Petter Stordalen samarbeider med kinesiske Geely om nytt hotell i Sverige

Stordalen vil bygge broer med Kina. – Jeg overlater alt dette med politikk til politikerne, sier han til Dagens Industri.

NYTT SAMARBEID: Petter Stordalens Nordic Choice skal drifte et nytt hotell i Gøteborg, med kinesiske Geely som eier av hotellbygningen. Her sammen med Gang Wei, som er sjef for Geelys nye forskningssenter i den svenske byen.
Publisert: Publisert:

Den kinesiske bilprodusenten Geely har planer om å bygge et nytt forskningssenter på Lindholmen i Gøteborg. Tidligere denne uken ble det klart at det også vil bygges et hotell i tilknytning til senteret.

Hotellet skal driftes av Petter Stordalens hotellkjede Nordic Choice, mens bygget skal eies av den kinesiske Volvo Cars-eieren.

Stordalen-hotellet er beregnet å koste omtrent 600 millioner svenske kroner, ifølge Dagens Industri.

Det skal etter planen inneholde 254 rom, og er forventet å stå klart i slutten av 2022, skriver hotellkjeden i en pressemelding. Etter planen vil det sammenfalle med ferdigstillingen av det 12.745 kvadratmeter store forskningssenteret.

Stordalen driver allerede en rekke hoteller i byen og har også flere nye hoteller under bygging. Hotellkjeden har de siste årene doblet kapasiteten sin i byen og vil etter utbyggingen ha tilgjengelig 2.700 rom i Göteborg.

Gang Wei, sjef for Geelys svenske eiendomsselskap GIC Management AB, uttaler seg om hvorfor de vil samarbeide med den norske milliardærens hotellkjede.

– Lindholmen og Gøteborg er ekstremt viktig for oss, og derfor ønsker vi en sterk hotelloperatør som kjenner markedet og som gjennom årene har bevist at du med suksess kan drive en god virksomhet som løfter området og skaper populære møteplasser, sier Wei i meldingen.

Vil bygge broer med Kina

Coronapandemien har rammet Petter Stordalen hardt. I fjor tapte hotellkonsernet Nordic Choice Hotels 1,93 milliarder kroner før skatt, og omsetningen falt med 5,1 milliarder.

Temaet for hotellet skal være «øst møter vest». Petter Stordalen forteller til Dagens Industri at han tror dette er hans første samarbeid med et kinesisk selskap. Han poengtere også at han er glad for det nye samarbeidet.

– Jo mer vi handler med hverandre jo mer bygger vi broer i stedet for murer, sier han.

På spørsmål fra den svenske avisen om han har gjort seg opp noen tanker om at samarbeidspartneren i dette tilfellet er kinesisk, svarer Stordalen:

– Jeg tenker at Geely har kjøpt Volvo, og de har investert mye i forskning og utvikling. Man har bygget et av tre utviklingssentre i verden, her i Göteborg.

– Det finnes en langsiktig ambisjon jeg vil være med på. Jeg overlater alt dette med politikk til politikerne, sier han.

Grunnlegger og styreleder Li Shufu i Geely er en av Kinas rikeste kongressmedlemmer, ifølge Washington Post. Her står han utenfor kongressbygningen på Den himmelske freds plass i Beijing i 2011.

Geely og Volvo droppet sammenslåing

Geely og Volvo Cars droppet å slå sammen selskapene tidligere i år, etter at de i fjor la planer om en fusjon. Geely gikk inn som storeier i Volvo Cars i 2010. I stedet vil de to selskapene ha et løsere samarbeid.

Da det kinesiske selskapet ønsket å kjøpe tomten for å bygge forskningssenteret i tilknytning til hotellet, skal lokale myndigheter ha solgt den med en rabatt. De droppet også å bygge en skole og hjalp Geely med å skjære gjennom det svenske byråkratiet, ifølge New York Times.

Geely gikk i 2018 ut og avviste rykter om at Geely-sjef Li Shufu hadde familiære bånd til Kinas president Xi Jinping, etter spekulasjon om at hans kone var i slekt med presidentens kone, ifølge Reuters.

Li Shufu har en anslått formue på 17 milliarder dollar, tilsvarende 140 milliarder kroner, ifølge Bloomberg. Dette gjør han til Kinas 21. rikeste person. Han er også medlem av den kinesiske kongressen.

Overfor E24 avviser Geely i Sverige at det finnes noe bånd til den kinesiske staten.

– De svenske aksjeselskapene i konsernet er underlagt svensk lovgivning, uavhengig av hvor aksjonærene befinner seg, skriver pressesjef for Geely i Sverige, Stefan Lundin, i en e-post til E24.

Utviklingsdirektør Daniel Stenbäck i Nordic Choice sier de har en leieavtale med det privateide selskapet Geely Innovation Center Management AB.

– Vi har ingen forpliktelser overfor andre land enn de vi opererer i, som i dette tilfellet er Sverige, sier Stenbäck i en e-post til E24.

Les også

Konfidensielt brev til Konkurransetilsynet: Foreslår at Strawberry ikke følger fastpris på bøker

Les også

Stordalen-tilknyttet selskap tapte i svensk pandemitvist

Publisert: