Opplevde rekordår før corona: Økte salget i Norge da grensene stengte

Brynild leverer søte tall i årsregnskapet for i fjor. Også i år har godteri- og nøtteprodusenten opplevd vekst.

Brynild Gruppen, som blant annet produserer nøtter og godteri, forteller om videre vekst på tross av corona.

Tom-Egil Jensen / Fredrikstad Me
  • Karoline Johannessen Litland
Publisert: Publisert:

– I Norge har vi hatt en økning i godterisalget etter at grensene stengte. Det henger også sammen med vekst i dagligvarebransjen, forteller Anders Brynildsen, Brynild-sjef og femte generasjon i familiebedriften.

Grensehandelen har de siste årene økt jevnt og trutt. I fjor handlet nordmenn for omtrent 16 milliarder utenfor landegrensene, og i oktober ble det satt ny grensehandelrekord. Det merker også Brynild, som i sin årsrapport for 2019 forteller at de gjennom hele året var negativt påvirket av økt grensehandel.

Men nå har trenden snudd. Grensehandelen er kraftig rammet av coronakrisen. Det er alt annet enn surt for godteri- og nøtteprodusenten fra Fredrikstad, som i flere tiår har vært opptatt av at grensehandelen bør reduseres.

– Jeg tror coronakrisen kommer til å gi oss viktig innsikt om hvilke konsekvenser grensehandelen har, for både handelen og arbeidsplassene i Norge, sier Brynildsen.

Les også

Mener coronakrisen avslører hvor katastrofal grensehandelen er

Les også

Eksplosiv vekst i polsalget langs svenskegrensen

Jobbet hardt for å holde produksjonen gående

Brynild produserer godteri og nøtter til det norske, svenske og finske markedet. I tillegg distribuerer bedriften hygieneprodukter fra tyske Nivea ut på det norske markedet.

Brynildsen forteller at bedriften har opplevd et skifte i etterspørselen etter godteri og nøtter. Det har vært stor vekst i posepakket godteri og nøtter, men et betydelig fall i løsvektsalget under nedstengningsperioden.

– Vi har jobbet ekstremt hardt med å holde produksjonen gående gjennom hele perioden, og det har vi lyktes med, sier sjefen og fortsetter:

– Vi er et sterkt og kompakt team på 180 ansatte, og gjennom godt lagarbeid har vi funnet løsninger for å sikre smittevern og dekke skiftet i etterspørselen. Det er vi veldig fornøyde med.

Godteri- og nøtteprodusenten har hele sin verdikjede i Norge, fra innkjøp via produksjon til salg ut i butikkene.

– Det har vært en styrke i en verden med stengte grenser og mindre mobilitet, både av mennesker og produkter. Men krisen er ikke over, og vi må fortsatt holde skarp utkikk, både for å kunne holde farten oppe, men også for å gripe muligheter som kommer, sier han.

Brynild-sjefen Anders Brynildsen kan fryde seg over gode regnskapstall.

Tobias Nordli

Vil vokse videre

Totalt sett har salgsinntektene økt med 3 prosent første halvår i 2020, ifølge Brynild-sjefen.

– Planene våre var i utgangspunktet litt høyere enn det, men gitt unntakstilstanden som har vært det siste halvåret, er vi fornøyde, sier han.

Veksten kommer etter fjorårets rekordår, der konsernet omsatte for 769 millioner kroner, en oppgang på 4,5 prosent fra 2018. I tillegg leverte det et driftsresultat på 25 millioner kroner. Det er 22 millioner høyere enn i 2018.

Brynild-sjefen sier 2019-veksten skyldes gode lanseringer og godt salg av nye produkter.

– Vi treffer godt på lanseringene og lager produkter som smaker godt og ser bra ut. Det er suksessformelen når man jobber med nøtter og godteri. Vi lar «beina snakke», og i 2019 tok vi markedsandeler fra konkurrentene innen godteri og hygiene i Norge, og innen nøtter og pastiller i Sverige, sier han.

I tillegg påvirkes bedriften positivt av at regjeringen reverserte doblingen av sukkeravgiften i 2018.

– Men siden vi også satte ned prisene tilsvarende, er ikke det forklaringen på resultatveksten, sier han.

Bedriften har ikke tatt ut utbytte i 2019.

– Vi tenker langsiktig og har en filosofi om at hvis vi har gode investeringsprosjekter i bedriften, investerer vi der. Vi legger inn 100 millioner kroner i året i mennesker, merkevarer og maskiner, og da må vi fortsette vekst i årsresultatet for å kunne finansiere det, sier han.

Les også

Grensehandelen kraftig rammet av coronakrisen

Les også

Revidert budsjett: Sukkeravgiften skal kuttes med 365 millioner

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Grensehandel
  2. Fredrikstad

Flere artikler

  1. Julevarene er her: Forbereder seg på en sesong uten grensehandel

  2. Betalt innhold

    Stengte grenser gjør at svensk tobakksgigant tjener enda mer på norske snusere

  3. Nordmenn strømmer til grensen for billig kjøtt, brus og tobakk

  4. Butikksjef på svenskegrensen: – Vi kan ikke få skylda for at vi skal tømme Norge for jobber

  5. Hval Sjokoladefabrikk vil ha flere ben å stå på