«Miljøvennlig dansk» øl brygges i Polen og fraktes over 1.000 kilometer

Bryggeriet Carlsberg skryter av «miljøvennlige danske» øl som skal bidra til mindre plastforbruk. Men ølet produseres i Polen, og fraktes over 1000 kilometer med diesellastebiler. 

MILJØVENNLIG SEKSPAKNING: Her viser Ringnes-sjef Anders Røed stolt frem en sekspakning uten plast.

Foto: MATTIS SANDBLAD VG
  • Vetle Forsland (Bergens Tidende)
Publisert:

Det danske bryggeriet Carlsberg skryter av miljøvennlig boksøl, siden sekspakningen holdes sammen av små limpunkter, og ikke plast. Ølboksene kan enkelt knekkes fra hverandre.

– Dette er en kjempeløsning, sier kommunikasjonssjef i Ringnes, Nicolay Bruusgaard, til E24.

Norske Ringnes eies av danske Carlsberg.

I tillegg pryder «København, Danmark» og «Danish pilsner» teksten på ølet.

Men avsløringer fra danske Ekstra Bladet viser at ølen er produsert i Warszawa i Polen, før varene fraktes over 1.000 kilometer med diesellastebiler til Norge og Danmark.

Det har fått flere til å reagere.

– Miljørevolusjon

– Dette er en testperiode. Kortsiktig kan man stille spørsmål, men i det lange løp er det absolutt en stor miljøsoppside, sier kommunikasjonssjef Nicolay Bruusgaard.

Tidligere har selskapet brukt 130 millioner danske kroner på en reklamekampanje rundt de miljøvennlige ølboksene, ifølge Ekstra Bladet.

Videre har selskapet sagt til NRK at prosjektet vil spare miljøet for 17 tonn plast i året, og håper å spare mellom 170 og 200 tonn plast årlig, når de eventuelt begynner å bruke lim på alle produktene bryggeriet selger.

– Er det en fare for at ølet ikke lenger er miljøvennlig, når den fraktes så langt?

– Nei, dette er en miljørevolusjon og en kjempenyhet. Det at ølet akkurat nå, i en overgangsperiode, må transporteres langt, har ikke så mye å si når miljøpotensialet er hundre ganger større enn det man taper nå i denne perioden, sier Bruusgaard.

– Vi investerer i det som kan være fremtidens emballasje. Hadde alt vi produserer brukt denne løsningen ville vi spart 200 tonn med plast hvert år, sier han.

– Blir det ikke feil å skrive at ølen er fra Danmark, når den er produsert i Polen?

– Nei, det synes vi ikke. Det er en dansk øl med dansk oppskrift brygget på samme resept som alltid. Den eneste forskjellen er litt annerledes vann. Så det synes vi ikke er unaturlig i det hele tatt.

Bryggeriet skryter av miljøvennlige ølbokser på egen nettside.

Foto: CARLSBERG

Lansert i fjor høst

Den nye emballasjen ble lansert i fjor høst, da Carlsberg hadde funnet en løsning ved å erstatte plasten som holder en sekspakning sammen, med lim.

Norge og Storbritannia var de to første markedene som kunne kjøpe øl med den nye innpakningen.

– Så langt produseres dette bare ved et pilotprosjekt i Polen. Vi håper at den blir tatt godt nok i mot slik at vi kan investere i egen linje i Norge, men foreløpig har ikke markedet vært bra nok til å forsvare en slik investering, sier Bruusgaard.

Han nevner blant annet forbudet mot alkoholreklame som et hinder.

– Det langsiktige målet er å produsere slik emballasje på flere anlegg så vi slipper å transportere den så langt. I Norge har foreløpig responsen ikke vært så bra som vi hadde håpet, men vi gir det litt tid til.

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Carlsberg-sjefen advarer mot grønnvasking: – Enten endrer du deg, eller så er du død om ti år

  2. Betalt innhold

    Danskene har byttet ut oljeriggene med gigantiske havvindparker. Nå renner pengene inn.

  3. Sopte inn 11,3 millioner i fjor

  4. Annonsørinnhold

  5. Tosifret inntektsvekst for Fløibanen

  6. Matsvinn har blitt god butikk