Sjåfører fortviler: – Kan være en hel dags kjøring til neste toalett

«Coronastengte» toalettdører skaper trøbbel for godssjåfører. Avstandene er lengst nord i landet, forteller trailersjåfør Asgeir Ripe.

PÅ LANGTUR: Asgeir Ripe kjører ofte langt, og ofte om natten. Den siste måneden har han opplevd at det har vært betydelig større avstander mellom hver åpne toalettdør.

Sissel M. Rasmussen / LO Media
  • Hans M. Jordheim
Publisert:

– Det er fremdeles vanlig at sjåfører må gå på do bak traileren, sier Asgeir Ripe.

41-åringen, som jobber for Førde-selskapet Transferd, har vært trailersjåfør i ca. 20 år.

Den siste måneden har han og alle hans kolleger blitt definert som samfunnskritiske, og myndighetene har blant annet utvidet grensen for hvor lenge en sjåfør kan kjøre hver dag.

Samtidig har store deler av samfunnet for øvrig stengt ned, helt eller delvis, og omfattende tiltak for å begrense spredningen av coronaviruset er iverksatt.

Det merkes når naturen kaller, sier Ripe.

– Det var verst de to første ukene, da var toalettene på så godt som alle bensinstasjoner stengt. Fremdeles er det langt fra optimalt.

Les på E24+

Hvor mye er et ekstra levd år verdt? Her er økonomenes regnestykke.

Forsiktige bedrifter stenger dørene

Når en godssjåfør må på do, har han noen ulike muligheter.

  • Han kan bruke en av Vegvesenets døgnhvileplasser. Dem er det omtrent 50 av rundt om i landet.
  • Han kan gå på en bensinstasjon.
  • Han kan benytte seg av en rasteplass.
  • Han kan gå på do hos kunder i forbindelse med last og loss.

Men på grunn av coronaviruset er mulighetene blitt begrenset, sier Asgeir Ripe.

– Mange bedrifter som vi laster på og losser av hos er forsiktige, og lar oss ikke lenger bruke toalettene deres. Og flere bensinstasjoner stenger om kvelden. Det merkes for en som kjører mye om natten.

Spesielt når man kommer lenger nord, sier sjåføren.

– Her er i tillegg en del av rasteplassene vinterstengt. Det gjør at det kan være en hel dags kjøring mellom hvert toalett.

VINTERSTENGT: Ifølge Asgeir Ripe er dette ikke et sjeldent syn når man kommer til det snølagte nord.

Asgeir Ripe

Dårlig renhold

I Fellesforbundet, som organiserer omtrent 2000 sjåfører, forteller Morten Hagen i tariffavdelingen at de har fått en rekke meldinger fra godssjåfører den siste måneden.

– Å gjøre fra seg i skogen ønsker vi ikke at noen skal være nødt til.

Ifølge Hagen forteller sjåførene at de tidvis nektes tilgang på do og vask der de leverer, og at de oppfatter toaletter og dusjanlegg på rasteplasser og døgnhvileplasser som dårlig rengjort.

Det betyr at de først og fremst må belage seg på bensinstasjoner for sanitære gjøremål.

– På de fleste av disse er det imidlertid ikke plass eller lov til å parkere over natten for å hvile, sier Hagen.

Les på E24+

Ny corona-studie: – Et jordskjelv vil treffe Norge

Har bedt medlemmer åpne

Han ønsker nå grep fra Vegvesenet, siden det er de som har myndighet over de stengte rasteplass-toalettene, og vil også oppfordre bedrifter som kjøper transport til å forsøke å legge til rette for toalettbesøk for sjåfører.

DIREKTØR: Are Kjensli

NHO Logistikk og Transport

Det har også NHO Logistikk og Transport gjort, forteller administrerende direktør Are Kjensli.

– Vi har oppfordret terminaler til å prøve å legge til rette for at sjåfører får tilgang til toalettfasiliteter. Det beste er om de får tilgang til noe som ikke brukes av de ansatte på stedet til vanlig. I det store og hele er mitt inntrykk at dette nå fungerer på et vis, sier han.

«Reddet» av tollstasjoner

Asgeir Ripe holder til i Jølster i Sogn og Fjordane, men har den siste tiden kjørt flere leveranser gjennom Nord-Norge, der man finner de lengste avstandene mellom åpne toaletter.

– På de siste turene jeg har vært på, har jeg kjørt over til Sverige og Finland, og da er det jo heldigvis mulighet på tollstasjonene, sier han.

Ripe ønsker seg nå aktivitet fra Vegvesenet.

– Rasteplassene som er utbygd, må være åpne hele året, og så må det bygges mer. Det burde bygges minst dobbelt så mange døgnhvileplasser som det er i dag. Hvis det ble brukt litt penger på dette, ville entreprenører som har mistet oppdrag fått noe å henge fingrene i.

– Stor respekt

Jørn Simonsen, avdelingsdirektør for kontrakt og marked i Statens vegvesen, forteller at toalettanlegg på at alle rasteplasser og døgnhvileplasser, som ligger langs riksveinettet, skal være åpent året rundt dersom helårvann er innlagt.

Les på E24+

Rogaland-bedrift mistet kontrakterverdt 600 mill. denne uken

– Og det skal være forsterket renhold i tråd med føringer fra sentrale helsemyndigheter, skriver han i en e-post.

Toaletter uten innlagt vann er imidlertid stengt på grunn av smittefare.

– Dette er kommunisert med flere bransjeaktører innen transportnæringen og disse har forståelse for løsningen, ifølge Simonsen.

STOR RESPEKT: «Statens vegvesen har stor respekt for den viktige jobben som transportbransjen utfører og setter pris på å få tilbakemeldinger knyttet til hvordan vi på best mulig måte kan sørge for at de får utført sine oppdrag.» Det skriver Jørn Simonsen i Statens vegvesen.

Statens vegvesen

Når det gjelder døgnhvileplasser som driftes av private, har permittering av ansatte ført til at enkelte nattåpne virksomheter for noen uker siden måtte redusere sine åpningstider.

Disse ble igjen åpnet før påske, etter dialog mellom veivesenet og virksomhetene det gjaldt, skriver Simonsen.

– Dersom noen trafikanter skulle oppleve at toalettanlegg med innlagt helårsvann langs riksveinettet ikke er tilgjengelige, ber Statens vegvesen om tilbakemelding om hvor dette oppleves.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Coronaviruset
  2. Coronaviruset
  3. Statens vegvesen
  4. Transport
  5. Fellesforbundet

Flere artikler