Bergen innfører omfattende coronatiltak

Byrådet i Bergen kommune innfører nå forbud mot private samlinger med mer enn ti personer og påbud om munnbind i kollektivtransporten.

 • Oline Birgitte Nave
 • Jenny-Linn Lohne
Publisert:

– Det glidende gjennomsnittet er 36 smittet per dag de siste syv dagene. Det er det høyeste siden pandemien startet. Alvoret må vi nå ta inn over oss, sier byrådsleder Roger Valhammer under dagens pressekonferanse.

Regjeringen varslet i går flere nasjonale anbefalinger og innstramminger. Byrådet i Bergen vurderer at de nasjonale anbefalingene ikke er tilstrekkelig alene i kommunen gitt smittesituasjonen.

Dette er tiltakene som blir innført i Bergen natt til torsdag denne uken:

 • Forbud mot private samlinger med flere enn ti personer, med unntak for kohorter for barnehage- og barneskolebarn.
 • Påbud om munnbind på kollektivtransport det man ikke kan holde én meters avstand
 • Påbud om munnbind innendørs på offentlige steder hvor en ikke kan opprettholde én meters avstand
 • Forbud mot mer enn 50 deltagere på offentlig arrangement uten fast sitteplass. Med faste sitteplasser er grensen 200, i tråd med nasjonale bestemmelser.
 • Skjenkestopp av brennevin og stopp av innslipp ved utesteder ved midnatt
 • Krav om legitimering av gjester og gjestelister på serveringssteder, også der det ikke er alkoholservering
 • Krav om at lydnivå på utesteder ikke skal overstige et nivå der gjester kan ha en samtale med én meters avstand
 • Nye besøksrestriksjoner på sykehjem
 • Anbefaling om at alle som kan ha hjemmekontor, skal ha det

Valhammer sier at han støtter anbefalingen til regjeringen om å redusere antall nærkontakter.

– Bergenserne har til nå vist at vi klarer å få ned smittepresset når det trengs. Nå må vi dessverre til pers igjen, sier byrådslederen.

Helsebyråd Beate Husa kommer med en tydelig oppfordring til alle som har deltatt på arrangement eller fester hvor det ikke har blitt opprettholdt én meters avstand:

– Gå i karantene. Dere må ta ansvar. Unngå sosial kontakt frem til dere har testet dere. Personer som har brutt smittevernreglene, må ta konsekvensene av det de har gjort og gå i karantene, sier Husa.

Hun understreker at det kun er personer som har symptomer eller som er nærkontakter som skal testes, på grunn av utfordringer når det kommer til testkapasitet. Ifølge Husa har kommunen kontroll, selv om det er stor pågang på teststasjonene.

Helsebyråden sier at kommunen har tilstrebet å komme med tiltak som de mener er mer målrettet enn de som ble innført sist, ettersom de har fått mer kunnskap om viruset og hvordan det sprer seg.

– Antallet smittet har beklageligvis ikke gått ned siden fredag da vi varslet nye tiltak, sier hun, med en tydelig oppfordring til innbyggerne om å overholde reglene og gå rett i karantene om man får vite at man er nærkontakt til en smittet.

http://api.int.vgnett.no/enrichments/top_object/17308

77 registrerte tilfeller siste døgn

Tirsdag melder Bergen kommune at det er registrert 77 nye smittetilfeller i kommunen det siste døgnet, som er det høyeste tallet registrert noensinne.

Husa opplyser om at alle de 77 smittede, med unntak av tre personer, er under 60 år. Hoveddelen er unge voksne. Ni av tilfellene er importsmitte fra utlandet eller andre kommuner. Foreløpig er det tre tilfeller som har ukjent smittevei, men det kan være flere.

Det er stor variasjon i de rapporterte tallene fra dag til dag, og de vil bli korrekt fordelt ut ifra prøvetakingsdato i løpet av et par døgn. Derfor kan tallet for sist døgn bli noe endret senere.

Årsaken til at det registreres flere tilfeller nå enn det ble gjort under den første coronabølgen i mars, er fordi at det er vesentlig flere personer som blir testet.

Les også: Nakstad: − Situasjonen i mars var fire-fem ganger verre enn i dag

http://api.int.vgnett.no/enrichments/top_object/17320
Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Munnbind
 2. Bergen kommune
 3. Bergen
 4. Coronaviruset

Flere artikler

 1. Nye innstramminger i Bergen: Dette er tiltakene

 2. Oslo-byrådet strammer inn tiltakene

 3. Oslo kommune strammer til coronatiltakene

 4. Bergen ber om å få gå ut av ringsystemet

 5. Bergen varsler nye innstramminger mandag