Uklar om Reiten-tillit

Hydros styreleder Terje Vareberg svarte unnvikende på spørsmål om tillit til konsernsjef Eivind Reiten da han kom ut fra næringsminister Sylvia Brustads kontor i går.

Publisert:

Da Terje Vareberg la frem Hydros Libya-gransking for pressen tirsdag, var han krystallklar på to ting: Han hadde full tillit til konsernsjef Eivind Reiten. Og Reiten visste ingenting som kunne tilsi at det var kritikkverdige forhold knyttet til Hydros konsulentavtaler i Libya. De to tingene henger naturligvis sammen.
Men etter å ha vært inne på teppet hos næringsminister Sylvia Brustad i går var han ikke lenger så klar. Flere ganger ble Vareberg stilt direkte spørsmål om tillit til konsernsjef Eivind Reiten. Ingen av gangene svarte han er klart ja. Pressen tolket det som et nokså unnvikende svar. Vareberg ga ikke rom for flere detaljer, og svarte senere i går ikke på telefonen.
På tirsdag kom to rapporter om mulig korrupsjon i Hydro, den ene fra StatoilHydro, den andre fra Hydro. Rapportene har skapt uklarhet om hvorvidt Hydro-sjef Eivind Reiten visste om tvilsomme avtaler i Libya eller ikke.
De innleide advokatgranskerne i StatoilHydro sa tirsdag at hele konsernledelsen i Hydro var løpende og godt informert om Libya-avtalene. De nevnte ikke Reiten ved navn, men fikk så mange kontrollspørsmål at det ikke var mulig å forstå dem annerledes.
- Jeg forholder meg til rapporten som er levert, sa Vareberg da han kom ut av Brustads kontor i regjeringskvartalet i går. Vareberg viste til Hydros rapport. Vareberg gjentok at Reiten ikke visste noe om Libya-saken før i fjor, og han ga uttrykk for at hele saken beror på misforståelser.

Næringsminister Sylvia Brustad, hovedeier i Norsk Hydro, troppet opp med følgende kommentar:
- Det er ikke bra for selskapenes omdømme at de to styrenes selskaper fremstår som uenige. Derfor innkalte jeg Vareberg i dag, for at han skulle redegjøre for dette. Det er uheldig når to så store selskaper har forskjellig syn på det som har skjedd.

- Fremstår uenigheten fortsatt like stor?

- Uenigheten er noe mindre, svarer Brustad, og fortsetter:
- Jeg har gitt Vareberg klar beskjed om at jeg forventer at selskapene rydder opp i dette.

- Er det nå full krig mellom selskapene?

- Jeg opplever det ikke slik, men situasjonen er uheldig, og jeg forventer at de rydder opp.
På spørsmål om Brustad har tillit til Reiten, svarer hun, som korrekt er, at det er styrets oppgave å vurdere tilliten til Reiten. Brustads oppgave er tilliten til styret, og er hun ikke fornøyd med måten styret håndterer saken på, kan hun kaste styret. Brustad svarte i går et klart ja på at hun har tillit til styreleder Terje Vareberg og resten av styret.
- Nå er det opp til styrene og Økokrim og vurdere hva som skjer videre, sa statsråden.

Stille fra styret

Styremedlemmene i Hydro var lite tilgjengelige og pratelystne utover kvelden i går. Ansatterepresentant Sten Roar Martinsen sa imidlertid at han ikke hadde hørt noe nytt fra Vareberg etter møtet med Brustad.
- Vi har vår rapport å forholde oss til, og den har en konklusjon som sier Reiten ikke visste noe. Den er overlevert Økokrim, nå må vi bare se hva de foretar seg.
- Brustad mener det er svært uheldig at de to rapportene konkluderer så forskjellig, vil dere nå vurdere de to rapportene på nytt?
- Det er ikke sikkert at de konkluderer så forskjellig. Den ene rapporten konkluderer med at Reiten ikke visste noe, den andre med at han kanskje visste eller burde visst noe.

Les flere nyheter på E24.

Publisert: