Bistandsorganisasjonene om kritikken: - En fornærmelse

De norske bistandsorganisasjonene mener professor Terje Tvedt bommer på sin kritikk av dem.

SYSTEMATISK: - Norsk Folkehjelp er verdens største humanitære minerydderorganisasjon og har ryddet to millioner miner og klasebomber siden vi begynte med dette arbeidet i 1992, sier informasjonssjef Håkon Ødegaard i Norsk Folkehjelp.
 • Jo Andre Aakvik
 • Stine Grihamar
 • Frank Haugsbø
Publisert:

- Det at Tvedt kaller disse menneskene for passive statister, er en fornærmelse mot dem som engasjerer seg i frivillighet og solidaritetsarbeid rundt i det ganske land, skriver kommunikasjonssjef Håkon Ødegaard i Norsk Folkehjelp i en e-post til VG og E24.

Hovedpoenget til Tvedt er at bistandsorganisasjonene har endret karakter, og er blitt store byråkratier som samarbeider tett med staten.


Tips våre journalister her

- Dette er feil, skriver informasjonssjef Rolf A. Vestvik i Flyktninghjelpen.

- Utviklingen er at en organisasjon som Flyktninghjelpen blir stadig mer uavhengige av «staten» fordi vi skaffer inntekter fra langt flere giverland og ulike typer givere. Flyktninghjelpen får nå bare 30 prosent av sine midler fra den norske stat.

Fungerende generalsekretær Sigurd Johns i Redd Barna skriver følgende i en e-post til E24/VG:

«Terje Tvedt har vært en kritiker av norsk bistand i mange år. Redd Barna er uenig i mange av konklusjonene hans. Sivilt samfunn over hele verden står sammen om å løfte folk ut av fattigdom, gi barn skolegang og bedre helse. Frivillighet er en viktig del av dette, også i Norge, der tusenvis av mennesker støtter dette arbeidet.

Les også

- Beveger seg bort fra kjerneverdiene

At Redd Barna og andre organisasjoner har vokst og drives mer profesjonelt i dag er nødvendig og bra, og noe vi er stolte av.

Ja, vi har en verdibase, nemlig barns rettigheter, nedfelt og regulert gjennom FNs barnekonvensjon. Å kalle dette et «godhetsregime» kjenner vi oss ikke igjen i».

Tvedt mener organisasjonene har beveget seg bort fra de verdiene de har sprunget ut fra, og at de ofte går i gang med nye virksomheter for å fange opp tidsånden – som for eksempel klimaspørsmål og kjønnsspørsmål.

- Norsk Folkehjelp er verdens største humanitære minerydderorganisasjon og har ryddet to millioner miner og klasebomber siden vi begynte med dette arbeidet i 1992, skriver Ødegaard.

I dag har vi mineryddere i over 30 land, som hver dag risikerer livet for å gjøre det mulig for mennesker å ta jorda i bruk til matproduksjon, lek eller boliger. Dette kan vanskelig kalles å «hele tiden satse på nye ting», slik Tvedt påstår.

Organisasjonene er uenige i at behovet for nødhjelp er redusert.

- Det er i dag store udekkede humanitære behov som vi avhjelper gjennom samarbeid med våre søsterforeninger som tilrettelegger for frivillig aktivitet i sine lokalsamfunn før, under og etter kriser, sier kommunikasjon- og markedsdirektør Øistein Mjærum i Røde Kors.

- Vi har hatt en betydelig vekst i vårt internasjonale humanitære arbeid gjennom de senere årene, og det har derfor også på dette området vært en viss økning i antall ansatte.

Mjærum mener Tvedt også bommer når han hevder organisasjonene i liten grad er gjenstand for evaluering.

Norges Røde Kors følger opp egne prosjekter i utlandet, påpeker Mjærum.

- I tillegg har vi periodiske besøk og kontrollsjekker fra hovedkontoret, samt årlig ekstern revisjon av alle prosjektregnskap, uttaler Røde Kors-direktøren.

- Vi kjenner oss ikke igjen i Tvedts beskrivelse av bistandsbransjen. Vi forvalter andres penger med respekt og med det formål å avskaffe fattigdom. Nettopp derfor har vi utviklet omfattende systemer for kontroll og styring med disse ressursene. Kirkens Nødhjelp bruker hvert år rundt 800 millioner kroner og når ut med hjelp til over tre millioner av verdens aller fattigste. Tvedt bør høre med noen av dem som får hjelp, om de opplever manglende kontroll og styring, sier Harald Nyeggen Sommer, assisterende utenlandssjef i Kirkens Nødhjelp.

CARE skriver i en e-post at de ikke ønsker å kommentere Tvedts utsagn:

«Som VG selv presiserte i forrige onsdags avis, ga VGs forside sist tirsdag en feil fremstilling. CARE har ikke investert i aksjer, og vi ser det derfor ikke som naturlig å kommentere Terje Tvedts påstander og meninger om dette».

Les også:


Hjelpeorganisasjoner eier omstridte aksjer
Hjelpeorganisasjoner sitter på milliarder
Norsk Folkehjelp har aksjer i omstridt biodiesel-selskap
Norsk Folkehjelp satser millioner på irsk hedgefond

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Nødhjelp
 2. Norsk Folkehjelp
 3. Flyktninghjelpen
 4. Redd Barna
 5. Røde Kors
 6. Care Norge

Flere artikler

 1. 800 ansatte styrer
  seks organisasjoner

 2. Nødhjelpsorganisasjonene avviser kritikken

 3. - Beveger seg bort fra kjerneverdiene

 4. Norsk Folkehjelp satser millioner på irsk hedgefond

 5. Røde Kors: - Innsamlede midler plasseres ikke på børs