Slik sparer Apple milliarder av skattekroner

Selskapet betalte bare 3.2 prosent skatt internajonalt i fjor.

OVERFØRER PENGER: Apple sparer store skatteutgifter på å sende penger til skatteparadiser rundt om i verden. Her ser vi Apples toppsjef, Tim Cook.

KEVORK DJANSEZIAN
  • Øyvind Lillestrøm Knudsen
Publisert: Publisert:

Apple har, som verdens største teknologiselskap, mye å hente på å utnytte de smutthull som finnes i skattesystemet.

Derfor benytter de seg av samme strategi som den E24 tidligere har skrevet at Google bruker.

Apple var nemlig på slutten av 1980-tallet en av pionerene bak de skattemessige smutthullene «Double Irish» og «Dutch Sandwich». I bunn og grunn går systemet ut på at selskapet kan flytte penger rundt til skatteparadiser i hele verden, skriver New York Times.

Double Irish

Først opprettet Apple to selskaper i Irland, Apple Operations International og Apple Sales International. I tillegg bygde selskapet en fabrikk i den irske byen Cork.

Grunnet tilførselen av nye arbeidsplasser fikk Apple gode skatteavtaler med irske myndigheter.

Den store gulroten ved opplegget er at det åpnet for muligheten til å sende royalties fra patenter utviklet ved Apple California, til de irske datterselskapene. Ettersom dette er interne overføringer, flytter man enkelt og greit pengene fra et sted i selskapet til et annet. Effekten er at profitten skattes med den irske raten på 12.5 prosent, istedenfor den amerikanske som er på 35 prosent.

Ifølge New York Times stod Irland, som tross alt er et lite land med fem millioner innbyggere, for mer enn en tredjedel av Apples totale inntekter i 2004.

Videre gjorde det andre av de to irske datterselskapene det mulig for Apple å overføre profitt til et skattefritt selskap i Karibien. Apple har nemlig satt deler av eierskapet i de irske datterselskapene til Baldwin Holdings Unlimited som har base på De Britiske Jomfuøyene. Øyene er et skatteparadis.

Baldwin Holding Unlimited har forøvrig hverken en adresse eller et telefonnummer, og den eneste registrerte sjefen er Peter Oppenheimer, som også er Apples økonomidirektør. Han bor og jobber merkelig nok i Cupertino, California.

Dutch Sandwich

Pågrunn av Irlands avtaler i EU, kan noe av Apples profitt også flyttes skattefritt til et datterselskap i Nederland. Denne overføringen gjør at pengene blir nærmest umulige å overvåke for skattemyndigheter.

Ved å gå via Nederland, klarer Apple å unngå den irske avsetningen til skatt.

Fra Nederland går også disse pengene til de Britiske Jomfruøyene.

De to irske selskapene regnes som brødet, mens det Nederlandske mellomselskapet er kjøttet. Derav navnet «Dutch Sandwich».

AksjeLongname: Apple Inc.Ticker: AAPLMarked: NASOrganiasonsnummber: TSID:Trade time: 2012-04-27 22:00:00Last: 603.0Close: 607.7Periode: 1year

Luxembourg
Et annet smutthull Apple benytter seg av er svært lukrative skatteavtaler med myndighetene i Luxembourg. For når kunder fra Europa, Midtøsten og Afrika handler på iTunes, ender pengene opp i et knøttlite datterselskap i et av verdens minste land. Dermed sitter iTunes S.à.r.l. i Luxembourg igjen med enorme inntekter. Over 1 milliard dollar i 2011 alene, for å være mer nøyaktig. Det er 20 prosent av iTunes' globale inntekter, og penger skattemyndighetene i land som England, Tyskland, Frankrike og mangfoldige andre nasjoner gjerne skulle ha hatt sin del av.

Lite innsyn
Ifølge New York Times er det vanskelig å si akkurat hvordan Apple opererer idag. Selskapet reorganiserte nemlig de irske datterselskapene i 2006, da de ble gjort om til såkalte unlimited corporations som har svært få krav til offentliggjøring av finansiell informasjon.

Eksperter mener at systemer som «Double Irish» har ført til at Apple i 2011 bare betalte 3.2 prosent i skatt internasjonalt.

Les også:

Slik sparer Google milliarder i skatt

- Apple vil gi opptur på børsene

Apple knuste forventningene

.

Publisert:

Flere artikler

  1. Apple-sjef vil ikke flytte overskudd til USA uten «rettferdig skatt»

  2. Irland vil stenge Apples skattesmutthull

  3. Slik sparte Google 31 milliarder i skatt

  4. Financial Times: EU-kommisjonen mener Apple har ulovlig Irland-avtale

  5. - Dette har vært kjent lenge, endelig reagerer politikerne