Norges største datasenter kan bli kryptogruve: – Det er svært gunstige kunder

Datalagring blir en stadig større næring i Norge, og kunder som lager kryptovalutaer er spesielt lønnsomme.

STORSATSNING: Datalagring kan bli en ny viktig næring for Norge, og landets største datasenter her på Lefdal har flere og flere kunder som yter tjeneste til blokkjede-selskaper. Bildene i denne artikkelen er fra en reportasje fra VG Fredag i november 2011.
Publisert: Publisert:

Lefdal Mine Datacenter nær Måløy på Nord-Vestlandet er Norges største målt i megawatt.

Senteret, som er bygget ut i en nedlagt gruve, landet nylig to storkontrakter med kunder som driver med som heter «High Performance Computing» og tungregning, metoden som blant annet brukes i utvinningen av bitcoin og andre kryptovalutaer.

– Begge de nye kundene våre bruker datasenteret vårt blant annet til å yte tjenester tilknyttet blokkjede-teknologien, sier daglig leder i Lefdal Datasenter Jørn Skaare til E24.

Selskapene er utenlandske og svært gunstige for driften, ifølge Skaane. Han vil ikke røpe eksakt verdi, men opplyser at kontraktene er i hundremillionersklassen.

MILLIONBUTIKK: Daglig leder i Lefdal Datasenter Jørn Skaare tror blokkjedeselskaper blir god butikk i tiden fremover.

– Tungregning krever store mengder strøm. Det betyr naturlig nok at dette er spesielt gode kunder for et vannkjølt datasenter som Lefdal, men også for energiselskapene som nå får et nytt og voksende markedssegment, sier han.

Ifølge storbanken ING kan strømmen som kreves for å utvinne én bitcoin tilsvare en hel husstands strømtilførsel for en måned.

Bitcoin-utvinning i stuen

Måten man utvinner bitcoin på er ved at kraftige datamaskiner løser vanskelige mattestykker, og som takk for jobben får man bitcoin-verdier i retur.

Det er også slik hele systemet og transaksjoner gjøres mulig - folk og selskaper løser mattestykker fra systemet og får bitcoin som betaling for jobben.

Det er også aktører som driver med bitcoin-utvinning i Norge.

Et nyoppstartet selskap kalt Digital Gruveindustri opplever stor pågang fra nordmenn som ønsker å utvinne bitcoins.

– Det har vært overraskende mye pågang. Vi trodde interessen var stor, men det har vært overveldende, sier salgssjef i selskapet Tor Martin Johansen til E24.

De får mellom 3–6 henvendelser fra nordmenn som ønsker å kjøpe utvinningsmaskiner uten å ha markedsført seg enda.

Saken fortsetter under bildet.

BITCOIN-GRUVE: Slik ser innsiden av Digital Gruveindustris bitcoin-gruve ut. En rekke kraftige datamaskiner som løser kompliserte regnestykker mot utbetaling av bitcoins.

En spesialmaskin egnet for bitcoin koster 31.250 kroner, og Granlund sier kundene kjøper alt ifra en til fem maskiner.

Les også

Bitcoin fyller ni år i dag – sjekk den elleville utviklingen

Digital Gruveindustri lar deg kjøpe maskinen, og du kan velge mellom å ha den hjemme i stua, eller oppbevare den ved deres datasenter på Vestlandet.

– Slik vi opererer tar vi 30 prosent av bitcoinen som blir utvunnet. På denne måten tar vi både risikoen og oppsiden på lik linje med kunden, sier Johansen.

Regulering

Når det gjelder regulering av bitcoin-utvinning i Norge har myndighetene så langt vært rimelig vage i sine uttalelser.

I et dokument E24 har fått tilgang til, uttalte Finanstilsynet følgende til Digital Gruveindustri om regulering av bitcoin-utvinning:

PÅGANG: Salgssjef i Digital Gruveindustri Tor Martin Johansen sier nordmenn er svært interessert i å eie sine egne bitcoin-maskiner for utvinning av den digitale valutaen.

«Bitcoins er på nåværende tidspunkt ikke regulert av norsk finanslovgivning. Dette innebærer at kjøp, salg eller veksling av bitcoins ikke vil utløse konsesjonskrav. Dersom det skal utføres pengeoverføring eller utstedelse av e-penger i forbindelse med formidling av bitcoins, kan denne delen av virksomheten være underlagt konsesjonskrav.»

Selskapet etterlyser klarere regulering, og sier de er fullt forberedt på å innrette seg etter nye lover.

Tilbake på Vestlandet ved Lefdal Datasenter mister ikke daglig leder Skaane nattesøvnen over mangelen på regulering.

For Lefdal er ikke fokuset på om kundene driver med tjenester rettet mot banker, helsetjenester bitcoin eller andre annen virksomhet knyttet til den digitale utviklingen.

– Vi som datasenter tar ikke ansvar for hva våre kunder bruker serverne sine til. Det vi har ansvar for er at det finnes strøm, kjøling og plass etter behov definert av kundene.

Saken fortsetter under grafen.

Jakter flere blokkjede-kunder

Skaane i ved Lefdal Datasenter jakter flere blokkjede-kunder fremover.

– Vi jobber med å få flere HPC-kunder fremover, samt andre typer kunder, sier han og legger til at partneren deres IBM også satser tungt på blokkjede-teknologi for tiden.

Også Digital Gruveindustri ruster seg for flere kunder fremover, og vil starte å markedsføre seg i tiden som kommer.

– Vi jobber mot mannen i gaten, og ønsker at folk skal kunne komme inn i dette markedet uten at de trenger å forstå så mye av teknologien bak, sier Johansen.

MinE24 er Norges eneste app med komplett kursliste over de 100 mest populære kryptovalutaene.

Lurer du på hvor mye bitcoin er verdt nå? Last ned appen i App Store eller Google Play, og hold deg oppdatert!

Publisert: