Kronekursen holder seg svak: Avgjørende for norske hotell

– Det ligger an til fortsatt svak krone og det gir grunn til optimisme, fordi det gjør det rimeligere for utlendinger å komme hit, og dyrere for nordmenn å dra til utlandet, sier kommunikasjonsdirektør Merete Habberstad i NHO Reiseliv.

PENGESTERKE: Historiske Fretheim Hotel ligger i Flåm, en av Norges mest populære turistdestinasjoner. De siste årene har hotelldirektøren merket at turistene har bedre råd, men hvis kronen styrker seg veldig kan det spøke for Flåm som destinasjon utenfor høysesongen. Foto: Fretheim Hotel

Kjersti Haugland, sjeføkonom i DNB Markets. Foto: Jan Petter Lynau / VG.

Publisert:,

Kronen har svekket seg rundt 20 prosent mot euro, og det dobbelt mot dollar, siden oljeprisfallet i 2014.

Det har sikret solid støtte til eksportbedrifter og gjort norske reisemål billigere. Sammenlignet med før oljeprisfallet, var det i fjor over 20 prosent flere overnattinger ved norske hotell.

Kronesvekkelsen har imidlertid flatet ut, og de siste par årene har kronen bare svekket seg et par prosent.

Nå spår Norges Bank at kronen skal styrke seg noe fremover, i takt med at sentralbanken fortsetter å heve rentene og dermed går i motsatt retning av våre handelspartnere.

Hovedbildet er svak krone

– Kronen kan styrke seg litt når Norges Bank igjen skal levere en renteheving i løpet av det neste halvåret, men hovedbildet er at kronekursen forblir svak, sier sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets til E24.

Sentralbanken hevet renten til 1,25 prosent i juni, og varslet samtidig mulighet for ny heving i september.

– Med 9,50 som det sterkeste på ett års sikt, er det fortsatt et nivå som norske eksport- eller konkurranseutsatte bedrifter er komfortable med, sier hun. Kronen ligger for tiden rundt 9,68 mot euro.

Selv om det beste hadde vært en fortsatt bedring i konkurranseevne, mener Haugland vi «slipper billig unna», fordi man kunne fryktet en mye sterkere krone når Norges Bank er alene om å heve.

Hvis den globale usikkerheten skulle avta markant, risikerer vi imidlertid at utviklingen snur.

– Da kan det raskt være at investorene får en annen type appetitt på det som ikke anses som trygge investeringer, og da kan kronen styrke seg, sier hun.

Øivind Wigand, hotelldirektør ved Fretheim Hotel i Flåm.

Foto: Fretheim Hotel

Sterkere krone kan ramme helårstilbud

Hotelldirektør Øivind Wigand ved Fretheim Hotel i Flåm, som er blant Norges mest populære turiststeder, mener det er vanskelig å skille ut nøyaktig hvor mye effekt den svake kronen har hatt.

– De siste årene har vi hatt tilvekst både i Flåm generelt og på hotellet, med den globale verden som marked, sier han.

– Det eneste jeg vet er at det har blitt veldig populært å dra til Norge.

Hotellet utvidet satsingen for et par år siden til å bli en helårsdestinasjon, men utenom høysesongen er hotellet svært avhengig av utenlandske turister.

– Hvis kronen styrker seg veldig, kan helårssatsingen stå i fare, men om sommeren er det uansett stort trøkk på fjell og fjord i Norge, sier hotelldirektøren, som ser optimistisk på utviklingen fremover.

– En trend vi har sett de siste årene er at flere reiser individuelt og det er klart mer kjøpesterke turister, som er villige til å betale mer og benytter lokale tilbud i større grad, tilføyer han.

Kommunikasjonsdirektør Merete Habberstad i NHO Reiseliv.

Foto: Per Sollerman, NHO Reiseliv

Svakere krone – økte hotellbestillinger

– Det ligger an til fortsatt svak krone og det gir grunn til optimisme, fordi det gjør det rimeligere for utlendinger å komme hit, og dyrere for nordmenn å dra til utlandet, sier kommunikasjonsdirektør Merete Habberstad i NHO Reiseliv.

Hun ser en klar sammenheng mellom kronekurs og hotellbestillinger.

– Hvis kronekursen svekker seg med én prosent, stiger hotelletterspørselen med én prosent, sier hun.

Habberstad påpeker at kronekursen har mest å si for dem som kommer langveisfra, og at en svak krone vil føre til en gunstig etterspørsel fra asiatiske land.

– Enhver justering vi virke positivt, sier hun.

Kilde: NHO Reiseliv

– Jeg er forsiktig optimistisk. Selv om veksten har stoppet litt opp, vil en svak krone over tid vil være gunstig.

Rekordmange overnattinger

Det ble registrert 17,8 millioner overnattinger i fjor sommer – en økning på 2,1 prosent fra samme periode (mai-august) året før.

Hør E24-podden om reiseliv her

Les også

Importbedrifter merker svak krone: – Utfordrer marginene

Her kan du lese mer om