Stadig færre melkebønder i Norge

Om 20 år må de gjenværende produsere fire ganger så mye melk som i dag.

STOR NEDGANG: De siste seks årene har det blitt over 4.700 færre melkebønder i Norge.
Publisert: Publisert:

Nedleggingstakten av melkebruk i Norge de siste årene er blant de høyeste i Vesten, skriver Nationen.

De siste seks årene har det blitt over 4.700 færre melkebønder, og dersom utviklingen fortsetter vil ytterligere 7.500 forsvinne de neste 20 årene.

I så fall vil det være under 2.900 melkeprodusenter tilbake og de vil måtte produsere fire ganger så mye melk som i dag om produksjonsmålene skal nås.

– Konsekvensen kan fort bli mer brakklegging av jord, mindre beitebruk og mindre bosetting i distriktene, sier landbruksforsker Ola Flaten i Norsk institutt for landbruksøkonomisk forskning (Nilf).

LES OGSÅ: Forfatter: - Bønder har mindre makt med Sp i regjering

Stortingsrepresentant Arne L. Haugen (Ap), som er saksordfører for landbruksmeldingen, medgir at utviklingen kanskje går i raskeste laget.

– Jeg tror ikke at vi er tjent med en så sterk strukturrasjonalisering som tallene viser. Etter min smak går det i kjappeste laget i dag. Skal vi nå målene om landbruk i hele landet, mer beiting og grovfôr, så må nedleggingstakten dempes, sier han.

Den fallende produksjonen bidro i vinter til smørmangel. 1. mars i år ble melkekvotene økt med 3 prosent. Tidligere denne måneden skrev Nationen at meierikonsernet Tine fortsatt mangler 30 millioner liter melk og at konsernet ber om ytterligere 3 prosent økning i kvotene.

LES OGSÅ:

Publisert:
Gå til e24.no