«Fortvilende» situasjon for GC Riebers India-virksomhet: – Dette vil ødelegge hele lønnsomheten vår

I ett år har seks containere med skummetmelk-pulver stått fast på grensen til India. Nå må de sannsynligvis destrueres. Det vil gi GC Rieber Compact India et tap på 7 millioner kroner. 

TI ÅR: GC Rieber har hatt virksomhet i India i 10 år. I 2016-2017 investerte selskapet 42 millioner kroner i nytt anlegg og maskineri, men etter ett år med en «fortvilende» situasjon er det mulig satsingen må revurderes.

Foto: GC Rieber
  • Hans Jordheim
Publisert:

– Dette er litt fortvilende. Vi har nå 150 tonn med skummetmelk-pulver fastlåst på grensen til India. Containerne får vi hverken inn eller ut. Vi har prøvd å finne en løsning, men nå ser det ut som at vi blir nødt til å destruere dem, sier administrerende direktør Geir-Arne Åsnes i GC Rieber Compact.

Han forteller at selskapets India-virksomhet, med omtrent 120 ansatte, har en årlig omsetning på mellom 80 og 90 millioner kroner. Blir det destruering, vil det bety et tap på 7 millioner.

– Det vil ødelegge hele lønnsomheten vår. Blir dette situasjonen, at vi ikke får lov til å konkurrere på lik linje med våre internasjonale konkurrenter fra India, da kan vi ikke drive bedrift i landet, sier Åsnes.

– Uriktig argumentasjon

Skummetmelkpulveret, som kommer fra Tyskland og Sverige, skal importeres for bearbeiding i India, før det selges ut av landet igjen – blant annet til humanitære organisasjoner som Unicef.

Produktet brukes særlig for å hjelpe underernærte barn.

Men det er allerede mye skummetmelkpulver i India, ifølge Åsnes har det vært en overproduksjon, men kvaliteten og pris er ifølge GC Rieber Compact-sjefen ikke like bra som den fra det europeiske produktet.

Den ser det imidlertid ikke ut som at selskapet får benyttet seg av.

– Vi har blitt utsatt for en handelshindring som vi tror er uformell. Det skal være tillatt å importere til India, men vi har ikke fått lov, sier han.

I et brev til ambassaden i India forklarer selskapet at de blant annet har blitt møtt av et svært tregt byråkrati og at de har fått avslag på søknader om ernæringsmessig godkjentstempel, som de mener baserer seg på uriktig argumentasjon.

Handelsavtale kom for sent

Det norske Nærings- og fiskeridepartementet kom tirsdag til enighet om en ny handelsavtale med India. Den går ut på å etablere et norsk-indisk dialogforum for handel og investeringer.

I en pressemelding bruker departementet situasjonen som GC Rieber står oppi som et eksempel på hva slags saker som vil kunne tas opp i dialogforumet.

– Jeg tror dessverre dette kommer litt for sent for oss og den situasjonen vi er i, sier Geir-Arne Åsnes.

Den ferske avtalen ble underskrevet 11 år etter at arbeidet med å komme til enighet startet. Men fremdeles finnes ingen frihandelsavtale mellom Norge og India. Det vil regjeringen fortsette å jobbe for.

Geir-Arne Åsnes er ikke i tvil om at det er behov for en slik avtale.

– Det vil være nyttig både for India og Norge, sier han.

Les også

Changemaker misliker India-iver hos norsk våpenindustri

Må revurdere satsing

GC Rieber Compact India Pvt. Limited ble startet i Gurgaon, utenfor New Delhi, i 2009. Fabrikken produserer og eksporterer næringsrik mat for barn som lider av akutt underernæring.

Deres største kunder er blant annet Unicef, Verdens matvareprogram og Leger uten grenser.

De siste fire årene har GC Riebers virksomhet i India levert negative resultater, ifølge selskapet som følge av et utfordrende driftsmiljø. I skrivet til ambassaden opplyser de at om den fraværende transparensen og de «vilkårlige forholdene» fortsetter, må selskapet revurderer India-satsingen.

Geir-Arne Åsnes opplyser at de enn så lenge ikke har hørt noe fra ambassaden.

Her kan du lese mer om

  1. GC Rieber Shipping
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Kongsberg Gruppen har hentet tilbake 500 permitterte: Advarer mot å tro at corona er over

  2. Betalt innhold

    De tar over når ting ser som mørkest ut. Slik håndterer kriselederne kaos

  3. Fiskeriene leverer historiske tall etter rekefest

  4. Annonsørinnhold

  5. Har tapt 20 milliarder på russisk utestengelse

  6. Kjøpte blåfinnet tunfisk for mer enn 3 millioner dollar