Google må betale 2,2 milliarder i forlik i Frankrike

Frankrikes konkurransetilsyn bøtela mandag Google drøyt 2,22 milliarder kroner for misbruk av sin markedsposisjon innen nettreklame.

Publisert:

Den franske konkurransemyndighetens konklusjon er at Google har gitt konkurransefortrinn til sin egen reklameauksjonstjeneste AdX og Doubleclick Ad Exchange, som er en sanntidsplattform.

Klienter som prøvde å kjøpe reklameplass på nettsider eller mobilapper med andre plattformer, oppdaget ofte at de betalte mer enn de som brukte Googles tjenester.

Boten på 220 millioner euro er den nyeste i en rekke trekk fra europeiske myndigheter for å bekjempe markedsposisjonen til amerikanske teknologigiganter.

Google skal ikke ha bestridt konkurransemyndighetens funn, og har blant annet lovet å bedre samspillsevne med tredjeparts-reklametjenester.

Vedtaket er en del av et forlik som ble inngått etter at tre mediegrupper anklaget Google for i praksis å ha monopol over reklamesalg på nett. Det dreier seg om amerikanske News Corp, franske Le Figaro og belgiske Groupe Rossel.

– Dette er det første vedtaket i verden som går på komplekse algoritmeprosesser som bestemmer hvilke reklamer som vises på nett i sømmene, sier konkurransemyndighetens direktør Isabelle de Silva i en uttalelse.

Publisert:

Her kan du lese mer om