HK og Virke lover lik praktisering av søndagsåpne butikker

Ved hjelp av retningslinjene i den nye Søndagsplakaten, mener Virke og Handel og Kontor at vi skal få en klargjøring av hvordan søndagshandelen skal praktiseres.

ÅPENT PÅ HVILEDAGEN: Flere butikker har tøyd regelverket for Brustadbuer litt for mye, er det flere som mener.
Publisert: Publisert:

Den siste tiden har det kommet frem at noen butikker praktiserer søndagsåpent på en måte som flere har ment trolig er i strid med gjeldende regelverk.

Nå har Handel og Kontor, sammen med Virke, tatt tak i problematikken, og laget en plakat hvor regelverket klargjøres overfor butikkene.

– Vi mener at Søndagsplakaten skal gjøre at det blir klargjort for alle hvordan søndagshandelen skal praktiseres, sier leder i HK, Trine Lise Sundnes på en pressekonferanse torsdag.

Les også

Sjef for anmeldt Bunnpris-butikk: – Lovverket er lett å følge

– Glad HK tok initiativ

Virke sier de er veldig glade for at Handel og Kontor tok initiativet til en klargjøring av regelverket rundt søndagsåpne butikker.

– Det har vært eksempler på at praksis ikke alltid har vært i tråd med loven, sier direktør for Virke dagligvare, Ingvill Størksen.

Størksen legger til at de også håper på et godt samarbeid med kulturminister Linda Hofstad Helleland rundt praktiseringen av søndagsåpne butikker. Organisasjonene har bedt myndighetene til å utrede nærmere regelverket rundt blant annet henting av varer fra lager.

Rema 1000 ikke med

Alle aktører i dagligvarebransjen er invitert til å slutte seg til Søndagsplakaten.

Men foreløpig har Bunnpris, Coop og Norgesgruppen valgt å slutte seg til, og vil følge punktene i plakaten.

– Dette er en start, og så håper vi å få enda flere logoer med på plakater. Videre håper vi Søndagsplakaten skal henge rundt i alle Brustadbuer rundt i landet, sier Sundnes.

– Rema 1000 var med i starten, men nå er de litt avventende, legger Sundnes til.

Størksen understreker at de store aktørene på markedet er med.

Rema 1000 kastet seg for øvrig inn i søndagsåpent-konkurransen helt nylig. Måten de har valgt å lage Brustadbu på i noen av sine Oslo-butikker, er å lage avgrensninger i eksisterende butikker ved hjelp av sperrebånd. Dette er en metode som har skapt reaksjoner. Tidligere i år valgte Rema 1000 å anmelde 120 konkurrerende butikker for å ha ulovlig søndagsåpent, men alle sakene ble senere henlagt.

Les også

Siv Jensen gir ikke opp mer søndagsåpent

Her er de viktigste punktene i plakaten:

  • Salgsflaten på maks 100 kvadratmeter må være et selvstendig butikklokale med fastmonterte vegger og egen inngang. Det er heller ikke er mulig å bruke vindfang eller lignende for å få salgsflaten større enn de tillatte 100 kvadratmeter.
  • Når det gjelder henting av varer fra lager eller øvrig butikklokale, begrenses dette til varer som fra før selges i søndagsbutikken. Det er ikke tillatt med plakater eller lignende der kunder oppfordres til å be personalet hente varer som ikke er utstilt i søndagsbutikken.
Les også

Rema åpner 15 søndagsåpne butikker

Les også

Politiet henlegger anmeldelser om søndagsåpne butikker

Les også

Sjef for anmeldt Bunnpris-butikk: – Lovverket er lett å følge

Publisert: