Viruskrisen rammer landets rikeste: Stordalen har tapt mer enn 10 milliarder

Viruskrisen rammer flere av landets største formuer, ifølge Kapitels ferske liste over landets rikeste. Både hotellkongen Petter Stordalen og cruisereder Torstein Hagen er blant rikingene som har sett formuen krympe det siste året.

Formuen til Petter Stordalen har krympet betydelig, ifølge Kapitals rikingliste.
Publisert:

Torsdag har tidsskriftet Kapital publisert sin liste over Norges 400 rikeste, der flere av landets største formuer har krympet i møte med viruskrisen.

Samlet sett har imidlertid den samlede verdien på Kapitals liste falt med bare syv milliarder kroner sammenlignet med fjoråret.

Totalt eier landets 400 rikeste verdier for 1.401 milliarder kroner, ifølge listen. Av disse er 362 stykker milliardærer. Det er 21 flere enn i fjor.

51 av landets 400 rikeste er kvinner, ifølge listen. For å kvalifisere må man i år være verdt minst 850 millioner kroner.

Smell for Stordalen og Hagen

Hotellkongen Petter Stordalen beholder 11.-plassen på listen, men formuen hans er likevel barbert med drøye 10 milliarder kroner siden fjoråret. Til sammen beregnes formuen hans nå å ligge på 16 milliarder kroner.

Stordalen, som gikk inn i året med rundt 200 hoteller i porteføljen, har tidligere omtalt virusutbruddet som et «stort svart hull».

Hans hotellkjede, Nordic Choice, har måtte permittere tusenvis av ansatte i møte med krisen, og er blant selskapene som har fått aller mest fra statens kontantstøtte til bedrifter.

Nedturen kommer året etter at hotellkjeden meldte om et rekordhøyt resultat.

Cruisereder Torstein Hagen har imidlertid tapt enda mer, ifølge Kapitals beregninger. Hagen, som regnes som Norges 10. rikeste på listen, står oppført med en formue på 20 milliarder kroner.

Det er hele 40 milliarder mindre enn i fjor.

Torstein Hagen leder Viking Cruises, som er hardt rammet av coronakrisen. Viruspandemien har ført til reiserestriksjoner og tomme skip rundt om i verden.

Les også

Cruisereder Torstein Hagen vil ha turistskatt

Les også

Stordalens Strawberry har fått 131 millioner i kontantstøtte

Fredriksen fortsatt rikest

Tankrederen John Fredriksen troner fortsatt på toppen av listen, med en formue beregnet til 104 milliarder kroner.

Også hans formue har blitt kuttet med omtrent 10 milliarder kroner siden i fjor.

Kapital trekker blant annet fall et tungt fall for Mowi-aksjen, som har hatt en nedgang på drøye 27 prosent så langt i år.

Fredriksen, som for øvrig fylte 75 år i fjor, har i flere år blitt regnet som landets rikeste. Tidligere har BI-professor og historiker Knot Sogner regnet seg frem til at Fredriksen trolig er historiens rikeste nordmann.

Les også

Mowi med milliardfall i andre kvartal, dropper utbytte

Vekst for matvarebaroner

Ellers er landets matvarebaroner godt representert på listen.

Rema 100-eier Odd Reitan, som rangeres som nummer to på listen, er oppført med en formue på 44,5 milliarder kroner. Det er omtrent 2,1 milliarder kroner mer enn i forrige liste.

På 7. plass finner vi Stein Erik Hagen med et formue på 33 milliarder kroner. Kapital beregner at formuen hans har steget med fem milliarder siden 2019, samtidig som Orkla-aksjen har klatret mer enn 10 prosent.

Hagen har også verdier i familieselskapet Canica, som blant annet har eierinteresser i Jernia, Komplett, Arcus og spasenteret The Well.

Ellers finner vi laksemilliardæren Gustav Witzøe på 6. plass. Ifølge Kapital har han økt formen med tre milliarder kroner til sammen 33,5 milliarder det siste året. Samtidig har aksjene i Witzøes’ Salmar klatret nær ti prosent.

Les også

Hagen ser etter muligheter i krisen: – Holder øyne og ører åpne

Tom Hagen øker formuen

Lenger ned på listen finner man Tom Hagen på 169. plass, med en formue på to milliarder kroner. Det er én million mer enn året før.

Ifølge Kapital er det hans aksjeandel i Elkraft som utgjør den største delen av formuen.

Han kom inn i Kapitals liste i 1999, den gang med en formue på 550 millioner kroner, og har stått på listen siden.

Hagen har holdt en lav profil i flere tiår, før han ble en av landes mest omtalte personer i fjor. Hagen er siktet for drap eller medvirkning til drap på sin kone, Anne-Elisabeth Hagen, som forsvant høsten 2018. Hagen har nektet for å ha noe med dette å gjøre.

Publisert:
Gå til e24.no