Denne eksportbedriften skal ansette 25 ingeniører: – Vi trenger dem raskt

Norske ingeniører opplever et stadig tøffere arbeidsmarked. Fabrikken til eksportbedriften Nexans i Halden bidrar til det motsatte.

REKRUTTERER: – Kanskje vi er litt heldige. Det er ikke like vanskelig å få tak i ingeniører som før, sier Vegar Syrtveit Larsen, teknisk direktør ved Nexans-fabrikken i Halden.
 • Jan Lilleby
Publisert:

HALDEN (E24): Langs grensen til Sverige ligger et fabrikkområde på over 100.000 kvadratmeter, den største fabrikken tilhørende kabelprodusenten Nexans Norway.

Den franskeide bedriften er blant topp ti i konkurransen om å vinne Eksportprisen 2016.

Fabrikken i Halden er i drift 365 dager i året, døgnet rundt. Virksomheten består av å designe, teste og produsere sjøkabler for energioverføring mellom kontinenter og land.

– Alt av utvikling gjør vi internt. Vi kjøper inn alle råmaterialene, det er veldig lite råfabrikatene. Vi lager alt sammen selv fra bunnen av, forteller Vegar Syrtveit Larsen, teknisk direktør ved fabrikken.

I 2016 ble det investert 35 millioner euro, tilsvarende over 300 millioner norske kroner etter dagens kurs, for å utvide kapasiteten.

– Alle prosjekter er skreddersøm. Det er veldig sjeldent at du finner den samme kabelen i to prosjekter. Det er alltid noe nytt. Vi bruker mye tid før vi produserer kabelen, sier Larsen.

SJØKABEL: Denne sjøkabelen fra Halden skal legges mellom Montenegro og Italia, veier opp mot 45 kilogram per meter og kommer til å bli om lag 400 kilometer lang.

Blant kablene som fabrikken vil være i sving med de neste årene, er verdens lengste sjø-strømkabel mellom Norge og England og en sjøkabel mellom Norge og Tyskland.

Til sammen vil de to sjøkablene ha en lengde på mer enn 1.000 kilometer, og de skal være ferdig i henholdsvis 2021 og 2019.

Denne kabelen øker strømprisen din

For å imøtekomme arbeidet som venter, kreves det flere kloke hoder.

– Vi trenger dem raskt

Bedriften, som får 75 prosent av inntektene sine fra utlandet, fokuserer knallhardt på forskning og utvikling.

– For å være i stand til å ta det markedet som er der ute, har vi nødt til å gjøre det, sier Larsen – som sier at ikke mindre enn ni ingeniører er ansatt kun for å forberede tilbud som selskapet sender ut.

Fra bedriften hører om et prosjekt første gang til et tilbud blir levert, kan det gå opp til to år.

Sjøkabelen mellom England og Norge ble vunnet i oktober i fjor og har en verdi på over tre milliarder kroner, men er foreløpig kun på skrivebordsstadiet.

For tiden mellom en kontrakt er vunnet og kabelen er ferdig installert under havet kan ta ytterligere to år.

I dag jobber totalt 820 personer ved fabrikken, hvorav 200 av dem er ingeniører.

De neste årene skal det siste antallet økes med 25.

– På ingeniørsiden trenger vi definitivt flere ingeniører, og vi trenger dem raskt, sier Larsen.

Det står i sterk kontrast til arbeidsmarkedet for ingeniører ellers i landet – der ledigheten har steget med 58 prosent på ett år.

– Kanskje vi er litt heldige. Det er ikke like vanskelig å få tak i ingeniører som før.

I august i fjor så fabrikken seg nødt til å si opp 90 ansatte. Ingen av disse var ingeniører, men tilhørte operatører- og produksjonsvirksomheten ved fabrikken.

GLAD ORDFØRER: – Nexans er verdensledende. Det er en enorm kompetanse her, sier Thor Edquist (H) i Halden, som er skjermet mot den oljesmurte nedturen i norsk økonomi. – Vi er lite berørt av oljebremsen. Vi ligger langt vekk fra elendighetene på Vestlandet.

For det handler om å ligge i front av markeds- og teknologiutviklingen, skal vi tro sjefen ved fabrikken.

– Your asset are your people

– Det er å forstå konkurransen, utviklingen i markedet vi opererer i og hva som kommer til å skje. Lenge før det skjer.

Bill Walsh forteller om «den vanskelige, men først og fremst rette avgjørelsen» om å avskjedige 90 ansatte.

– Vi er ikke i en business der vi sier opp folk. Vi er i en business der vi sørger for å ha den rette kompetansen, sier briten.

Han mener norske ingeniører holder høy kvalitet og innehar sterk evne til å lære fort og tenke utenfor boksen.

– Kompetente mennesker som kan tilegne seg enda mer kompetanse er den mest verdifulle eiendelen i ethvert selskap. «Your asset are your people», konstaterer han.

Walsh har vært i kabelindustrien siden 1972 – med arbeidserfaring fra London, Tyrkia, Paris og Australia.

FABRIKKSJEF: – Produksjonsvirksomheten her i Halden er NASA i kabelindustrien,sier Bill Walsh – som har vært i den internasjonale kabelindustrien siden 1972.

I 2012 forlot han sin forrige jobb i Nexans-konsernet, og valgte å forlate Melbourne til fordel for et land preget av fjell og fjorder.

– Ja, Norge er et vakkert land. Men produksjonsvirksomheten her i Halden er NASA i kabelindustrien, sier han om valget for fire år siden.

Les også

– Uaktuelt å flytte produksjonen ut av Norge

Les også

– It’s all about deadlines

Les også

Den lille milliardøya

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Oljebransjen
 2. Arbeidsledighet
 3. Nav

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Vindkabler gav milliardkontrakt til Nexans

 2. Betalt innhold

  Milliardkontrakt til Nexans

 3. Betalt innhold

  Vindkabler gav milliardkontrakt til Nexans

 4. – Kostnadsnivået har ikke vært bærekraftig

 5. Svenskene drar - nå ser norske ingeniører mot Sverige