Millionfullmaktene

Hjelpepleier får advarsel fra Helsetilsynet etter å ha gitt private behandlinger på Volvat

Statens helsetilsyn konkluderer med at den tidlige Volvat-ansatte har utført behandlinger hun ikke var kvalifisert til, og solgt sykehusets kremer for egen fortjeneste.

Hjelpepleieren var ansatt ved privatsykehuset Volvat.

Fredrik Solstad
 • Sofie Amalie Fraser
 • Jonas Alsaker Vikan
Publisert: Publisert:

I april skrev Statens helsetilsyn i et brev til hjelpepleieren at hun får en advarsel for å ha tilbudt privat behandling i Volvats lokaler, uten at det private sykehuset hadde kjennskap til dette:

«Vi har også kommet til at du har utvist en atferd som er egnet til i vesentlig grad å svekke tilliten til din yrkesgruppe», står det i brevet fra tilsynet.

Avgjørelsen omhandler også underslag av penger:

«Statens helsetilsyn ser alvorlig på at du har utført behandlinger du ikke var kvalifisert for å vurdere, beslutte eller utføre, og at du har underslått penger og drevet virksomhet fra Volvats lokaler uten deres kjennskap.»

Helsetilsynet undersøkte også Volvat i forbindelse med saken, men besluttet i fjor høst å avslutte saken mot det private sykehuset:

«Etter en gjennomgang av sakens dokumenter vurderer vi at det ikke er grunnlag for videre tilsynsmessig oppfølging av saken mot Volvat.»

«Mangelfull rolleforståelse»

«Gjennom din handlemåte har du utvist en mangelfull rolleforståelse og vurderingsevne som hjelpepleier.»

I desember informerte tilsynet kvinnen om at de ville vurdere å gi henne en advarsel, men mottok aldri noe svar fra hjelpepleieren.

– Når det gjelder min tidligere arbeidsgiver, så hadde vi en uenighet som er løst, sa hjelpepleieren til E24 i fjor.

E24 har vært i kontakt med hjelpepleieren angående denne saken, men hun ønsker ikke kommentere saken utover det hun har sagt tidligere.

Les også

Undersøkte Volvat etter private behandlinger – avslutter tilsynssak

I september i fjor skrev E24 om hvordan den samme hjelpepleieren fikk 250.000 kroner fra kontoen til en kvinne i 90-årene. Advokat John Hammervoll hadde da ansvaret for å bistå den eldre kvinnen økonomisk.

Hammervoll ble i fjor sommer siktet for grov økonomisk utroskap mot den eldre kvinnen. Politiet mener kvinnen er dement og ikke forsto innholdet i avtalene hun skrev med advokaten. Hammervoll nekter straffskyld.

I forbindelse med en begjæring til et rettsmøte i saken, beskrev Hammervolls forsvarer Anders Brosveet overføringen på 250.000 kroner som en gave fra den eldre kvinnen til hjelpepleieren. Brosveet sa dette til E24 om Hammervolls overføring av midlene:

– Han utfører kun handlinger som klienten har bedt ham om, og det selvsagt uavhengig av hva han selv måtte mene om instruksene utover å være en rådgiver.

Hammervoll har fungert som hjelpepleierens advokat, men har tidligere avvist at de har hatt en privat relasjon. Da hjelpepleieren mottok de 250.000 kronene, sto hun i gjeld til Volvat som følge av de private behandlingene hun hadde gitt. I juni 2019 tok Volvat pant i kvinnens bolig på 250.000 kroner.

Denne summen fikk hjelpepleieren overført fra kontoen til en kvinne i 90-årene.

E24

Har status som vitne

Samme dag som E24 omtalte pengeoverføringen til hjelpepleieren, tipset Statsforvalteren i Oslo og Viken Helsetilsynet om at det var en politisak. Det resulterte i at tilsynet ba om å få oversendt relevante dokumenter i straffesaken.

I februar opplyste politiet til Helsetilsynet at kvinnen da verken var mistenkt eller siktet i saken mot kvinnen i 90-årene, men at hun har status som vitne.

«Statens helsetilsyn kommer ikke til å gå videre inn på politisaken i vår vurdering», står det i brevet.

Les også

Volvat går gjennom rutiner og varsler myndighetene etter E24-sak

Behandlet pasient med Botox

Et av hovedtemaene hos Helsetilsynet har vært om kvinnen handlet i strid med faglig forsvarlighet ved å behandle noen med Botox:

«På bakgrunn av opplysningene i saksforholdet ovenfor, vurderer Statens helsetilsyn det som tilstrekkelig sannsynliggjort at du har gitt Botox-injeksjoner til NN, uten at en lege har vurdert og besluttet denne behandlingen».

En hjelpepleier har ikke myndighet til å vurdere om en pasient skal behandles med legemiddelet.

«Som hjelpepleier har du heller ikke, etter vår vurdering, nødvendig kompetanse til å utføre denne behandlingen.»

Merknad: En ansatt i Verdens Gang, som er majoritetseier i E24, er tilknyttet kretsen rundt kvinnen i 90-årene som omtales i denne saken.

Les også

Lege ved privat sykehus erklærte mulig dement kvinne samtykkekompetent – fem ganger

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Millionfullmaktene
 2. Politiet
 3. Volvat
 4. Statens helsetilsyn

Flere artikler

 1. Lege erklærte mulig dement kvinne samtykkekompetent flere ganger: «følgefeil»

 2. Justisministeren lover høy prioritet av vergemålsloven etter E24-saker

 3. Flytoget i åpen konflikt med direktoratet: – Avtalen er ulovlig

 4. Denne 51 siders rapporten kostet 14 millioner kroner

 5. En million må ha nytt pass – turen til utlandet kan ryke