Bransjeorganisasjoner positive til Støre-beskjed

Signalene fra den nye regjeringen er positive for Virke, NHO og LO, men NHO advarer mot å forlenge permitteringsordningen når bedrifter trenger arbeidskraft.

Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum vil forlenge corona-krisemidler ut året.
Publisert: Publisert:

Søndag kveld meldte den påtroppende Støre-regjeringen at de ønsker å forlenge corona-krisemidlene ut året. Det til tross for at samfunnet er gjenåpnet, og de fleste kan drive slik som før pandemien.

Direktør Samfunnsøkonomi i NHO, Øystein Dørum, tar forbehold om at han ikke kjenner detaljene i hvilke corona-krisetiltak Støre og Vedum vil forlenge.

– Vår holdning hele veien har vært at når smitteverntiltak hindrer bedriftenes normale drift så bør bedriftene kompenseres for det, sier han.

Selv om samfunnet nå er gjenåpnet, og det er få smitteverntiltak igjen, er det fremdeles bedrifter og næringer som sliter, forklarer Dørum, og noen av dem vil kunne trenge litt drahjelp for å komme tilbake.

– Galt å forlenge permitteringsordningen ytterligere

Nå er tenner økonomien «på alle sylindre», ifølge Dørum, og trekker frem at det er god stemning i bedriftene, høy vekst aktivitet og sysselsettingen, og at ledigheten faller raskt.

– I en situasjon der bedriftene opplever stor mangel på kvalifisert arbeidskraft er det etter vår mening galt å forlenge permitteringsordningen ytterligere, både av hensyn til bedriftene og arbeidstagerne som kunne fått en god jobb et annet sted, sier han.

Blant bransjene som likevel ikke har lagt virkningene av pandemien helt bak seg ennå, trekker Dørum frem den delen av reiselivet som er avhengig av utenlandske turister, konferansehotellene, deler av kulturbransjen, og luftfarten.

Les også

Kamp om arbeidskraft i hotellbransjen: – Vi har gjester og mangler folk

– Betyr mye for dem det gjelder

I LO ser de fremdeles lommer i arbeidsmarkedet som ikke er tilbake i full drift.

– Det betyr mye for dem det gjelder, sier sjeføkonom i LO, Roger Bjørnstad.

– For disse er det helt avgjørende for å redde arbeidsplassene i oppløpet av coronakrisen, mener han.

Les også

Slik kan økonomien bli i et rødgrønt Norge

Han trekker frem bransjer som er avhengig av utenlandsreiser eller utenlandsreisende, som reiseliv og transport, og bransjer tilknyttet disse. For eksempel på Tax Free-butikken på Gardermoen hvor det fremdeles er omtrent 300 permitterte, ifølge Bjørnstad.

Når det gjelder økonomien generelt så mener han det ser positivt ut.

– Det er kraftig vekst i arbeidsmarkedet og økonomien, sier han.

Bjørnstad er likevel klar på at noen bransjer trenger støtte i en overgangsperiode også etter corona.

Les også

Siste rest av nedstenging forbi: – Nå kan vi danse oss inn i høsten

– Positive signaler

Også i Virke er det fornøyde med beskjeden fra Støre og Vedum.

– Det er positive signaler fra den påtroppende regjeringen for de som fortsatt har en vei å gå før de er tilbake, sier Ivar Horneland Kristensen, administrerende direktør i Virke.

Han sier at det er bedrifter innen reiseliv, som også Støre og Vedum peker på, som fremdeles har en vei å gå før de kan legge pandemien bak seg.

– Vi håper vi er inne i en fase nå hvor vi nærmer oss full fart i alle våre bransjer, sier han.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om