Eksplosjon på norsk skip på Florida-kysten

Det har vært en eksplosjon om bord på norske Höegh Xiamen som ligger ved Florida-kysten. Ni amerikanske brannfolk er innlagt på sykehus som følge av ulykken.

Brannkonstabler spruter vann på skipet Höegh Xiamen, som hadde biler ombord.
Publisert:

Bilfrakteskipet Höegh Xiamen tilhører det norske rederiet Höegh Autoliners.

Eksplosjonen inntraff rundt tre timer etter at brannvesenet først rykket ut etter melding om brann, opplyser den lokale brann- og redningsetaten i Jacksonville på Twitter.

Brannen brøt ut på skipets sjuende dekk, kort tid etter at det hadde blitt ferdig lastet på Blunt Island nordøst for byen Jacksonville, ifølge en pressemelding fra rederiet.

Mannskapet på 21 kom seg trygt av skipet før eksplosjonen.

Brannskader

Nesten 150 brannfolk har jobbet i roterende grupper for å få bukt med brannen som fortsatt herjer på skipet. Brann- og redningsetaten melder på Twitter at redningsarbeidet trolig vil ta flere dager.

– Dette er en av dagene hvor man ankommer noe som dette og det er en av de verste tingene man vil gjøre i karrieren sin, sier lederen for organisasjonen for brannfolk i Jacksonville, Randy Wyse, til lokalavisa Florida Times-Union.

Fire av de ni brannfolkene innlagt på sykehus for behandling for brannskader. En er innlagt på intensivavdelingen. Tilstanden til alle brannfolkene er stabil.

Det jobbes nå med å avklare årsaken til brannen og eksplosjonen.

Hendelsen startet rundt klokken 22 torsdag kveld norsk tid.

Røkke største eier

Skipet er eid av skipsinvesteringsfirmaet Ocean Yield, der Kjell Inge Røkke er største aksjonær gjennom Aker Capital, får E24 bekreftet.

– Skipet er leid ut på en langsiktig «bareboat»- kontrakt til Höegh Autoliners som utløper i 2022. Skipet er forsikret og det er kunden som er ansvarlig for drift og vedlikehold, skriver investorkontakt Marius Magelie i Ocean Yield i en e-post til E24.

Höegh Autoliners har leid ut skipet videre til Grimaldi Deepsea, som står for den kommersielle driften.

Publisert: