Utenlandske arbeidere med «strengt nødvendig» teknisk kompetanse får komme inn i landet

Fra og med lørdag morgen åpner regjeringen for at bedrifter kan søke om å få hentet «strengt nødvendig» arbeidskraft fra utlandet. Næringsministeren ser også for seg å kunne åpne for flere etterhvert.

Næringsminister Iselin Nybø (V).
Publisert:

– Dersom du er en bedrift som virkelig trenger kompetansen kan du søke om å få en arbeidstaker inn i landet. De som kommer inn vil bli underlagt strenge regler, sier næringsminister Iselin Nybø til E24.

Søknadsordningen blir beskrevet som «svært snever», og Nybø presiserer at det ikke vil åpne opp for å få inn hele lag med arbeidere, men kun de som har spesifikk kompetanse.

Se kriteriene i faktaboks lenger ned i saken!

Les også

Strenge innreiseregler: – Det er veldig dramatisk for bedriftene

Kan bli utvidet

Innstrammingen av reisereglene i januar medførte at utenlandske arbeideres adgang til å komme inn i landet ble kraftig redusert. Tidligere i februar varslet regjeringen at en søknadsbasert ordning ville bli offentliggjort. Det er denne som nå åpnes lørdag 20. februar klokken 10.

Næringsministeren åpner for at ordningen på sikt kan bli utvidet.

– Jeg har stor forståelse for at innreiserestriksjonene har store konsekvenser for næringslivet og for de utenlandske arbeidstakerne. Regjeringen jobber med en gradvis åpning av grensene. Vi vil nå se på om vi etter hvert kan åpne for andre arbeidstakere. Detaljer om dette må vi komme tilbake til etter en helhetlig vurdering av smittesituasjonen og næringslivets behov, sier Nybø.

Arbeidstakere får kun innreisetillatelse i 14 dager fra vedtaksdato. Det er ikke mulig å søke om innreise for arbeidstakere fremover i tid.

Det er Sjøfartsdirektoratet som administrerer ordningen.

Les også

Forlenget innreiseforbud skaper store problemer for byggebransjen: – Grensen har vi nådd

Strenge regler

De arbeidstakerne som får komme til Norge vil bli underlagt strenge regler.

– Når vi nå åpner opp for et lite antall arbeidstakere vil de som kommer inn i landet være ilagt et strengt smittevernsregime før de kan ta fatt på jobben de skal utføre, sier Nybø.

Arbeidsgivere som stiller innkvartering til disposisjon for utenlandske arbeidere må få godkjent bostedene av Arbeidstilsynet på forhånd. Det vil bli innført en ny godkjenningsordning av Regjeringen, og det er foreslått at dette skal tre i kraft allerede fra mandag.

– Arbeidstilsynet finner alt for mange brudd på smittevernsreglene når de kontrollerer innkvartering for utenlandske arbeidere. Derfor foreslår regjeringen at innkvarteringsstedene skal være godkjente på forhånd av Arbeidstilsynet slik at det blir enklere å ha kontroll på smittevernet, sier arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen.

Arbeidsgiver må blant anent dokumentere at det går an å bo der uten å ha kontakt med andre, og eget bad, kjøkken og enerom med TV og internett.

Publisert:
Gå til e24.no