DN: Berging av fregatten «Helge Ingstad» kan koste opptil 300.000 kroner per dag

Boa Managment skal heve og frakte «Helge Ingstad» til verftet der fregatten skal repareres.

bilde

Foto: Terje Pedersen NTB scanpix
Publisert:

Trondheim-selskapet Boa Management har fått oppdraget å løfte havarerte KNM «Helge Ingstad» på lekter og frakte båten til verft. Det melder Dagens Næringsliv.

Skipsmeglere avisen har kontaktet anslår med noen forbehold at det kan koste 30.000-35.000 dollar per dag å leie inn taubåt og lekter som trengs for jobben. Altså mellom 250.000 og 300.000 kroner.

Forsvaret har så langt valgt å forholde seg tause om prisen for oppdraget, skriver Dagens Næringsliv.

Kollisjonen

KNM Helge Ingstad kolliderte med tankskipet Sola i nattemørket klokken 4.02 torsdag morgen. Fregatten var på vei tilbake til Haakonsvern etter å ha deltatt i NATO-øvelsen Trident Juncture.

Les også

KNM Helge Ingstad fikk klare advarsler fra tankskipet før ulykken

Tankskipet Sola hadde nettopp hentet oljelast på Stureterminalen i Øygarden kommune og var på vei ut. Årsaken til ulykken er fortsatt ukjent.

I samtaleloggen som VG har fått tilgang til, viser kommunikasjonen mellom tankskipet, sjøtrafikksentralen Fedje VTS og KNM Helge Ingstad at det i minuttene før sammenstøtet ble gitt tydelige beskjeder til krigsskipet om å endre kurs og svinge unna før sammenstøtet.

Tankskipet fikk ikke kritiske skader i sammenstøtet og fikk lørdag morgen forlate området hvor kollisjonen fant sted og sette kursen for Storbrittania. Fregatten er sikret til land like ved Equinors oljeterminal på Sture. Med i alt ti vaiere skal havaristen ligge sikkert nok til at våpen og annet utsyr skal kunne hentes ut.

Forsvaret uttalte søndag at det vil ta tid før krigsskipet kan berges og fraktes til Haakonsvern for reparasjon.

Les også

KNM Helge Ingstad fikk klare advarsler fra tankskipet før ulykken

Les også

Komplisert arbeid for å berge milliardfregatten

Her kan du lese mer om

Annonsørinnhold