Gjør flere endringer i kompensasjonsordningen

Finansminister Jan Tore Sanner (H) varsler at egenandelen fjernes og at sesongbedrifter kan få etterbetalt ekstra kompensasjon.

Finansminister Jan Tore Sanner varsler at blant annet egenandelen i kompensasjonsordningen fjernes.
Publisert: Publisert:

Et av tiltakene for å støtte norsk økonomi i møte med coronakrisen er den såkalte kompensasjonsordningen, som sikrer kontantstøtte til bedrifter som er rammet av krisen.

Nå varsler regjeringen flere endringer i en melding onsdag morgen.

– Nå åpner ordningen for søknader om tilskudd for mai, og samtidig gjør vi noen viktige endringer, sier finansminister Jan Tore Sanner (H).

E24 har laget en egen coronaspesial. Her kan du blant annet se hva bedriftene har fått i kontantstøtte.

Les på E24+

Norge fyrer opp grytene igjen. Koronaledigheten ble mer enn halvert i mai.

Fjerner egenandelen

Til nå har det vært en egenandel for bedrifter som ikke har vært tvunget til å stenge ned som følge av coronaviruset. Nå gjøres det endringer.

– Vi har tidligere redusert egenandelen til 5.000 kroner, nå fjerner vi den helt i tråd med avtalen mellom regjeringspartiene og Frp i Stortinget, sier finansministeren.

– Det vil først og fremst bety en del for de små bedriftene, sier han.

Tar høyde for sesongbedrifter

Mange sesongbedrifter er rammet av coronaviruset. Inntektene kommer inn på en relativt kort periode, mens utgiftene gjerne fordeler seg utover resten av året også.

Les på E24+

Hurtigruten seiler igjen: – Tenker på kollegene som fortsatt er permittert

Dette tas nå høyde for. Faste, uunngåelige kostnader blir tilpasset med en såkalt «sesongfaktor».

Det er ifølge meldingen omsetningen i samme måned som i fjor som støttemåneden, dividert på omsetningen for hele fjoråret, multiplisert med 12.

Les også

Norwegian trapper opp og vil ikke miste markedsandeler: – Dette er en risiko som er riktig å ta

– I kompensasjonsordningen er sesongbedrifter definert som foretak som har omsetning på mer enn 50 prosent fra aktiviteter eller opplevelser som helt eller delvis foregår utendørs, sier skattedirektør Hans Christian Holte i meldingen.

– Også virksomheter som er umiddelbart tilknyttet sesongbaserte virksomheter er omfattet av dette, for eksempel restauranten i alpinbakken, sier Holte.

Skattedirektøren uttaler i meldingen at minst 80 prosent av omsetningen må være innenfor en sammenhengende seksmåneders periode forrige år, for at bedriften skal ha muligheten til å falle inn under ordningen.

Publisert:
Gå til e24.no