Hydro forbereder seg på eskalering i Midtøsten

Hydro-sjefen er bekymret for utviklingen i Midtøsten, og jobber nå med beredskapsplaner for virksomheten i Qatar. – Det er klart usikkerheten påvirker oss, sier hun.

Hydro blir påvirket av uroen i Midtøsten, og nå legges beredskapsplaner ved selskapets produksjon i Qatar, forteller Hydro-sjef Hilde Merete Aasheim på NHOs årskonferanse.
Publisert:

De siste dagenes eskalering i Midtøsten er svært negativt for Hydro. I tillegg til at selskapet har egen virksomhet i Qatar, er Hydro en av de største aluminiumsprodusentene i verden, og derfor helt avhengig av global vekst og etterspørsel.

– Vi er jo veldig tilknyttet det som skjer i verdensøkonomien, så den usikkerheten som dette skaper påvirker oss, sier Hydro-sjef Hilde Merete Aasheim til E24 på NHOs årskonferanse.

– Men hvordan dette vil spille ut er det jo ingen som vet akkurat nå, legger hun til, og sier at dette kanskje er det viktigste for Hydro nå.

Les på E24+

Hydro kan gå på nok en smell. Denne gangen i ørkenen

Beredskap i Qatar

Hydro er medeier i aluminiumsverket Qatalum i Qatar, som kan produsere over 600.000 tonn aluminium i året, som deretter fraktes ut med båt til kunder i Europa, USA og Asia.

– Ved Qatalum i Qatar jobbes det nå med beredskapsplaner for hva man skal gjøre hvis situasjonen eskalerer, forteller Aasheim.

Produksjonen ved Qatalum utgjør rundt 15 prosent av Hydros totale produksjonskapasitet av primærmetall fra malm, men en svært kostnadseffektiv produksjon gjør det økonomiske bidraget enda viktigere.

Lavere aluminiumsetterspørsel

Svakere global vekst, geopolitisk usikkerhet og handelskrig har ført til at Hydro har kuttet etterspørselsutsiktene flere ganger det siste året.

– Det er klart at effekten på verdensøkonomien av det som skjer nå det er det alle er opptatt av, og det vil påvirke et selskap som Hydro, som er globalt og er avhengig av verdensmarkedet, sier Hydro-sjefen.

– Vi har nedjustert etterspørselsveksten kvartal for kvartal, og når etterspørselen er lavere, så er også prisene lavere, sier hun på spørsmål om prisutsiktene fremover.

Bærekraft og lønnsomhet

Aasheim understreker at det nå er veldig viktig å få opp lønnsomheten.

Selskapet lanserte i fjor et omfattende lønnsomhetsprogram, som inkluderer kutt av over to tusen årsverk. Det skal gi drøye seks milliarder kroner i bedret driftsresultat de neste fem årene.

– For oss er det veldig viktig å få opp lønnsomheten nå og fortsette å produsere på med så lavt fotavtrykk på klima som mulig. Det er hovedagendaen min lang tid fremover, sier hun.

Aasheim understreker at lønnsomhet og bærekraft henger tett sammen, og at man i tiden fremover ikke kan klarer å være lønnsom uten å være bærekraftig.

– Vi går inn i et tiår som er veldig spennende, avslutter hun.

Publisert: