Kryptoboomen

Kjos-børs henter Skatteetatens kryptosjef

Norwegian Block Exchange (NBX) vokser raskt, og har ansatt lederen for Skatteetatens innsatsgruppe for kryptovaluta for å ta NBX på børs og lande banklisens i løpet av 2021.

FRA KONTROLL TIL KRYPTO: Torstein Thinn er ansatt som finansdirektør i kryptobørsen Norwegian Block Exchange. Han har inntil nylig vært Skatteetatens spydspiss på kryptovaluta.
 • Sindre Hopland
Publisert: Publisert:

Det er ikke uvanlig at ledere i norske tilsyn og etater forsvinner ut i privat næringsliv, og kryptobransjen er ingen unntak.

Torstein Thinn har lenge vært interessert i kryptovaluta, og han har de siste årene ledet Skatteeatens såkalte «task force» for kryptovaluta.

– Krypto traff veldig mange deler av Skatteetaten, og det ble min jobb å samkjøre og koordinere de ulike områdene samtidig som jeg fikk muligheten til å sette opp et eget dedikert team som kunne jobbe konsentrert med kryptovaluta.

Nå skal han som finansdirektør gjøre Bjørn Kjos’ kryptobørs Norwegian Block Exchange klar for Oslo Børs, lande banklisens og ellers videreutvikle én av de få etablerte aktørene i norsk kryptobransje.

Les også

Kjos-eid kryptobørs vil bli Norges første «kryptobank»

Thinn har sittet i styret i Den Norsk Dataforenings gruppe for Blockchain sammen med NBX-topp Stig Aleksander Kjos-Mathisen, som for øvrig er Bjørn Kjos’ svigersønn. Det var denne relasjonen som til slutt førte til at Thinn havnet hos NBX.

– Ettersom jeg hadde et veldig godt inntrykk av både Stig, selskapet og det fokuset de har på sikkerhet og AML (antihvitvasking, journ.anm.), så tok vi en liten prat, og det endte med ny arbeidsgiver. 

Les også

Kryptobørs-leder om Røkkes kryptokjøp: – Hakeslepp

Fant hundremillioners formue

– I Skatteetaten så vi på krypto allerede i 2012, men da var det for lite til å jobbe aktivt med det. Men så kom 2017, og da var det mer enn stort nok til at det var verdt å se nærmere på det for vår del, sier Thinn.

Den tidligere Skatteetat-lederen gjorde analyser fra et kontrollståsted allerede i 2014, men heller ikke den gang var det stort nok.

Ifølge etatens egne tall har den store majoriteten av nordmenn ikke oppgitt sin kryptoformue på selvangivelsen, og Thinn sier de på et tidspunkt vurderte å sende ut beskjed til tusenvis av nordmenn som satt på kryptoformuer, men ikke hadde oppgitt den.

– Men Økokrim og Kripos som også jobber opp mot disse gruppene, ønsket ikke at dette skulle bli gjort med tanke på at personer de så nærmere på, kunne bli advart.

– Vi hadde et case i Skatteetaten hvor vi så at personen hadde rapport 6–7 millioner kroner i verdier. Og så begynner vi å grave i det, og finner ut at personen hadde kryptovaluta for rundt hundre millioner.

I tillegg til å koordinere Skatteetatens innsats mot kryptovaluta som en risiko for tapte skatteinntekter, har han også vært kontaktpunkt mot den hurtig fremvoksende kryptobransjen. Det gjorde at de ansatte i Skatteetaten ikke ble overrasket da han byttet beite, forklarer Thinn selv.

– Hva tenkte dine tidligere kolleger da gikk fra kontroll til krypto?

– Jeg fikk vel noen kommentarer på at det var forventet. Sånn er det når man har stukket hodet ut og vært kontaktpunkt mot næringen.

Thinn har selv eid kryptovaluta da han jobbet i Skatteetaten. Han sier han kjøpte inn utstyr til utvinne bitcoin, men at han «dessverre ikke kom i gang med det, og det angrer jeg jo på i dag».

Les også

Bjørn Kjos: – Kryptovaluta er fremtiden

KRYPTOSJEF: NBX-topp Stig Aleksander Kjos-Mathisen leder kryptobørsen fra Fornebu utenfor Oslo.

– Break-even i 2021

Thinn kommer inn i NBX på et kritisk tidspunkt.

Selskapet hentet i desember 60 millioner kroner fra en rekke prominente investorer. I løpet av året planlegger de børsnotering i forbindelse med søknad om bankkonsesjon. Denne håper selskapet er i boks mot slutten av året.

- Men med tanke på hvordan markedet er nå, så kan det godt være vi gjør det tidligere. Men det er opp til styret, sier NBX-topp Stig Aleksander Kjos-Mathisen.

Han forteller at de har hatt en økning i transaksjonsvolum hver måned siden de startet opp, og at de nå ligger på rundt 100–200 millioner i måneden.

Til sammenligning var handelsvolumet på 90 millioner for hele 2020, ifølge Kjos-Mathisen.

– Med dette volumet kommer vi til å gå break-even i år, sier han.

– Vi har nå bikket 12.000 kunder. De fleste er norske, men vi har også hatt en voldsom økning i selskaper. De investerer overskuddslikviditet i bitcoin, og noen bruker det til å overføre store betalinger til en annen valuta over landegrensene.

I 2019 hadde selskapet et underskudd på 14 millioner etter skatt. Regnskapet for fjoråret er ikke helt klart, opplyser de.

Les også

Kjos-familiens kryptoselskap fikk avslag fra Innovasjon Norge

Fra Norwegian til Norse Atlantic Airways

Da NBX startet opp, var selskapet tett knyttet til flyselskapet Norwegian, som på den tiden hadde gründer Bjørn Kjos som styreleder.

Noe av tanken var å brukte blokkjedeteknologi til å løse noe av utfordringen som flyselskaper har med at kredittkortselskaper holder tilbake penger fra kundene deres tett opp mot reisedato. I tillegg skulle NBX-kunder tjene flypoeng, såkalte «cashpoints», ved alle transaksjoner. Slagordet var «trade and fly».

Nå som Kjos er ute av styrelederstolen, poengsystemet er lagt på is og det samme er store deler av selskapets virksomhet, så gir ikke samarbeidet mellom NBX og Norwegian like mye mening.

– NBX skulle jo lage betalingsløsning til longhaul-virksomheten til Norwegian, men den har blitt lagt på is. Men nå dukket det opp et nytt selskap, så da får vi se der.

– Så det blir et samarbeid med Norse Atlantic Airways?

– Det er ikke usannsynlig, vi har jo mange av de samme eierne, sier Kjos-Mathisen.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Kryptoboomen
 2. Kryptovaluta
 3. Skatteetaten
 4. Norwegian Block Exchange
 5. Norwegian

Flere artikler

 1. Mange synes kryptovaluta er for vanskelig: – Fortsatt i en tidlig fase

 2. Bitcoin med ny rekord: Koster nå mer enn 530.000 kroner for én

 3. Mener banker burde godta kryptopenger: – Kan være på tynn is

 4. Røkkes kryptosatsing kan ha tjent 125 millioner på en drøy måned

 5. USA slår ned på kryptobørs for hvitvasking av løsepenger