Reitan tjente 5,2 milliarder kroner i 2020 – den totale omsetningen endte på 105,6 milliarder

Det ble et solid år for Reitan som økte omsetningen med 8,6 milliarder kroner i et år preget av pandemi. For første gang omsatte handelsgiganten for over 100 milliarder, men milpælen ble ikke feiret.

GODT ÅR: Odd og Ole Robert Reitan har, til tross for motbakke for deler av handelsvirksomheten, grunn til å smile av fjorårets regnskapstall som viser kraftig vekst på både topp- og bunnlinje.
Publisert:

Saken oppdateres.

– Dagligvarebransjen har hatt rekordresultater i et trist år vi alle skulle vært foruten. Vi jubler ikke, men bruker tiden på det vi har erfart og lært, sier Odd Reitan i en pressemelding om resultatene.

Av resultatet etter skatt på 5,2 milliarder, så er 2,9 milliarder (55 prosent) knyttet til handelsvirksomhet, noe som inkluderer både dagligvare, kiosk og bensinstasjoner.

Resultatet økte med rundt 1,2 milliarder fra 2019.

Reitan, som i fjor byttet navn fra Reitangruppen og innsnevret antallet virksomhetsområder til «handel, eiendom kapital», omsatte for totalt 105,6 milliarder kroner i fjor.

I november i fjor annonserte Ole Robert Reitan at selskapet vurderer å ta handelsvirksomheten på børs, men har så langt ikke gitt flere detaljer om denne prosessen.

Les på E24+

Trond Bentestuen: – Jeg forstår at det kan bli mange spekulasjoner

Sikret én milliard fra bankforbindelsene

Finansdirektør Kristin Genton sitter tettest på tallene i Reitan-systemet. Hun forteller E24 om dagen før Norge stengte ned.

– Den 11. mars hadde vi styremøte og skjønte at det var noe som var i ferd med skje. Da vi tok lunsj og sjekket omsetningsutviklingen den dagen så vi at flere Rema-butikker hadde mangedoblet omsetningen fra en normal dag. Vi ble sittende å stirre inn i telefonene våre, det var ikke til å tro, sier Genton.

Den rutinerte finansdirektøren gjennom 20 år i Reitan hadde aldri vært med på noe lignende.

– Kokken 12.29 den dagen sendte jeg beskjed til bankene våre om at vi trengte én milliard ekstra i likviditet, sier hun.

Hun var blant annet redd for at butikkene måtte stenge - det var deres absolutte worst case scenario.

– Heldigvis var det ingen av våre worstcase som slo til. Jeg tror godt smittevern var nøkkelen til en del av det, sier Genton som legger til at hun er utrolig stolt over hele organisasjonen.

TALLSJEF: Finansdirektør i Reitan, Kristin Genton, fra en tidligere fremleggelse av årsresultat.

Selv om eiendomsvirksomhet og kapitalforvaltning i fjor utgjorde 45 prosent av det samlede resultatet for Reitan, står fremdeles dagligvarebransjen for brorparten av omsetningen. Rema 1000 alene omsatte for 84,9 milliarder kroner - en økning på 17,4 prosent.

Driftsresultat doblet seg fra 1,5 til 3,0 milliarder kroner.

Tar utbytte på 300 millioner

Reitan-familien tar ut 300 millioner kroner i utbytte etter rekordåret, noe som er på linje med i fjor.

– Mesteparten går til å betale skatt. Det er planlagt et utbytte på 150 millioner i 2021, og potensielt noen andre uttak utover året, sier finansdirektøren.

Av virksomhetene trekker styreleder Odd Reitan frem særlig kapitalforvaltningen og eiendomsselskapets resultater i året som gikk.

– Godt håndverk fører som regel til gode resultater. Det ser vi særlig på kapitalforvaltning i Reitan Kapital og på eiendomsvirksomheten vår, sier Reitan.

Etter 2020 har Reitan en balanseført egenkapital på 35,6 milliarder kroner, opplyser finansdirektør Genton.

Det er en økning på på rundt tre milliarder fra året før.

– Vi gikk inn i pandemien med en robust finansiell posisjon og solid handlingsrom. Til tross for stor usikkerhet bestemte vi oss våren 2020 for å opprettholde mange av investeringene våre,

Les også

Ny Rema-sjef vil ta markedsandeler igjen: – Jeg er utålmodig

Kioskmarkedet rammet

I motsetning til dagligvare har Reitans convenience-virksomhet, som blant annet inkluderer kiosker og bensinstasjoner i Norden og Baltikum, hatt et tøft år.

Når reiser med fly, buss, tog eller bil reduseres, betyr det mindre penger i kassen for dem som har butikker langs veien. Denne virksomheten stod allerede i motbakke, og krympet omsetningen med 5,7 prosent i 2019.

I 2020 falt omsetningen med markante 17,8 prosent.

– Forretningsområdet convenience er sterkt rammet, sier finansdirektør Genton.

Underveis i 2020 ble det gitt ut støtte til kjøpmenn av kiosker og bensinstasjoner på 120 millioner kroner.

– Virksomheten endte med et negativt driftsresultat i 2020 på 155 millioner kroner. Det har vært et veldig krevende år, sier hun.

Det representerer et fall på 481 millioner kroner fra året før.

STILLE: Det har vært stille i mange av Reitan-familiens kiosker det siste året. Her fra Narvesen på Oslo Sentralstasjon.

Byttet toppsjef i Rema

I midten av mai forlot Rema-topp Trond Bentestuen jobben med øyeblikkelig virkning etter uenigheter med Reitan-familien om veien videre for dagligvarekjeden i Norge.

– Jeg forstår at det kan bli mange spekulasjoner. Men det er egentlig ikke så veldig mystisk, uttalte Bentestuen i et større intervju med E24.

Inn som leder for Rema kom Tom Kristiansen, en veteran med 24 år i Reitan-systemet, mange av dem som nettopp sjef for Rema 1000.

Han mener lavpriskjeden må bli mer offensive ved å begynne å ta markedsandeler igjen. I dag har Rema 23,2 prosent av det totale dagligvaremarkedet i Norge.

– Vi skal ha vår del av markedet, og vi er nødt til å bikke en markedsandel på 30 prosent.

Publisert:
Gå til e24.no