Cryptotech-gründer får to år konkurskarantene

Kryptogründer Erik Solberg er selv svært uenig med kjennelsen fra tingretten som fjerner ham fra alle eksisterende verv, og varsler at han vil anke den ferske kjennelsen.

Kryptogründer Erik Solberg
Publisert:

I april anmeldte bostyrer Andreas Christensen Cryptotech-gründeren Erik Solberg for «grov uforstand under utførelsen av sitt verv for selskapet» som ble slått konkurs i fjor sommer.

Bostyrer ba da om konkurskarantene for gründeren, mens Solberg selv kalte anklagene «løse påstander, uten noe bevis».

Nå har imidlertid Asker og Bærums tingrett klar en kjennelse hvor Solberg ilegges to års konkurskarantene, og fjernes fra alle eksisterende verv.

«Sett i sammenheng med forholdene denne saken gjelder, er retten av den oppfatning at han ikke kan anses skikket til å ha verv i dag. Fjerning fra vervene kan ikke anses urimelig, hensett til faren for misligheter» heter det i kjennelsen.

Karantenen, om den blir rettskraftig, vil gjelde frem til august 2022, altså to år fra konkursen var et faktum.

Avisen Dagens Næringsliv omtalte saken først.

Les også

Bostyrer har politianmeldt og bedt om konkurskarantene for Cryptotech-gründeren

Gründeren vil anke

I en epost skriver Solberg til E24 at han vil anke saken, og gjentar at han mener retten har basert seg på feil regnskap og det han kaller «løse påstander».

– Jeg kommer til å anke og forventer å vinne frem til slutt. På sikt er planen uansett å hente inn erfarne eksterne styremedlemmer og ledere til selskapene mine, men akkurat nå er fokuset på å komme i mål med den siste delen av det tekniske løpet og utløse kapitalen det vil medføre. Det kan skje, selv før anken skal behandles, skriver Solberg.

Les også

Kryptoselskapet Cryptotech er konkurs

Skulle utvikle banebrytende teknologi

Cryptotech ble stiftet av Erik Solberg i 2017 og skulle drive med utvikling av en helt ny databrikke for å kunne utvinne kryptovaluta som bitcoin langt raskere enn dagens teknologi.

Solberg har tidligere sagt til E24 at 300–400 investorer har gått inn med til sammen rundt åtte millioner kroner i Cryptotech siden oppstarten.

Ifølge Solberg skal selskapet ha hatt avtale med det amerikanske selskapet 3B Technologies som skulle utvikle den revolusjonerende teknologien. I første del av 2018 skal det imidlertid ha oppstått konflikt mellom selskapene.

Deretter opprettet Solberg et nytt selskap, Evolution Global. Gjennom dette selskapet skal han ha inngått avtale med et nytt utviklingsmiljø i USA.

Erik Solberg underskrev mai 2018 for begge parter på en avtale mellom Cryptotech og Evolution Global, verdt fem millioner kroner. Den innebar kjøp av datakraft for krypto-utvinning og ble ifølge Solberg inngått for å sikre kundene til Cryptotech.

Det som var igjen av midler i Cryptotech – 2,2 millioner kroner – ble overført til Evolution Global et annet selskap Solberg eier.

Det er blant annet på bakgrunn av dette at bostyrer Andreas Christensen mener at Erik Solberg med forsett eller grov uaktsomhet har vist grov uforstand under utførelsen av sitt verv som daglig leder og styreleder for Cryptotech, og at pengene som ble overført til Evolution Global må tilbakebetales til Cryptotech-boet. Solberg er uenig i dette, og sier dette var til det beste for aksjonærene.

Publisert:
Gå til e24.no