Bygger pelletsfabrikk på Kongsvinger til 200 millioner kroner

Arbaflame skal levere 70.000 tonn pellets til Engies kullkraftverk i Rotterdam.

NORSK PATENT: Arbaflame har signert kontrakt for leveranse av 70.000 tonn pellets til et kullkraftverk i Rotterdam. Til det skal de bygge en fabrikk for 200 millioner kroner. Her administrerende direktør Bjørn Halvard Knappskog foran et berg av pellets.
Publisert:

Arbaflame bygger sin første fullskala kommersielle fabrikk for produksjonen av selskapets patenterte pellets, skriver selskapet i en pressemelding.

Fabrikken har en prislapp på 196 millioner kroner og skal bygges på Grasmo utenfor Kongsvinger. Samtidig har selskapet fått 78 millioner kroner i støtte fra Enova til utviklingen.

Arbaflame signerte nylig en kontrakt med det franske energiselskapet Engie om å levere 70.000 tonn pellets til deres kullkraftverk i Rotterdam.

– For oss har det derfor vært viktig at verdens første fabrikk blir bygget i Norge, både fordi det gir oss verdifull nærhet til prosjektet og kompetansen, men også fordi teknologien faktisk ble oppfunnet og utviklet her, sier administrerende direktør Bjørn Halvard Knappskog i Arbaflame.

Overfor E24 forklarer han at det er snakk om den første kommersielle fabrikken basert på den patenterte teknologien. Fra før står en demonstrasjonsfabrikk på samme sted på Grasmo. Den kommersielle fabrikken vil stå ferdig sommeren 2020.

Les også: (+) Kan solenergi-bransjen overleve uten subsidier?

Kan bli 5 milliarder

– Vi står nå foran et industrielt løp med etablering av flere fabrikker i årene som kommer. Vi har en gjensidig intensjon med Engie om å raskest mulig komme opp til 200.000 tonn leveranse, og deretter gradvis øke til en kapasitet på opptil 1,8 millioner tonn, som er mengden kraftverket trenger for 100 prosent fornybar konvertering, sier Knappskog.

Dersom de skal klare å levere så mye, må det flere fabrikker til, sa Knappskog til Dagens Næringsliv, som først omtalte nyheten om den nye fabrikken tirsdag.

– Flere fabrikker skal etter planen bygges i USA og Canada, i tillegg til Nord-Europa. Vi har flere interessenter fra både Sør-Amerika og Sørøstasia, som ønsker å bygge kapasitet for det japanske markedet, hvor pellets til kullkraftverk er i kraftig oppsving, sier Knappskog til E24.

Les også

Finanskomiteen støtter Sivs forslag: Skjerper kullkravene til Oljefondet

Sikter mot verdens kullkraftverk

E24 skrev i mars at det skjer enorme endringer i Europas kraftmarked. Tyskland skal fase ut både kjernekraften og kullkraften, og de fleste land må trappe opp fornybarinvesteringene for å nå sine klimamål.

De klimapolitiske omveltningene har skapt usikkerhet også rundt gasskraftens fremtid.

Selv om gass gir mindre utslipp enn kull, så er det fortsatt fossil energi. Nå sier flere aktører at det er fornybar energi – hvor kostnadene bare faller og faller – som vil ta mye av markedet fremover.

Det kan være ekstremt godt nytt for Arbaflame og deres pelletspatent, som ifølge Knappskog kan erstatte kull nesten uten konverteringskostnader for kraftverkene.

– Det er 350 kullfyrte kraftverk i Europa og mer enn 3.000 globalt, sier han.

– Teknologien vår, som består både av den kompetansen og langvarig verifikasjon i markedet, vil forhåpentligvis åpne opp for et helt nytt og gunstig alternativ for alle kullkraftverk globalt som møter krav til reduserte utslipp. Dette vil føre til enorm vekst i etterspørsel etter pelletsen vår, samt øke verdien på gamle og nye kullkraftverk som representerer viktig kapasitet for forsyningssikkerheten mange steder, sier Knappskog.

Les også

Lokalt veto mot vindkraft tas opp i Stortinget

180 millioner i EU-støtte

Flere av interessentene venter nå spent på resultatet av pelletsavtalen med Engie og kullkraftverket i Rotterdam.

– Det er en seier for fornybarsatsingen i norsk skogindustri at vi med norsk råstoff produsert ved vår nye fabrikk kommer til å redusere CO2-utslippene ved kullkraftverket i Rotterdam med omtrent 140.000 tonn i året, sier Knappskog.

Arbaflame opplyser at de allerede har gjennomført vellykkede tester ved 15 kullkraftverk rundt om i verden. Selskapet fikk nylig 180 millioner i EU-støtte gjennom Horisont 2020-programmet for å etablere et demonstrasjonsanlegg på samme kraftverk.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om