Akers konserntillitvalgt: – Et stort tap for fagbevegelsen og samfunnet

Et samlet norsk næringsliv hedrer LO-leder Hans Christian-Gabrielsen som døde tirsdag. Han ble 53 år gammel.

Atle Tranøy, konserntillitsvalgt Aker ASA, kaller LO-leder Hans-Christian Gabrielsen for en klippe for norsk industri.
Publisert:

– Jeg har kjent Hans Christian veldig lenge. Han var en klippe, sier Akers konserntillitsvalgte Atle Tranøy om LO-ledere Gabrielsen.

Et langt samarbeid gjennom Fellesforbundet har gjort at Tranøy har hatt mange samtaler med Gabrielsen opp gjennom årene.

– Dette er et stort tap for både fagbevegelsen og det norske samfunnet.

Tranøy omtaler Gabrielsen som både stødig, saklig, lett å snakke med, og som en som brydde seg om norsk industri.

Les også

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen er død

LO-LEDER: Hans-Christian Gabrielsen døde brått tirsdag 9. mars. Han huskes som stødig, til å stole på, og en markant leder av LO.

NHO: – Sjokk

– Det er med sjokk og stor sorg vi i dag har mottatt budskapet om at Hans-Christian Gabrielsen er død, sier NHO-sjef Ole Erik Almlid som har sittet på andre siden av forhandlingsbordet med Gabrielsen.

Han kaller LO-lederen «en god og nær venn», og en svært dyktig og markant leder av organisasjonen.

– Våre tanker går til hans nærmeste, familie og venner. Det er svært mange som er sterk berørt av dette, sier Almlid.

Også Virke på arbeidsgiversiden i næringslivet sørger over tapet av en kollega.

– Det er med stor sorg vi har fått vite at LO-leder Hans-Christian Gabrielsen er død. Han var en real og dyktig LO-leder, som var høyt respektert i partssamarbeidet. Han vil bli dypt savnet. Mine tanker går nå til hans familie og kolleger i LO, sier Ivar Horneland Kristensen, administrerende direktør i Virke.

VENNER: LO-leder Hans-Christian Gabrielsen tar i mot hånden til NHO-sjefen Ole Erik Almlid etter NHOs årskonferanse 2019
Les også

Aker satser en halv milliard på bitcoin med nytt selskap

– Klok, varm og dyktig

På sosiale medier flommer det over av kondolanser fra norsk politikk og næringsliv, på tvers av politisk ståsted eller side av bordet i næringslivet.

Schibsted-topp og tidligere NHO-sjef, Kristin Skogen Lund, skriver på Twitter:

– Dette er usigelig trist. Hans Christian var en klok, varm og meget dyktig mann som jeg samarbeidet så godt med og hadde den største respekt for.

En annen næringslivsleder, Yara-sjef Svein Tore Holsether, sier han vil savne «de gode og åpne samtalene» dem i mellom.

SV-lederen kaller ham «tøff og handlekraftig», spesielt gjennom kriseåret 2020. Venstres nestleder og kulturminister, Abid Raja, kaller bortfallet som «et tap for hele Norge»

Ap-leder Jonas Gahr Støre kaller Gabrielsen en bauta.

– Arbeiderpartiet har mistet en kjær partifelle og tillitsvalgt. Jeg sørger over tapet av en god venn og en av mine aller nærmeste i politikken. Vi kjenner dyp sorg over tapet av gode, blide, solide og lojale Hans-Christian, sier Støre til VG.

– Slo ikke hardest i bordet

Tilbake i Aker forteller Tranøy om en LO-leder som ikke var den som brukte de største ordene eller slo hardest i bordet, men som likevel ble oppfattet som tydelig, forutsigbar og en ivrig talsperson for norsk industri.

– Var man uenig i en sak var det aldri noe problem å snakke om det.

– Han var en man kunne stole på, sier Tranøy.

SNAKKET UT: LO-leder Hans-Christian Gabrielsen fra et intervju på hjemmebane i Slemmestad i gamle Røyken kommune, nå Asker. Der snakket han ut om både ledighetsåret 2020, om at han ble coronasmittet av arbeidsministeren og at han ikke minst mistet sin egen mor på 75 år, uten å få besøke henne i perioder på dødsleiet, og en begravelse under spesielle omstendigheter.

Avbrøt møte etter dødsnyhet

Forbundsleder for fagforbundet Industri Energi, Frode Alfheim, kaller Gabrielsen for en nær venn. I likhet med mange andre kaller han nyheten om dødsfallet som et «sjokk».

– Jeg satt i et møte med arbeidsutvalg da noen kom inn og avbrøt meg for å gjorde meg oppmerksom på nyheten. Vi har nå avsluttet arbeidet ut dagen, sier Alfheim.

Industri Energi reagerte på dødsbudskapet med dyp sorg: «Gabrielsen har gjennom det siste året jobbet utrettelig på vegne av alle LOs medlemmer og vært en bauta i arbeidet med å lose oss gjennom koronapandemien. Det er vi i Industri Energi dypt takknemlige for», skriver forbundet i en pressemelding.

– Han var en ung mann og var så vidt i gang med arbeidet han skulle ha gjort for LO og arbeidslivet, forteller forbundsleder Alfheim.

Hylles av Hauglie

Tidligere arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie har vært administrerende direktør i Norsk olje og gass siden juli 2020.

– Det er med stor sorg vi har mottatt meldingen om at LO-leder Hans-Christian Gabrielsen er død, skriver hun til E24.

– Gabrielsen var høyt respektert i partssamarbeidet og en svært dyktig LO-leder. Han var en god samarbeidspartner for oss i industrien, fortsetter Hauglie.

Videre uttrykker hun at deres tanker går til Gabrielsens familie, kolleger og venner.

Det samme sier leder Stein Lier-Hansen i Norsk Industri.

– Hans-Christian var venn av industrien og var utrettelig i sin argumentasjon for industri, velferd og rettferdig fordeling. Som mangeårig tillitsvalgt i Fellesforbundet på vegne av skogindustrien etterlater Hans-Christian seg kun gode minner, sier Lier-Hansen.

– Våre tanker går til hans nærmeste familie.

Publisert:

Her kan du lese mer om