Innovasjon Norge-konflikten: Isaksen sa styreleder skulle ut - valgkomiteen har ikke bestemt seg

Valgkomiteen informerte om at styrelederen i Innovasjon Norge ikke vil bli innstilt til gjenvalg, hevder næringsministeren. Vi har ikke konkludert ennå, sier valgkomiteens leder.

I ARGENTINA: Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen er denne uken i Buenos Aires for å promotere Norwegian og andre norske bedrifter som satser i landet. Samtidig har han måttet svare for håndteringen av Innovasjon Norge-saken.

Foto: Heiko Junge NTB scanpix
 • Marius Lorentzen
Publisert:,

– Valgkomiteens oppgave er å foreslå et styre som har en kompetanse, kapasitet og sammensetning som gjør dem i stand til å ivareta sine oppgaver best mulig. Valgkomiteen er i arbeid og har ikke konkludert. Jeg har ingen kommentarer ut over dette, sier leder av valgkomiteen i Innovasjon Norge, Ingelise Arntsen, til E24.

Søndag kveld slapp Aftenposten saken om at deler av styret i Innovasjon Norge ikke skal ha tillit til sjefen i selskapet, Anita Krohn Traaseth.

Avisen skrev også at styrelederen i selskapet hadde trukket seg med umiddelbar virkning fordi han mener næringsministeren har overkjørt styret mens de holdt på å vurdere fremtiden for Innovasjon Norge-sjefen.

Den nå avgåtte styrelederen, Per Otto Dyb, kom inn som styreleder i 2014, men skulle ikke gjenvelges, ifølge næringsministeren.

– Det som er nytt er at valgkomiteen i selskapet for om lag to uker siden meddelte styreleder at han ikke ville bli innstilt til gjenvalg. Departementet var kjent med at styreleder arbeidet med ansettelsesforholdet til daglig leder, sa næringsminister Torbjørn Røe Isaksen til Aftenposten.

E24 har blant annet stilt lederen av valgkomiteen spørsmål om det var etter en dialog med eieren, altså Næringsdepartementet, at de besluttet å ikke innstille styrelederen til gjenvalg, eller om det var andre årsaker til at han ble anbefalt skiftet ut.

– Så dere har altså ikke konkludert ennå at styreleder ikke innstilles til gjenvalg, slik som Aftenposten skriver?

– Jeg har ingen kommentarer ut over at valgkomiteen er i arbeid og har ikke konkludert, sier Arntsen.

Vanligvis avholdes generalforsamlingen i Innovasjon Norge på forsommeren.

Les også

Dette er konfliktene med Innovasjon Norge-sjefen

Hevder de er orientert

Selv om lederen i valgkomiteen er svært ordknapp, og samtidig hevder at de ikke har konkludert i innstillingen sin, hevder Nærings- og fiskeridepartementet at det er valgkomiteen som har informert dem om at styrelederen skulle skiftes ut.

– Har statsråden her foregrepet konklusjonene til valgkomiteen før de er tatt, eller har departementet i en dialog som eier kommet med nye signaler til valgkomiteen?

– Departementet er kjent med at valgkomiteen for Innovasjon Norge har meddelt styrelederen at han ikke vil bli innstilt for en ny periode, og at han dermed vil bli skiftet ut, sier statssekretær Daniel Bjarmann-Simonsen i Nærings- og fiskeridepartementet i en uttalelse til E24.

Han svarer på vegne av næringsministeren som er på reise til Argentina.

Administrerende direktør i Innovasjon Norge, Anita Krohn Traaseth.

Foto: Heiko Junge NTB scanpix

Næringsministeren må svare opposisjonen

Anita Krohn Traaseths lederskap har vært debattert i flere runder gjennom årene, blant annet fordi hun valgte å blogge om det hun omtalte som en ukultur og svertekampanje i selskapet.

Den nye saken som nå har kommet har igjen ført til at debatten har blusset opp rundt Krohn Traaseth.

En rekke Innovasjon Norge-ledere har i E24 slått ring om Traaseth og gitt ros for hennes lederskap av organisasjonen, mens blant annet en eksdirektør i Innovasjon Norge har beskyldt henne for en «splitt- og hersk-ledelse» i Aftenposten.

Jørand Ødegård Lunde, som nå er konstituert styreleder i Innovasjon Norge, uttalte til E24 mandag at styret har tillit til Anita Krohn Traaseth frem til noe annet er behandlet.

Spørsmålene rundt næringsministerens håndtering av saken har også fått Arbeiderpartiets Terje Aasland til å reagere på Stortinget. Han har nå sendt et skriftlig spørsmål til statsråden der han krever svar på hva han faktisk har gjort overfor styret i Innovasjon Norge.

«På hvilke måter, på hvilke tidspunkt og med hvilken begrunnelse har
statsråden gitt uttrykk overfor styret eller noen av styrets medlemmer for
at en prosess knyttet til daglig leder skulle stoppes eller på andre måter
gitt uttrykk for sitt syn på daglig leder og/eller en styrebehandling av
forhold knyttet til daglig leder, og mener statsråden at hans inngripen er
i tråd med statens prinsipper for god eierstyring?», skriver Aasland i brevet som E24 har fått innsyn i.

– Dersom Aftenpostens fremstilling er riktig, har næringsministeren gjort seg skyldig i brudd på gode prinsipper for eierstyring, sa Aasland til NTB mandag, og mente det bør få konsekvenser for statsråden hvis har grepet inn på en «utilbørlig måte».

– Næringsministeren skal selvfølgelig svare på alle spørsmål fra Stortinget så raskt og grundig som mulig, sier statssekretær Bjarmann-Simonsen til E24.

En statsråd har ifølge Stortinget seks virkedager på seg til å svare på skriftlige spørsmål.

Les også

Innovasjon Norge-topper slår ring om Traaseth

Les også

Dette er konfliktene med Innovasjon Norge-sjefen

Les også

Styrelederen i Innovasjon Norge trekker seg

Her kan du lese mer om

 1. Innovasjon Norge
 2. Torbjørn Røe Isaksen
 3. Solberg-regjeringen
 4. Anita Krohn Traaseth

Flere artikler

 1. Gikk til valgkomiteen og fikk nei – så hoppet styrelederen plutselig av

 2. Mener han måtte gå etter Isaksen-innblanding

 3. Næringsministeren om Innovasjon Norge-sjefen: – Styret står fritt

 4. Annonsørinnhold

 5. – Skaper konflikter, konfrontasjoner og splid

 6. – Det er i hvert fall en klar innblanding