Flere ønsker ny høring i VimpelCom-saken

Ni av tolv medlemmer i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité er enten åpne for eller ønsker en ny høring om Telenors håndtering av VimpelCom-saken.

MISTILLIT: Næringsminister Monica Mæland orienterte i går om at styrelederen i Telenor må trekke seg. Hun har ikke lenger tillit til styrelederen etter nye opplysninger i Vimpelcom-saken.

Terje Pedersen
  • NTB
Publisert: Publisert:

Det viser en ringerunde NRK har foretatt. Komitérepresentantene Per Olaf Lundteigen (Sp), Michael Tetzschner (H) og Hans Fredrik Grøvan (KrF) ønsker ny høring.

– Hendelsene som har skjedd i dag (fredag) er så alvorlige at det bør være grunn for en ny runde, sier Grøvan.

Han får støtte av Lundteigen, som mener at Telenor-ledelsen ikke fortalte hele sannheten under forrige høring i kontroll- og konstitusjonskomiteen.

– Med et så radikalt grep fra statsråd Mæland er det helt naturlig at komiteen innkaller til en ny høring hvor både statsråden, tidligere styreleder (Svein) Aaser og tidligere konsernsjef (Jon Fredrik) Baksaas møter for å for å fortelle sannheten om hva som har skjedd i saken, sier Lundteigen.

Ny informasjon

Uttalelsene faller etter at Telenors styreleder Svein Aaser fredag trakk seg med umiddelbar virkning. Ny informasjon om VimpelCom-saken gjorde at han ikke lenger hadde næringsminister Monica Mælands (H) tillit.

Av hensyn til etterforskningen ville ikke Mæland opplyse om hva som står i brevet fra Telenor, men NRK erfarer at informasjonen blant annet går ut på at selskapets ledelse kjente til VimpelComs omstridte investeringer i Usbekistan på et tidligere tidspunkt enn den hittil har innrømmet.

– Saken dreier seg om informasjon jeg burde fått fra styreleder tidligere og som kontroll- og konstitusjonskomiteen burde fått tidligere, sa Mæland til NTB fredag.

Komitémøte tirsdag

Telenor er nest største aksjonær i VimpelCom, selskapet som nå er under etterforskning i flere land i forbindelse med kjøp av mobillisenser i Usbekistan. 5. oktober ble det opplyst at Telenor vil selge sin eierandel på 33 prosent.

Kontroll- og konstitusjonskomiteen behandlet først saken i mai, etter alarmerende opplysninger om at VimpelCom var under internasjonal etterforskning for utbetalinger på mer enn 700 millioner til et postkasseselskap på Gibraltar.

Tirsdag skal komiteen møtes igjen, og da vil den kunne ta stilling til saken på nytt. Seks av komitémedlemmene NRK har snakket med sier at de er åpne for en ny høring. De tre siste har ikke svart.

Publisert:

Flere artikler

  1. Kolberg: – Enstemmig vedtak om ny Vimpelcom-høring

  2. – Jeg tror det går mot en gjenåpning

  3. Slik sparket Mæland Telenor-toppen

  4. Annonsørinnhold

  5. Tidligere Telenor-topper kan bli siktet for korrupsjon

  6. Telenor ba om lukket møte med kontrollkomiteen