Skal pusse opp 127 år gammelt hotell for en kvart milliard

Etter å ha stått tomt i ett år, skal Scandic-hotellet i Holmenkollen gjennom en omfattende renovering. Prislapp: 280 millioner. – Så dyrt har vi aldri bygget om noen gang, sier gårdeier Christian Ringnes.

HAR RÅD, TROSS KRISE: Oppussingen finansieres med lån fra banken, men det er jo ikke noe man får med mindre man har tilstrekkelig egenkapital, påpeker Christian Ringnes. At oppussingen kan gjøres nå er med bakgrunn i at både Eiendomsspar og Rica Eiendom er veldig solide, sier han. Her sammen med Rica Eiendom-sjef Ronny Wilhelmsen.
Publisert: Publisert:

– Det sies at man må gjøre en «light» renovering av hotellrom hvert tiende år, en tung investering i selve hotellet hvert tjuefemte år og en kjempetung hvert femtiende år. Nå er vi vel på noe som ligner en kjempetung investering, sier hotell- og eiendomsinvestor Christian Ringnes.

Sammen med Rica Eiendom eier hans Eiendomsspar det 127 år gamle hotellet Holmenkollen Park.

Scandic-hotellet har stått stengt i et år som følge av coronapandemien. Nå er det klart at det blir lukkede dører helt frem til juni 2022, men av helt andre grunner.

I et omfattende renoveringsprosjekt skal blant annet det ærverdige Dragebygget utvides med 29 rom, resepsjonen skal bli helt ny og kjøkkenet skal flyttes og gjøres om. En stor del av rommene skal pusses opp, det skal komme nytt fitness-senter og det skal legges til rette for ski og sykkel i nærområdet.

LENGE PÅTENKT: Forrige byggerunde på hotellet var en utvidelse av antall rom i forbindelse med VM på ski i 2011. Nå er det på tide med en mer omfattende renovering, mener gårdeierne. Her er Christian Ringnes og Ronny Wilhelmsen med prosjektsjef Mikkel Vangsgaard.

– Vi diskuterte om det ville være mulig å holde åpent underveis, men kom frem til at det ikke lar seg gjøre, sier Ringnes.

– I stedet vil vi altså holde stengt i en periode hvor vi forventer at hotelletterspørselen er på et lavere nivå enn før pandemien. Når man uansett har færre gjester, er dette et bra tidspunkt, sier Ringnes.

– Vi tror dette blir viktig for Norge, at det kan bidra til å dra turister hit når verden åpner opp igjen, legger administrerende direktør Ronny Wilhelmsen i Rica Eiendom til.

– Veldig stort beløp

Bygningen sto ferdig i 1894, da under navnet Holmenkollen Sanatorium. I 1914 ble bygget omgjort til hotell og døpt om til Holmenkollen Turisthotell, et navn det bar frem til 1982.

Det som en gang var et sanatorium, er i dag den mest iøynefallende delen av Holmenkollen Park hotell. Bygget regnes som et av hovedverkene innen norsk dragestil, ifølge Store norske leksikon.

UTSIKT: 350 meter over havet har man god utsikt over Oslofjorden.

– Det er dette som er perlen her. I dag er de to øverste etasjene for kontorer og møterom, som i liten grad brukes. Her bygger vi 29 ekstra rom, det må vel kunne kalles suiter, slik at hotellet får totalt 373 rom. Det kommer til å bli veldig fint, sier Christian Ringnes.

Hele byggeprosjektet har en kostnadsramme på 280 millioner kroner, forteller han.

– Så dyrt har vi aldri bygget om noen gang. Vi bygger jo ikke så mye nytt nå heller, så for ren oppussing å regne er dette et veldig stort beløp.

Pant i Scandic på 85 millioner

Prosjektet har ligget lenge på bordet, forteller Ringnes. At det nå blir realisert sier han i stor grad er «gårdeierdrevet».

– Man trengte ikke være rakettforsker for å skjønne at Scandic ville ha liten appetitt for investeringer nå, så jeg hadde en samtale med Rica Eiendom og spurte om vi ikke skulle foreslå å forskuttere deres del. Vi tenkte at de neppe ville ha vilje til en slik investering gitt hvor vanskelig hotellmarkedet er og har vært, men trodde samtidig at også de ønsket å ha et konkurransedyktig hotell etter pandemien.

PRØVEROM: Omtrent slik kan de nye rommene bli seende ut. Halvparten har utsikt over byen, den andre halvparten mot skogen.

Slik ble det altså. Resultatet av avtalen kan man se i en kredittsjekk av Scandic Hotels. Der finner man at Holmenkollen Park Hotel ANS har pant for 85 millioner kroner i Scandics varelager og driftstilbehør.

Administrerende direktør Asle Prestagard i Scandic takker gårdeierne for finansieringen.

– Scandic står i en svært krevende økonomisk situasjon som følge av pandemien, og realisering av prosjektet var avhengig av et slikt lån.

Han sier de er svært glad for muligheten til å posisjonere Scandic Holmenkollen Park for fremtidige markeder.

– Hotellet er en perle med fantastisk beliggenhet, og med hjelp av gårdeiere som er villige til å satse, kan vi nå få et hotellprodukt som skiller seg ut og treffer enda flere markeder.

– Litt sånn eventyrslott

Rica Eiendom og Eiendomsspars ønske om renovering henger også sammen med gårdeiernes sterke tilknytning til hotellet, forteller Ronny Wilhelmsen.

Rica-grunnlegger Jan Eilef Rivelsrud, som døde i 2019, hadde nemlig sin første jobb nettopp her – som pikkolo, 17 år gammel.

– Dette var hans nok favoritthotell, knepent foran Grand, sier Rica Eiendom-sjefen.

LANGE RØTTER: Christian Ringnes finner sin oldefars underskrift på et gammelt dokument.

Historien bidro også til at Ringnes’ «ja» falt lett da Rivelsrud kom til ham i forkant av deres samkjøp av hotellet i 2005.

– Mine oldeforeldre Ellef og Amund Ringnes var sentrale i byggingen av hotellet, så da Jan spurte om vi ville bli medeier her oppe, var jeg ikke vond å be. Jeg har nok en viss følelsesmessig tilknytning jeg også. Dette er et fabelaktig og veldig unikt hotell, særlig på grunn av Dragebygget. Det er litt sånn eventyrslott.

Publisert: