Det norske selskab: Klubben ligger sentralt i Oslo, rett bak Stortinget.

Geir Olsen
Likestilling i næringslivet

Fremtidens næringslivstopper samles ikke i lukkede gutteklubber

Debatten om Det Norske Selskab er i sving igjen, og vi får høre at kvinne-oppropet ikke gjør spesielt inntrykk på kjernen av medlemmene i gutteklubben.

 • Celine Gran
  Daglig leder i Pressure, et datterselskap av Kruse Larsen og Reform Society som utelukkende jobber med en digital tilnærming til myndighets- og samfunnskontakt.
Publisert:
Dette er en kronikk
Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til E24 her.

Riktignok har et par fått kalde føtter og meldt seg ut de siste dagene. Men i kjent stil slår noen av gutta seg vrang som tenåringer ofte gjør - når voksne forteller deg hva du skal gjøre, vil du helst gjøre det stikk motsatte.

Og bare for å gjøre det klart: Dette er ingen søknad til medlemskap i Det Norske Selskab.

Fått med deg denne? Kvinneopprop mot herreklubb

Jeg tror de færreste av oss, både menn og kvinner, har behov for eller interesse av, å bli medlem der. Klubben fremstår mer og mer irrelevant. Som ung, kvinnelig leder vil jeg heller bruke tid på å oppsøke arenaer hvor jeg kan diskutere problemer og løsninger med folk som er ulik meg selv.

I debatter om bærekraft, klima og miljø snakker vi ofte om grønnvasking. Like mye må vi jobbe for å unngå mangfoldsvasking. I 2020 bør vi ha kommet dithen at vi rekrutterer og bygger andre ledere som faktisk står opp for og jobber for mangfold og likestilling på arbeidsplassen og hjemme, og ikke bare snakker om det.

Les også: Finans Norge-topp melder seg ut

Riktignok er det motsatte ofte tilfellet. Derfor må vi unge som skal delta i og bygge næringslivet ta ansvar. Jeg skal bidra til å rekruttere folk og bygge ledere som har standpunkt og holdninger som faktisk bidrar til mangfold. Både i arbeidslivet og på privaten, fordi det ofte henger sammen. For å bruke et uttrykk Bjørn Myklebust i Politisk kvarter 7. september så fint sa, «du er ikke halvt gravid».

Les også: Nå tar regjeringen selvkritikk for lite mangfold

Et medlemskap i Det Norske Selskab virket sikkert som en god idé på 50-tallet. Debatten som har gått den siste tiden viser at folk stort sett er enig i at en lukket gutteklubb ikke er en like god idé i dag. Med tiden endrer mange av oss heldigvis tankesett og synspunkt, og på veien forsvinner også noen dinosaurer.

Kanskje er det naivt, men noe annet er lite optimistisk. Fremtidens maktelite og næringslivstopper samles ikke i lukkede gutteklubber - eller i lukkede jenteklubber for den saks skyld. Jeg tror i grunn de fleste synes det er kleint å være medlem av en.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Likestilling i næringslivet
 2. Likestilling
 3. Dinosaurer
 4. Finans Norge
 5. 50-tallet
 6. Bærekraft
 7. Arbeidsliv

Flere artikler

 1. Næringslivskvinner ber om at herreklubb skal åpne opp for kvinnelige medlemmer

 2. Finans Norge-direktør melder seg ut av Norske Selskab etter likestillingskonflikt

 3. Anne Rokkan: – Konflikten i Norske Selskab handler egentlig ikke om kvinner.

 4. Annonsørinnhold

 5. 650 har tatt utdanningen siden 1995. Åtte har vært menn

 6. Betalt innhold

  Ledelse: Litt usikkerhet på jobben kan bli god butikk