publisert:

Mandag denne uken ble en nordmann i 30-årene stanset på Gardermoen. Han hadde med seg 60 kilo bagasje, og hadde en enveisbillett til Dubai.

Mannen er tiltalt for grovt bedrageri av eiendomsverdier for til sammen 17,1 millioner kroner. Rettssaken mot han starter i Oslo tingrett 27. februar.

Politiet mener han forsøkte å stikke av før rettssaken, og pågrep mannen på stedet.

Tirsdag ble han fremstilt for varetektsfengsling i Oslo tingrett. Der fikk politiet medhold i å holde ham fengslet frem til rettssaken begynner den 27. februar.

Den bedrageritiltalte mannen og hans forsvarer er sterkt uenig i at han forsøkte å unndra seg straffesaken, og har anket avgjørelsen.

Les også

Bedrageritiltalt kunstner: – Det er en del av kunstprosjektet

TINGRETTEN: Straffesaken mot mannen behandles i Oslo tingrett den 27. februar.

Tiltalt for eiendomssvindel

Ifølge tiltalen skal mannen ha overført eiendomspapirer tilknyttet eiendom på Oslo Øst, til en verdi av totalt 17,1 millioner kroner, til seg selv fra en forretningskontakt.

Verdiene skulle være del av et felles forretningsprosjekt eller aksjeselskap, men politiet mener han aldri hadde noen hensikt om å inngå noe forretningssamarbeid.

Mannen er også tiltalt for å ha forfalsket en underskrift i forbindelse med overtagelse av en eiendom.

Han erkjenner ikke straffskyld på noen av tiltalepunktene, opplyser mannens forsvarer, advokat Alexander Rydberg Greaker til E24.

– Hadde 60 kilo bagasje

Politiadvokat og påtaleansvarlig Camilla Linnes i Oslo politidistrikt forteller at den tiltalte mannen ble pågrepet med mye bagasje. De mente etter en totalvurdering at det var fare for unndragelse fra straffesaken.

– Han hadde med seg over 60 kilo bagasje, sier Linnes.

Hun opplyser videre at politiet ikke hadde lyktes i å forkynne tiltalen for mannen. Dette skulle gjøres elektronisk, og er en formell del av det å bli tiltalt i en straffesak.

Politiet forsøkte flere ganger å både ringe og sende SMS. Den tiltalte mannen besvarte anropet etter hvert, men de fikk likevel ikke forkynt tiltalen for ham før han var på vei til Dubai.

Linnes ønsker ikke å kommentere tiltalen ytterligere i forkant av straffesaken.

Les på E24+

Christine (29) tjener 15.000 kroner ekstra i måneden: – Noe for alle

Ville gjøre egne undersøkelser

Den tiltalte mannen og hans forsvarer har allerede anket fengslingskjennelsen til lagmannsretten. De mener det ikke er grunnlag for å mistenke at mannen ikke vil møte i straffesaken.

Saken skulle opprinnelig gå for retten i desember, men ble da utsatt fordi påtalemyndigheten ønsket å gjennomføre ytterligere etterforskning.

– Denne saken har vært berammet tidligere, og min klient har da ønsket å møte. Da ble saken utsatt på bakgrunn av andre omstendigheter. Han har ønsket å belyse saken fra sin egen side, sier Greaker.

FORSVARER: Alexander Rydberg Greaker er den tiltalte mannens advokat.

Han forteller at mannen skulle til Dubai både for å drive næringsvirksomhet, men også for å gjøre undersøkelser som kunne hjelpe ham i den kommende straffesaken. Et av momentene er hvorvidt han hadde tatt opp et lån for å betale for eiendommene i straffesaken, og nettopp det ønsket han ifølge Greaker å hente inn underlag for å bevise.

– Hvorfor hadde han ikke kjøpt returbillett?

– Årsaken til at han ikke hadde returbillett er bare at han ikke visste hvilken dag neste uke han skulle tilbake. Det ene formålet med reisen var undersøkelser i egen straffesak, og det andre var næringsvirksomhet. Det er unaturlig å bestille returbillett om man ikke vet når man skal reise tilbake, sier forsvareren.

Mannen samtykket til passinndragelse og møteplikt, men tingretten mente likevel det ble riktig å varetektsfengsle ham frem til straffesaken beynner.

Regner med at anken bærer frem

Årsaken til at han hadde med så mye bagasje var at han er mye i Dubai, og at han pleier å legge igjen klær der. Blant annet fordi det er dyrt å handle klær i Dubai.

– Hvordan reagerte han på å bli fengslet?

– Han er veldig overrasket og håper og forventer at lagmannsretten vurderer annerledes.

– Hvorfor svarte han ikke da politiet forsøkte å forkynne tiltalen for ham?

– Han har visst at denne saken startet i februar lenge. Man kan si at han burde respondert på det, men dette er formaliteter, og han forsto ikke at det var viktig.

Greaker viser til at saken tidligere var berammet i desember, og at hans klient da også reiste til Dubai i forkant, men at han den gang kom tilbake uten at man da fikk gjennomført straffesaken.

– Han kom tilbake forrige gang. Klient hadde åpenbart ikke gjort det dersom han forsøkte å unndra seg, sier forsvareren.

Det er satt av seks dager til rettssaken, som begynner den 27. februar.

Publisert:

Her kan du lese mer om