Rapport: Spår konkursras blant mindre flyselskaper

Det har vært en krisesommer med mange konkurser blant de små flyselskapene i Europa. Analytikere mener flere vil gå dukken.

KONKURSBØLGE: Primera Airlines kom ikke i havn med mellomfinansiering fra banken og måtte slå seg konkurs mandag 1. oktober. Primera er det femte flyselskapet som slår seg konkurs i år.
Publisert: Publisert:

– Alle flyselskapene som nylig la ned hadde flåter på under ti fly, noe som gjør det svært vanskelig å konkurrere mot større grupper med større finansielle muskler, sier flyanalytiker Sebastian Zank i Scope Ratings i et notat.

Han mener måten å overleve på er et fokus på nisjer eller inngå partnerskap med større selskaper.

Mandag la charterflyselskapet Primera Air ned etter 14 år i drift, og slo seg selv konkurs.

Selskapet skulle egentlig frakte en rekke nordmenn fra Madeira, og E24 ble kontaktet av flere rådville passasjerer.

Scope tror ikke dette vil bli årets siste konkurs.

Les også

Icelandair kan misligholde gjeld: Går i forhandlinger med kreditorer

Oljeprisen skviser selskapene

Bare siden i sommer har selskaper som VLM, Small Planet, Azur, SkyWork og Primera Air gått under, og den stadig økende oljeprisen gjør at fremtiden ser spesielt dyster ut, mener Scope.

– En marginalisering av mindre flyselskaper og en større konsolidering viker uunngåelig, sier Zank.

Han mener de små selskapenes beste sjanse til å klare seg, er å slå seg sammen eller å bli kjøpt opp.

Økt oljepris presser ikke bare de små, også Ryanair meldte om lavere inntjening blant annet grunnet høyere drivstoffpriser, noe som også førte til at Norwegian falt på børs.

Selskapene som har sikret seg mot økte drivstoffpriser vil få et stort forsprang den neste tiden.

Både Petter Nystrøm i ABG Sundal Collier og Axel Jacobsen i Arctic Securities peker på at blant annet Norwegian er lite hedget mot prisøkningen.

Les også

Charterflyselskapet Primera Air slår seg selv konkurs etter 14 år i drift

Langdistanse

Scope henviser til en datarapport fra OAG Aviation Worldwide Limited som viser at lavprisselskapene nå kjemper så hardt at de overlapper på mer enn 40 prosent av rutene.

Analytiker Zank mener Primera prøvde å løse en av de vanskeligste utfordringene i bransjen, nemlig å få til et langdistanse lavpristilbud.

Flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs i Winair mener også konkursen i Primera viser at det er svært vanskelig å starte opp lavprisflyselskap i dag for å fly langdistanseflyginger over Nord-Atlanteren, selv med moderne fly.

– Det islandske/danske/latviske flyselskapet har solgt flybilletter fra USA til Europa helt ned i 69 dollar én vei, og det sier seg selv at dette er ikke bærekraftig over tid, påpeker Elnæs.

Les også

Icelandair går i forhandlinger med kreditorene

Les også

SAS dømt for ugyldig oppsigelse etter flynekt

Publisert:

Her kan du lese mer om