Norgesgruppen-eier Torbjørn Johannson er død

Konsernsjefen beskriver det som en svært trist dag for alle i Norgesgruppen.

Torbjørn Johannson, styreleder i Asko, døde stille og uventet.
Publisert:

– Det er med dyp sorg at vi meddeler at Torbjørn Johannson døde stille og uventet i sitt hjem i Oslo natt til tirsdag 1. februar, heter det i en intern melding sendt ut til alle ansatte i Norgesgruppen onsdag.

Torbjørn Johannson var medeier i Norgesgruppen og satt som styreleder i dagligvareselskapets grossistaktør Asko.

– Torbjørn ble 73 år og var i full vigør som styreleder for Asko og en rekke av Askos underselskaper helt frem til sin bortgang, står det videre.

– Dette er en svært trist dag for oss alle i Norgesgruppen. Vi har mistet en god venn, kollega og en tydelig leder som mange i Norgesgruppen og Asko har hatt en nært og godt forhold til, uttaler konsernsjef Runar Hollevik i meldingen.

Fjerde generasjon

– Han har vært en markant person i Norgesgruppens og Askos historie og er sammen med sin bror Knut Hartvig fjerde generasjon etter Johan Johanson som la grunnlaget for konsernet da han startet grossistvirksomhet og import av kaffe sukker og sirup tilbake i 1866, står det i meldingen.

Torbjørn Johannson har hatt en mindre eierandel i selve konsernet sammen med sin bror Knut Hartvig Johannson. Sistnevntes sønn er storeier og landets rikeste dagligvareeier.

Knut Hartvig Johannson (fra venstre), Torbjørn Johannson og Johan Johannson fotografert i 2016 i forbindelse med lanseringen av boken som omhandler familieselskapets historie.

Kaffeimportøren, med tilholdssted på Filipstad i Oslo og med den kjente merkevaren Ali Kaffe, hadde samarbeid med en rekke kjøpmenn og grossister som førte til etableringen av en frivillige kjede som ble lansert på 1960-tallet. Samarbeidet utviklet seg senere til Norgesgruppen, stiftet i 1994, og deretter Norgesgruppen ASA i 2000.

Den store majoriteten, 74,4 prosent, av Norgesgruppen eies av Johannson-familien, med nevnte Johan i spissen.

Skientusiast

– Torbjørn er etter hvert også blitt kjent utenfor konsernet for sitt brennende engasjement for bærekraft, klima og langrennssporten, står det i meldingen.

Asko, som Johannson har kalt en «skibedrift», har blant annet vært nasjonal sponsor for Ski-VM i Oslo 2011 og hatt samarbeidsavtaler med Therese Johaug og Marit Bjørgen.

Styrelederen selv var også kjent for å være glad i å gå på ski.

Norges største

Norgesgruppen er i dag Norges største dagligvarekonsern med merkevarene Kiwi, Meny, Spar og Joker og i tillegg Deli de Luca og, Mix og Jafs. De har 1800 butikker og 40.000 ansatte landet over.

Til sammen 50,4 milliarder kroner trillet inn i Norges største dagligvareselskap, Norgesgruppen, i første halvår 2021. Det er en økning på nesten 2,5 milliarder kroner fra rekordåret 2020.

Les på E24+

– Ingen Johannson skal gjøre dette for å bli rik

Publisert:

Her kan du lese mer om