Politiet tar ut tiltale mot Eirik Hokstad for bankbedrageri

Eiendomsinvestoren fra Bergen er tiltalt for bankbedrageri for over 100 millioner kroner, bekrefter Vest politidistrikt. Forfalskede dokumenter skal ifølge tiltalen ha vært brukt «i stort omfang».

HAVNER HER: Saken sendes til Bergen tingrett for beramming. Arkivbilde.

Foto: Marit Hommedal NTB scanpix
 • Erik Steinsbu Wasberg
 • Sindre Hopland
Publisert:,

Politiet melder at de har avsluttet etterforskningen av to straffesaker hvor fire personer har vært siktet for grovt bedrageri mot flere banker.

For de andre siktede er sakene henlagt, der to av henleggelsene skjer basert på bevisets stilling og én på grunnlag av forhold som ikke er straffbart.

For Hokstad, som har vært siktet i to år, tas det ut tiltale.

Ifølge politiet beskriver tiltalene forhold som skal være begått i perioden fra 2011 til 2018, og at det gjelder utlån som samlet overstiger 100 millioner kroner.

I tillegg gjelder tiltalen flere tilfeller av dokumentfalsk og identitetskrenkelser.

Det skal ifølge tiltalen ha vært brukt forfalskede dokumenter «i stort omfang». Disse skal bli brukt i forbindelse med verdsettelse av eiendommer, som ifølge politiet har vært brukt som sikkerhet for låneopptak.

Eiendomsinvestoren Eirik Bysheim Hokstad fra Bergen.

Foto: Marit Hommedal NTB scanpix

Politiadvokat Linn Skaar Sætre i Vest politidistrikt sier til E24 ar de ser alvorlig på saken, og at beløpet på over hundre millioner kroner er av stort omfang.

Hokstads forsvarer Erik Ulvesæter i Advokatfirmaet Elden sier til E24 de jobber med å få oversikt i saken, og at de ikke ønsker å kommentere tiltalen på nåværende tidspunkt.

Saken er ikke forkynt. Vest politidistrikt opplyser at Hokstad er gjort kjent med tiltalen, og at Politiet og Statsadvokaten dermed ønsket at den skulle bli offentliggjort mandag.

Profilert eiendomsinvestor

Hokstad var i en årrekke en profilert og mye omtalt eiendomsinvestor i Bergen. Han ble nylig begjært personlig konkurs, ifølge Bergens Tidende.

Han var gründer og deleier i eiendomsselskapet Sorbonne, som skal ha hatt 150 boliger og 500 leietagere, ifølge Dagens Næringsliv.

Sorbonne slo seg selv konkurs i 2016, noe som endte med en konflikt mellom tidligere forretningsmakker Asgeir Steinsland og Hokstad. Begge ble fengslet etter at politiet mente de to hadde blåst opp eiendomtakstene for å ta opp store banklån.

Bergens Tidende skriver at saken mot Steinsland som er henlagt på bevisets stilling.

– Avgjørelsen er helt som forventet. Det bekrefter det min klient har sagt hele tiden, at det ikke var grunnlag for en siktelse mot ham, sier Steinslands advokat, Chriss Bjorøy til avisen.

Strafferamme på 12 år

Angående tiltalen mot Hokstad sier statsadvokat Kristine Herrebrøden:

– Dette er en alvorlig sak, både fordi det dreier seg om høye beløp med fare for store tap for bankene, og på grunn av det handlingsmønster som er beskrevet i tiltalen, med utstrakt bruk av falske dokumenter og identitetskrenkelser.

Hun fortsetter:

– Kredittbehandling bygger på tillit, bankene må i utgangspunktet kunne stole på at informasjon som gis fra lånekunder er riktig. Bankbedragerier representerer et alvorlig misbruk av denne tilliten, sier statsadvokaten.

Politiet opplyser at strafferammen for grovt bedrageri er fengsel i seks år, men at når det gjelder flere bedragerier øker strafferammen til dobbelte - altså 12 år.

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Eirik Hokstad ble politianmeldt for grovt bankbedrageri. Slik var makkerens hemmelige avtale for å slippe trøbbel med banken.

 2. Betalt innhold

  «Hotellkongen» var i politiets søkelys i nesten fire år. Nå får politiet flengende kritikk fra statsadvokaten.

 3. DNB anmelder flere corona-bedragerier

 4. Annonsørinnhold

 5. Bedrageritiltalt nordmann holdt igjen i Brasil

 6. Tar ut bedrageritiltale mot tidligere Audi-sjef