Grønt lys til dumping av avfall i Førdefjorden

EFTAs overvåkningsorgan ESA gir grønt lys til dumping av gruveavfall. Natur og Ungdom har imidlertid ikke gitt opp kampen om Førdefjorden.

DUMPEPLASS: Etter planene skal det bli gruvedrift her og avfallet skal dumpes i Førdefjorden.

Foto: Marit Hommedal NTB scanpix
 • NTB
 • Astrid Dalen
Publisert:

ESA mottok i 2015 tre klager på myndighetenes beslutning om å gi gruveselskapet Nordic Mining tillatelse til å deponere gruveavfall fra Engebøfjellet i Førdefjorden i Sogn og Fjordane.

Klagerne hevder beslutningen er i strid med EUs vanndirektiv, og at gruveavfallet vil være sterkt forurensende i lang tid.

ESA konkluderer nå med at Norge har opptrådt i samsvar med reglene i vanndirektivet.

Ikke avdekket åpenbare feil

– ESA tar ikke stilling til selve prosjektet. Vi har vurdert den norske saksbehandlingen opp mot EØS-reglene, og der har vi ikke funnet brudd på Norges forpliktelser, sier ESA-president Sven Erik Svedman i en pressemelding.

ESA oppgir at det ikke er avdekket åpenbare feil i den norske prosessen, og anser at norske myndigheter har rett til å rettferdiggjøre prosjekttillatelsen ut fra vesentlige allmennhensyn. Norge har også understreket overfor ESA at ethvert mulige tiltak skal settes i verk for å motvirke negativ innvirkning av sjødeponiet, og at vannkvaliteten skal overvåkes fortløpende.

Les også

Nordic Mining forberedt på protester mot kvartsgruve

Har fått departementsgodkjenning

Engebø-prosjektet går ut på å utvinne rutil (se faktaboks), og det er ventet at gruveprosjektet kan skape opp mot 500 arbeidsplasser på landsbasis.

I april i fjor godkjente næringsdepartementet reguleringsplanen for prosjektet, og det ble også gitt utslippstillatelse for et sjødeponi i Førdefjorden. Godkjenningen sendte Nordic Mining-aksjen til himmels.

– Norge trenger flere ben å stå på. Engebøprosjektet skal hente ut verdifulle mineraler, som brukes i alt fra tannkrem til maling og som metall i fly og sportsutstyr. Engebø vil bidra til økt aktivitet og nye arbeidsplasser, uttalte næringsminister Monica Mæland i forbindelse med godkjenningen.

– Kampen om Førdefjorden ikke over

Engebø-prosjektet har imidlertid vært kontroversielt, og da først og fremst på grunn av elementet med lagring av gruveavfall i fjorden.

Natur og Ungdom er skuffet over at ESA har bestemt seg for å avslutte undersøkelsene av regjeringens godkjenning av avfallsdumping i Førdefjorden.

– Vi hadde håpet at ESA ville gjøre nye vurderinger, men det viser seg at de bare har tatt regjeringens vurderinger for god fisk. Da er det ikke så overraskende at svaret kommer ut som det gjør, sier leder av Natur og Ungdom, Ingrid Skjoldvær, til E24.

– Kampen om Førdefjorden er imidlertid ikke over, legger Skjoldvær til.

2000 villige til sivil ulydighet-aksjoner

Natur og Ungdom-lederen forteller at Nordic Mining blant annet mangler godkjenning av dumping av ett av de aktuelle kjemikaliene, og denne søknaden kommer Natur og Ungdom til å følge med på. De kommer videre til å jobbe opp mot stortingspartiene for å få trykk på saken.

– Vi vil også vurdere sivil ulydighet, og det er 2000 som har sagt seg villige til å delta i slike aksjoner. Dette er en ekstremt viktig sak for oss, og den engasjerer mange. Det gjelder ikke bare Førdefjorden. Denne saken setter presedens for gruvedrift også andre steder, understreker Skjoldvær, og tilføyer:

– Det blir en miljøskandale, dersom det skal være lov å dumpe gruveavfall på denne måten.

I mai i fjor samlet en demonstrasjon mot avfallsdumping i Førdefjorden om lag 800 personer.

Gode erfaringer

Ivar Fossum, administrerende direktør i Nordic Minig sier det er en hyggelig nyhet at usikkerheten rundt saken nå er borte.

– Det er en viktig bekreftelse til staten, til mineralindustrien og til vårt selskap at det vi gjør er riktig, sier han til E24.

Han avviser påstanden fra Natur og Ungdom om at dette vil være en skandale for miljøet.

– All erfaring og historikk viser jo at når ting blir lagt på land, i vassdrag eller i strandkanden, kan det skape langsikige miljøproblemer. Men vi har gode erfaringer med sjødeponi. Jeg tror tiden kommer til å vise at det er tryggere enn store avfallsdeponier på land, sier Fossum.

Nordic Mining har plan om å være i produksjon og ta i bruk sjødeponiet mot slutten av 2020.

Les også

ESA godkjenner dumping av gruveavfall

Les også

Nordic Mining tar til motmæle:
– Mange forsøker å skape myter rundt gruveprosjektet

Les også

800 demonstrerte mot dumping i Førdefjorden

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Nordic Mining
 2. ESA

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  ESA godkjenner dumping av gruveavfall i Førdefjorden

 2. Betalt innhold

  Korona skaper problemer for gruveprosjektet i Sunnfjord

 3. Natur og Ungdom vil gjøre oljekamp til viktigste miljøsak i valgkampen

 4. Annonsørinnhold

 5. ESA godkjenner statens kompensasjon til Hurtigruten

 6. ESA dropper årelang konkurransesak mot Widerøe: – Vil fortsette å følge nøye med på markedene