INNSIDESAKEN MOT RUNE BRYNHILDSEN: Vil nekte opptak av politiavhør

Høyesterettsadvokat Berit Reiss-Andersen vil fra nå nekte lydopptak når politiet avhører hennes klienter.

Publisert:

Den erfarne advokaten prøvde denne uken å stoppe Oslo tingrett i å spille av hele politiavhøret av innsidetiltalte Dag Eriksen.

Reiss-Andersen forsvarer Eirik Stokmo som er tiltalt i det som regnes som norgeshistoriens lengste innsidesak.

Eriksen og Stokmo er sammen med tidligere P4-sjef Rune Brynhildsen tiltalt for innsidehandel i de børsnoterte selskapene Via Travel Group, Findexa og Ignis.

Innrømmet innsidehandel

I det nesten to timer lange opptaket innrømmet Eriksen at han hadde fått og brukt innsideinformasjon om både Via og Findexa. Før opptaket ble spilt av, forklarte Eriksen at han mente tilståelsen kom under press, og at han ikke var tilregnelig under avhøret. Eriksen skulle gifte seg samme dag som han ble pågrepet av politiet, og rakk så vidt sitt eget bryllup.

Les også: Drepende vitnemål for Brynhildsen og Beskyttes av kameraten

Det var Eriksens påstander om utidig press under avhøret som fikk Økokrim til å be om at hele avhøret ble spilt av.

Reiss-Andersen og de andre forsvarerne i saken protesterte mot avspillingen, men fikk ikke medhør hos dommerne.

- Retten skal selv høre tiltaltes forklaring. Det er det han sier her og nå i retten som først og fremst gjelder. Det er ikke politiforklaringen som er forklaringen til retten, sier Reiss-Andersen til E24.

Aldri mer opptak

Ifølge den erfarne advokaten er det bare unntaksvis adgang til å spille av avhør eller gjengi politiforklaringer. Dette skal kun gjøres hvis tiltalte benekter hva han har tidligere sagt i avhør, mener Reiss-Andersen. I tingretten benektet ikke Eriksen at han hadde erkjent straffskyld i avhøret, men han mente at tilståelsen ikke var rikitg.

- Han har ikke på noe tidspunkt bestridt at han sa noe annet i politiavhøret, sier Reiss-Andersen.

- Hvilke konsekvenser får dette?

- Jeg kommer aldri heretter å samtykke til at tiltaltes forklaring blir tatt opp på bånd. Mine klienter kommer ikke til å forklare seg med båndopptaker, sier Reiss-Andersen.

- Viktig for politiet

Riksadvokaten ønsker ikke å uttale seg om tilfellet i innsidesaken som nå går i Oslo tingrett.

- Det vi kan si på generelt grunnlag, er at opptak av forklaringer er et veldig viktig instrument for politiet, og vi jobber nå med rettningslinjer for dette, sier førstestatsadvokat Knut Kallerud til E24.

Straffesaken mot Reiss-Andersens klient fortsatte torsdag. Oslo tingrett har satt av hele 40 dager til å behandle saken. Dermed blir det Norges lengste innsidesak.

- Merkelig utspill

Leder Arne Johannessen i Politiets Fellesforbund mener utspillet fra Reiss-Andersen er merkelig.

- Det er jo litt merkverdig at dette kommer fra advokatene. Det er jo de som har kjempet frem at man skal ha både lyd og bildeopptak av avhørene. Når politiet endelig legger til rette for det, så vil de ikke ha det. Det er jo et paradoks, sier Johannessen.

Ifølge Johannessen har politiet flere ganger opplevd at advokater klager på metodene brukt under politiavhør.

- Når vi bruker dette for å synliggjøre at alt skjer i henhold til påtaleinstruksen, så mener de plutselig at vi ikke skal bruke opptaket. Da kan man jo lure på hva som var motivasjonen deres før, sier Johannessen.

- Mener du også at det er riktig å spille av avhørene i retten?

- Ja, det er veldig bra at man kan bruke dem for å få all tvil til side, og man ser jo at advokatene mister litt av sitt handlerom. Der de før kunne mistenkeliggjøre politiet, kan nå retten høre akkurat hva som skjedde, sier forbundslederen.

Les flere nyheter på E24

Publisert: