Holder innovasjonstalen i dag: – Vi må få flere bedrifter til å vokse

Direktør i Innovasjon Norge, Håkon Haugli, jubler over rekordmange nyetablerte bedrifter. Men utfordringen er å få dem til å skape arbeidsplasser, sier han.

TALER: Håkon Haugli, ny administrerende direktør i Innovasjon Norge, skal tirsdag ettermiddag holde sin første innovasjonstale. Kronprins Haakon, næringsminister Torbjørn Røe Isaksen og Norwegian-sjef Bjørn Kjos er blant gjestene på arrangementet.
  • Ingvild Sagmoen
Publisert:

I ettermiddag holder Innovasjon Norges nye sjef Håkon Haugli sin første innovasjonstale.

Da skal han snakke om «kultur for vekst» – om hvordan vi i Norge mangler kulturen som gjør at flere gründere satser og blir store.

Hauglis innovasjonstale handler om hvordan vi sammen kan skape vekst i bedriftene.

– Det vi ser er at Norge har fått rekordmange nyetablerte bedrifter – 62.000 nye bedrifter i fjor. Det er kjempebra! Det viser at virkemidlene virker og at gründerplanen virker, sier Haugli til E24.

– Utfordringen nå er å få flere av dem til å vokse og skape arbeidsplasser, og etter hvert bidra med skatteinntekter.

– Er det for dårlig kultur for vekst i Norge i dag?

– Jeg tror i hvert fall det er riktig å si at vi på grunn av høye inntekter over tid, har hatt mindre press på oss for å utvikle nytt næringsliv enn våre naboland har hatt. Og det kan være en delforklaring på hvorfor de lykkes bedre med å få rasktvoksende bedrifter inn i nye markeder.

Staten viktig tilrettelegger

Haugli mener Innovasjon Norge, som eies av staten og fylkeskommunene, har flere viktige roller i å få bedriftene til å vokse.

– Det ene er som sparringpartner i en tidlig fase, og det andre er på kapitalsiden, sier han.

Det skal imidlertid være et mål at gründerne får med private investorer tidlig, forklarer Haugli.

Les også

Roser regjeringens gründerplan

– Det er ikke tanken at det offentlige skal finansiere veksten. Men vi kan være med å bidra til at private investorer opplever det som mindre risikabelt å investere i tidlig fase, sier han.

– Det er også en tredje rolle, som gjelder hele næringslivet, og det er internasjonalisering og eksport. Å legge til rette for at norske produkter og ideer kommer ut i verden.

Haugli sier talen blant annet vil ta opp fire K-er: Kompetansetilgang, kapitaltilgang, kunde og kultur.

– Kunde handler om å forstå hva som funker internasjonalt, men også å forstå innovasjon fra et kundeperspektiv. Kultur handler om holdninger, sier han.

Ifølge Haugli viser undersøkelser at bedrifter som har eksplisitte mål om vekst, og et profesjonelt styre, vokser raskere enn dem som ikke har det.

– En viktig arena

Haugli skulle i utgangspunktet ta over som administrerende direktør etter Anita Krohn Traaseth 1. august, men begynte allerede 15. mai.

Han sier det var ønskelig både fra hans forrige arbeidsgiver, NHO-foreningen Abelia, og fra Innovasjon Norge at han skulle begynne tidligere.

Les også

Disse seks næringene skal Innovasjon Norge satse på

Nå er han med på en gjennomgang av virkemiddelbruken i Innovasjon Norge. Hauglis rolle er å se på hvordan Innovasjon Norge skal gi innspill og etter hvert forholde seg til konklusjonene fra gjennomgangen, som er igangsatt av næringsdepartementet og finansdepartementet.

Haugli sier han ønsker å videreføre konseptet «Innovasjonstalen», som han kaller «en viktig arena for oss til å gi anbefalinger til myndighetene».

– Men det som også er viktig er at talen bare er en hendelse. Det viktigste er jo den kontakten som skjer før, hvor vi innhenter innspill fra våre distriktskontorer og utekontorer, og gjør en analyse av hva som er det viktigste innovasjonspolitiske nå. Talen er anledning til å fremføre det, og selvfølgelig – vi ønsker oss debatt rundt det vi sier. Er det folk som ser dette annerledes, er det uenighet, er det ting vi ikke ser? Vi som organisasjon skal være åpne, lyttende, og kontinuerlig møte næringslivets behov, sier Haugli.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Innovasjon Norge

Flere artikler

  1. Håkon Haugli får lavere lønn enn Anita Krohn Traaseth

  2. – Jeg er veldig opptatt av resultater

  3. Mener Norge må ta grep for å snu negativ eksport-trend: Vil omorganisere statlig støtteapparat

  4. Ny Abelia-sjef vil omstille det norske velferdssamfunnet

  5. Grønn plattform – et lønnsomt og bærekraftig springbrett for næringslivet