Sjekk listen: Slik vil Høyre innfri gründer-ønskene

– Det er viktigere enn noen gang at politikerne ikke står i veien for nye ideer og bedre løsninger, sier næringsminister Monica Mæland (H).

Næringsminister Monica Mæland (H)
 • Camilla Tryggestad Visjø
 • Sigrid Moe
Publisert:

– Norge trenger flere ben å stå på, og gründere med vekstambisjoner, sier næringsminister Monica Mæland (H) til E24.

– Rekordmange starter ny bedrift, og det viser at gründerånden lever i Norge, sier statsråden - og presiserer at Høyre ønsker å oppfylle gründerløftene.

Bakgrunnen er en kommentar i E24 1. januar. Der skrev konserndirektør for business banking i Danske Bank, Bent Richard Eidem, om fem gründer-ønsker for 2017.

«2016 har vært en politisk- og makroøkonomisk berg-og-dal-bane, hvor den neste overraskelsen har avløst den første. Likevel har det sprunget ut grønne spir av håp og optimisme på en rekke områder, herunder for norske gründere av rasktvoksende teknologiselskaper».

Les også

IKT-Norge kritisk til Mælands gründerløfte: – Leverer på mye, men ikke det viktigste

Kulturendring

Næringsministeren har lest Eidems kommentar, og ønsker å svare på hvordan Høyre vil oppfylle hver av de fem ønskene han kommer med.

Hun sier hun har reist rundt i hele landet og fått innspill som Høyre har fulgt opp i gründermeldingen og i statsbudsjettene.

Vi er fortsatt på jakt etter flere gode ideer for at Norge skal være det beste landene i verden å starte og drive bedrift i. Det er derfor bra at Danske Bank kommer med konstruktive forslag, sier næringsministeren, og legger til:

– Med den raske utviklingen som nå skjer med digitalisering og ny teknologi, er det viktigere enn noen gang at politikerne ikke står i veien for nye ideer og bedre løsninger, men heller legge til rette for at de nye ideene vinner frem, sier hun.

På nyåret la Høyre frem ny politikk for å møte teknologiskiftet, med for eksempel skattefradrag for investeringer i oppstartsselskaper.

Slik vil Høyre innfri løftene

Slik vil Høyre og Monica Mæland innfri de fem ønskene Eidem trekker frem i sin kommentar:

* Aktivering av private investorer, samt bygge opp nye og sterke venturemiljøer, gjennom skatteincentiver.

Venturemiljøer består av investorer som kjøper seg opp i selskaper som ikke er på børs, gjerne oppstarts- og gründerbedrifter med høy risiko.

Høyre sier de vil fase ut skatt på arbeidende kapital for å styrke tilgangen til privat risikokapital. De foreslår også i nytt partiprogram å motivere til investeringer i nye bedrifter og jobber ved å gi fradrag i skatt for investeringer i oppstartsselskaper.

Samtidig foreslår de i sitt nye digitaliseringsutvalg at de skal få et regelverk som på en enkel og effektiv måte legger til rette for nye finansieringsformer som for eksempel crowdfunding.

Les også

Økokrim advarer mot kutt i aksjekapitalkrav

Vi vil gjøre det mer attraktivt for private investorer å investere i oppstartsselskaper, derfor foreslår vi å gi skattefradrag for dette, sier Mæland.

* Incentiver for å trekke talent til Norge og teknologisektoren, blant annet gjennom opsjonsbeskatning.

Høyre foreslår å legge til rette for at flere kan bli medeiere i egen bedrift, for eksempel ved å endre reglene for opsjonsbeskatning.

– Dette har vært etterlyst av mange gründere det siste året, sier Mæland.

* Styrke kommersialiseringen innen statlig finansiert forskning, og koble utdanningssektoren tettere mot næringslivet.

– Å styrke den næringsrettede forskningen har vært en av regjeringens fremste prioriteter. Vi vil at forskning skal bli til butikk, forklarer Mæland.

Høyre oppgir at de allerede er godt i gang med arbeidet med dette punktet. De skriver at de har styrket næringsrettet forskning og innovasjon med tre milliarder kroner siden regjeringsskiftet, blant annet ved å:

 • Kraftig styrking av BIA (brukerstyrt innovasjonsarena) -midlene, som er midler for samarbeid mellom næringsliv og forskning. Totalt er ordningen styrket med 287 millioner i regjeringsperioden
 • Styrking av Forny 2020-midlene: Totalt er ordningen styrket med 122 millioner i løpet av regjeringsperiode.

De vil også opprette en ordning som heter «norsk katapult», for å gi næringslivet testfasiliteter til innovasjon.

Her ønsker de å hjelpe bedrifter på veien fra prototype til innovasjon, noe som skal korte ned tiden og kostnaden fra ide til markedet.

* Utnytte statens innkjøpsbudsjett som fødselshjelp for vekstbedrifter med internasjonalt potensial.

Fra før brukes 480 milliarder kroner hvert år på kjøp fra private bedrifter. Fra 1. januar 2017 ble innovative offentlige anskaffelser innført, som skal sørge for at vekstbedrifter med innovative løsninger kan ta en del av dette markedet.

Les også

Slik blir skatten din i 2017

* Bygge opp, ikke ned, statens rolle som medinvestor til privat kapital.

– Det offentlig skal bistå med kapital, men det er aller viktigste er å bygge opp flere private eiermiljøer, sier Mæland.

Det skal opprettes et nytt fornybarfond på 20 milliarder kroner, som skal styrke statens rolle som medinvestor for fornuftige grønne investeringer

Rammen for innovasjonslån er økt med 400 millioner kroner, for å gi bedre tilgang på risikokapital.

Høyre vil også styrke ENOVA, slik at ENOVA investerer rundt 3 milliarder kroner i året på ulike innovative og grønne tiltak i næringslivet.

– Vi vil i større grad legge til rette for at vi får utløst mer midler til forskning og innovasjon gjennom europeisk samarbeid, forklarer Mæland.

Les også

Gründer-ektepar landet avtale med Lego

Les også

Flowmotion feirer: Forhåndssolgte kamerastativ for 11 millioner

Les også

Norsk selskap skal nå fem milliarder mennesker

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Gründere
 2. Monica Mæland
 3. Entreprenørskap
 4. Høyre (H)
 5. Solberg-regjeringen

Flere artikler

 1. Slik vil partiene gjøre det lettere for gründere i Norge

 2. Fem gründer-ønsker for 2017

 3. – Mæland leverer på mye, men ikke det viktigste

 4. Forskningsrådet lyser ut over en milliard til bedrifter med gode ideer

 5. Nær fem milliarder i ny gründerpakke