Svenske medier: Postnord kan gå konkurs

En hemmelig rapport konkluderer ifølge svenske medier med at Postnord kan gå konkurs uten statlig hjelp. - Vedrører ikke Norge, sier kommunikasjonsdirektør i Postnord Norge.

Postnord kan ifølge svenske medier gå konkurs om ikke svenske og danske myndigheter griper inn.
Publisert:

Svenske Dagens Nyheter har fått tilgang til en hemmelig rapport fra sent 2018 bestilt av svenske og danske myndigheter om Postnords økonomiske problemer.

I rapporten skal det komme frem at selskapet behøver statlige tilskudd ettersom brevmengden avtar. Hvis ikke kan postleverandøren gå konkurs.

Postnord er statseid og ble dannet i 2009 da det svenske og danske postverket slo seg sammen. Sverige eier 60 prosent og Danmark 40 prosent.

Sliter økonomisk

Selskapet har hatt økonomiske vanskeligheter i flere år. I løpet av de siste tre årene har konsernet tapt totalt 2,99 milliarder svenske kroner. Bare i 2018 gikk selskapet med et tap på 855 millioner. Det skyldes nesten utelukkende den danske nedgangen i brev, ifølge DN.

Administrerende direktør i selskapet Annemarie Gardshol sier til Expressen at selskapet nærmer seg et punkt der det ikke vil være mulig å finansiere brevvirksomheten slik situasjonen er i dag.

– Hvis volumene fortsetter å falle i henhold til prognosene vi ser på, og hvis du ikke endrer tjenestekravene radikalt, er alternativet å finansiere brevtjenesten, og da kan det være gjennom statlige midler, sier hun til Expressen.

– Er ikke så ille

Den svenske næringsministeren Ibrahim Baylan avviser til Sveriges Radio at situasjonen er så ille.

– Det er ikke mitt bilde at det er slik denne overskriften uttrykker. Men jeg tror alle forstår at med denne veldig raske digitaliseringen betyr det naturlig også at PostNord må endre seg etter hvert som brevvolumene avtar mens pakkevolumene øker, sier Baylan til Sveriges Radio.

– Vedrører ikke Norge

PostNord har 30.000 medarbeidere i fem land, med 20.000 ansatte i Sverige.

– Saken vedrører således ikke Postnord i Norge, som primært driver med logistikk og netthandel, skriver Postnord Norges kommunikasjonsdirektør Ola A. Hagen i en e-post til Dagens Næringsliv.

Hagen skriver i e-posten til DN at Postnord i Norge opplever vekst i både volum og lønnsomhet innenfor logistikk og netthandel.

Les også

Postnord saksøker Bane Nor for avtalebrudd i Bergen

Les også

Postnord ilegges 400.000 kroner i bot for SMS-spam

Les også

PostNord og Posten med ekstra Black Friday-bemanning: – I natt var det 286.000 pakker klar for henting

Les også

Anslår at Posten leverer nesten 10 millioner julepakker

Les også

Flybe forsvarer redningsplan etter kritikk fra konkurrenter

Publisert: