Maximat mangler kunder og ansatte - men nå fylles hyllene opp

Ved Svinesund gjør de seg klare til å ta imot norske kunder så snart grensene åpner, men om du vil reise sjøveien må du vente litt lenger.

MINUS PÅ MAXI: Det er lenge siden parkeringsplassen utenfor matbutikken på Nordby-senteret yret av liv fra handleglade nordmenn. Omsetningsfallet har vært brutalt.
Publisert:

– Hyllene har vi begynt å fylle opp med langtidsholdbare varer, og vi er godt i gang med steg to – varer som er litt mer sensitive på dato, men ikke kjempesensitive.

Det sier butikksjef ved Maximat på Nordby-senteret Ole Jørgen Lind, til E24.

Alle butikkhyllene som har stått tilnærmet tomme fylles nå opp igjen, og neste uke vil det også komme varer i hyllene med kortere holdbarhet enn et halvt år.

Les på E24+

Hva amatørene bør lære av Spetalens Norwegian-flørt

Onsdag varslet Erna Solberg at fullvaksinerte nordmenn i løpet av juni vil slippe karantene ved ankomst fra Sverige. Likevel tør ikke Lind å gå løs på ferskvarene før de med sikkerhet vet akkurat når grensene åpner.

– Vi trenger rundt en uke med forberedelser for å få de varene på plass, sier han.

Da Halden Arbeiderblad var i kontakt med Maximat-sjefen tirsdag siktet han på grenseåpning 1. juli. Etter onsdagens nyheter om at regjeringen vil ha på plass et fungerende vaksinepass i Norge 11. juni tror han det kan gå raskere.

– Hvis det er ressurser til å bekrefte ekteehet ved grensen, så ser jeg ingen grunn til at fullvaksinerte må gå i karantene, sier Lind.

Brutalt omsetningsfall

Grensehandelen, som i stor grad baserer seg på norske kunder, har blitt hardt rammet av de stengte grensene, og ifølge Lind har omsetningen falt med 99 prosent.

I kommuner med grense mot Norge lå dagligvaresalget på 18,33 milliarder svenske kroner i 2019. Men i 2020 falt salget til 11,40 milliarder svenske kroner, ifølge Sveriges statistikkbyrå SCB.

– I 2019 omsatte vi for rundt én milliard svenske kroner, og nå er det på pluss/minus 10 millioner.

Gjennom året har butikksjefen forsøkt å tolke signaler som har kommet både på norsk og svensk side av grensen. Det har noen ganger har blitt «stang ut», men denne gangen mener han vaksiner og smittetrykk peker i retning av at ting kan gå som planlagt. Nå vil butikken «gutse» med å bestille mer varer selv om ikke konkret dato for åpning er satt.

BRUS FØRST: Butikksjef ved Maximat på Nordby-senteret Ole Jørgen Lind har startet å få på plass varene som har lengst holdbarhet.

Selv om Lind mener butikken varemessig skal være i stand til å møte norske grensehandlere, har han også en annen utfordring. Da tiltakene ble strammet til i fjor hadde Maximat 200 ansatte, i dag er de rundt 95.

Det betyr at det trengs en kraftig oppbemanning og det har vært en utfordring å tiltrekke seg arbeidskraft fra Norge.

– Vi har spilt med åpne kort der vi søker sommerhjelp med forbehold om at grensen åpner igjen. Det er en vanskelig situasjon på begge sider av bordet, sier Lind, som selv har pendlet og kjent på karantenekrav.

Båten kommer først i juli

For dem som planlegger å ta ferge i bruk for å komme til Strømstad blir det dog ingen umiddelbar grensefest selv om det skulle bli karantenefrislipp i juni.

Konserndirektør Kommunikasjon og Samfunnskontakt i Color Line, Helge Otto Mathisen, sier at alle nyheter som nå kommer om gjenåpning er positive, men at de er nødt til å forholde seg til den gradvise planen de allerede har lagt.

Det betyr at seilasene mellom Sandefjord og Strømstad etter planen er i gang igjen i starten av juli.

– Vi har lagt en plan basert på den gradvise gjenåpningsplanen som kom for flere uker siden. Det er krevende å mobilisere skip, hente tilbake permittert mannskap, i tillegg skal skipene fylles med mat og drikke, sier Mathisen.

Per i dag har Color Line 1.100 permitterte ansatte.

– Vi tar tilbake folk så fort som mulig, med det viktigste nå er forutsigbare rammevilkår, sier han.

Dersom alt går etter planen for Color Line vil cruisetrafikken starte opp igjen med tur/retur til Kiel 9. juni uten at passasjerer kan gå i land. Selv om positive reisenyheter øker nordmenns appetitt tør ikke rederiet å la seg rive med.

– Vi merker økt pågang, men vi tør ikke åpne for booking før vi er sikre på at vi kan åpne.

Publisert:

Her kan du lese mer om